Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Wurstsalat. Salát z uzeniny, německé recepty. • V jednoduchosti je krása. • Složení wurstsalatu je prostinké. • Do wurst salatu nepřidáváme nic podle vlastní fantazie. • Wurst salat není třeba vylepšovat. • Wurstsalat je zkouška kuchařské ukázněnosti. • Wurstsalat je salát německý. •

Není obtížné oblíbit si středomořskou kuchyni – italskou, španělskou, řeckou… Či inspirovat se pikantními ostrými pokrmy z jihovýchodní Asie. Nebo nacházet „jistotu“ v geneticky zakódovaných rakouských chutích. Jenže jak „uchopit“ kuchyni německou?

Každý wurst nemusí být buřt

Víme až s obtěžující jistotou, že lidové pojmenování uzenky „buřt“ se odvozuje z němčiny, a to pokroucením slova „wurst“. A že výraz pochází z doby, kdy byla němčina naším úředním jazykem (protože v Rakousku-Uhersku se mluvilo německy). Pod tímto praporem ani nezaváháme přeložit název „wurstsalat“ do češtiny coby salát „buřtový, špekáčkový„.

  • Hmm. Ale tak jednouché to zase není. „Wurst“ totiž není jenom známý český „buřt/špekáček„. Může to být jakýkoliv párek, klobása, dokonce i salám ve formě „štangle“. Tradiční německé uzenářství oplývá všemožnými typy masných výrobků ve střívku: tenké, silnější, silné, krátké i dlouhé uzenky, salámy s fáší různé frakce, kořenění, suchosti. A všechny jsou wurst

Tak z jakého wurstu udělat wurstsalat?

Všelidově známý a oblíbený wurstsalat se nejčastěji připravuje z jemného středně širokého salámu. Vařeného čili měkkého, řekli bychom. Mezi doporučovanými druhy se dost často objevuje lyoner (lyonský salám) či mortadela.

  • Ale v předávaných receptech se zájemcům dostane poněkud šalamounského ujištění, že wurstsalát lze udělat z jakékoliv uzeniny, „která nám chutná„. Žádná závazná norma na wurstsalat totiž neexistuje. Za všechny recepty (a co jich je) je zodpovědný ten, kdo je předává.

Wurstsalat je když…

Základní wurst salát je tvořen:

  1. salámem,
  2. kyselými okurkami,
  3. cibulí
  4. a jednoduchou zálivkou z oleje, octa, soli a pepře.

Směrem k Alpám a ke Švýcarsku se objevují „modely“ wurstsalatu doplněné sýrem. V některých oblastech, anebo v některých domácnostech, se do wurstsalatu přidávají další ingredience (papriky, rajčata, vařené brambory…). Ale tyto zvyky nás nemusejí nijak zvlášť zajímat. Protože řeč je o nejčistší podobě wurstsalatu. A na ten stačí právě jen připomínaná skladba surovin – uzenina+cibule+kyselé okurky.

Čtěte také:  Gulášová polévka z růžovky aneb falešná dršťková z masáku

Wurstsalat Makové panenky

Na „startovní“, zkušební množství wurstsalatu si připravíme:

1. 300 g měkkého salámu (mortadela, junior, jemný točený, lyonský, sendvičový – mozaika..). Když bude strojové krájený, usnadní to práci, ale někdo má raději hrubší kousky)

2. Jednu velkou cibuli (bílou, žlutou, červenou)

3. Tři čtyři středně velké sladkokyselé sterilované okurky

4. Zálivku ze čtyř lžic octa, čtyř lžic stolního oleje, špetky soli a dvou špetek mletého pepře.

A to je všechno. Das ist alles

Salám nakrájím na proužky. Na wurstsalat kupuji uzeninu krájenou, aby byly proužky tenké. Což ovšem nemusí každému vyhovovat, trochu to potlačí chuť salámu. Takže ať svého „wursta“ nakrájí každý dle vlastního gusta. (Jak se nám to rýmuje).

Sterilované okurky nakrájím na plátky. V některých německých receptech se dočítáme, že by mělo být na kostičky či na proužky. Tady je také „ring volný“. Plátky mi prostě připadají tak nějak „němečtější“, nebo co.
Na jemná půlkolečka nakrájím také cibuli. Vyberu velkou, a nejraději mám cibuli čerstvou, hodně šťavnatou. Na druhu nezáleží, chutná je cibule jakékoliv barvy.

Zálivku umíchám v hrnečku. Jen ocet, olej, sůl a pepř. V německých předpisech se doporučuje ještě hořčice. Tak když už dávat do zálivky hořčici, všemi hlasy se přimlouvám za hořčici domácí. Někdy se ještě doporučuje voda dávkovaná po lžicích. Lze nahradit lžicí okurkového nálevu. To je také věc osobního rozhodnutí. Sama žádnou tekutinu nepřidávám, nepřipadá mi nutná. A to je vše, das ist alles. Promíchat a nechat alespoň krátce odležet.

„Půvab“ wurstsalatu spočívá v tom, že do něj nedáme nic dalšího. A to ani tehdy, když by k nějakému „vylepšování“ nutila kuchařská zkušenost. O podobném „nutkání“ svědčí mnohé české receptury, kdy je do wurstsalátu přidán sýr, paprika, rajče, feferonka…

  • Čistotu receptury lze zachovat, a doplňky si dopřát třeba jako oblohu. Na obrázku je například rajče naplněné wurstsalatem.

Wurstsalat: Německé recepty

1. Wurstsalat

  • 300 g  klobása (Lyon), 1 cibule, 3 kyselé okurky, 6 polévkových lžic olej (slunečnicový), 4 polévkové lžíce ocet (bylinný ocet), 6 polévkových lžic voda, 1 lžička hořčice, sůl a pepř,  petrželka,   případně česnekový prášek nebo paprikový prášek.
    Příprava: Lyoner, okurky a cibuli nakrájejte na plátky nebo proužky. Vše dejte do mísy. Přidejte ocet, olej, vodu, hořčici a petrželku. Dochutíme solí a pepřem (případně česnekem a paprikou). Dobře promícháme a necháme alespoň hodinu odstát.
    Zdroj: chefkoch.de

2. Klasický německý wurstsalat

Z původního německého textu: „Jednodušší už to být nemůže – a ani chutnější: Klobásový salát z masové klobásy, okurek a cibule. Pro tu správnou chuť jednoduše přidejte okurkovou vodu podle chuti!“

  • 400 gramů masové klobásy (nebo tenké plátky Lyoneru), 5 okurek, 1 cibule (cca 200 g), Sůl, 8 lžíce okurkové vody (nálevu z okurky), 4 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1 lžička dijonské hořčice, pepř (čerstvě mletý).
    Příprava: Klobásu nakrájíme na tenké nudličky a okurku na plátky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Kolečka cibule vložíme do vroucí osolené vody, znovu přivedeme k varu, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Metličkou smícháme nálev z okurek, olej, ocet, hořčici, pepř a trochu soli.  Zálivku nalijte na připravené ingredience a nechte salát 30 minut odležet. Před podáváním znovu ochutnejte. Podáváme s čerstvými preclíky.
    Salát je obzvláště lahodný, když je připraven s mortadelou.
    Švýcarský klobásový salát: Přidáme 150 g na proužky nakrájeného sýra.
    Zdroj: brigitte.de
Wurstsalat. Ilustrační foto pixabay.com

3. Bavorský wurstsalat: Salát z bavorské klobásy

Originál úvodního textu: „Klasickou bavorskou specialitu tvoří lyonská masová klobása, cibule a pažitka . Jednoduchý dresink se vyrábí z octa, oleje, cukru, soli a pepře . Originál jsme upravili okurkami a čerstvou petrželkou. Kdo má rád, může do klobásového salátu přidat nudličky sýra. Salátový dresink lze dochutit sladkou hořčicí na typický bavorský způsob.

Již tak vydatný klobásový salát si tradičně vychutnáte s preclíkem, preclíky nebo čerstvým selským chlebem. Takto nejlépe chutná ke svačině, obědu nebo večeři. Dobrou chuť!“

  • 2  červené cibule, 1 (asi 250 g) zeleninová cibule, 1 svazek  plochá listová petržel, 150 g okurky, 300 g  klobása z drůbežího masa, 3-4 polévkové lžíce  bílý vinný ocet, sůl , pepř, 3 polévkové lžíce  semínkový olej .
    Příprava: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kroužky. Petrželku omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno, část si necháme na ozdobu a posypání. Okurky nakrájíme na plátky a poté na nudličky. Uzeninu z drůbežího masa také nakrájejte na úzké proužky. Vmícháme ocet, trochu soli a pepře. Ke konci zašleháme olej a přidáme petrželku. Smíchejte klobásu, cibuli a okurky s vinaigrette a nechte asi 30 minut odstát. Salát opět dochuťte solí, pepřem a octem.
    Nandejte na hluboké talíře a podávejte ozdobené petrželkou.
    Zdroj: www-lecker-de

4. Klobásový salát na švýcarský způsob

  • Maso klobása, na plátky 500 gramů, ementál 200 gramů, okurky 4 kusy, cibule 3 kusy.
    Na marinádu: ocet 3 polévkové lžíce, olej 5 polévkových lžic, sůl a bílý pepř, cukr 1 špetka, hořčice středně pálivá, pažitka.
    Příprava: Masovou klobásu, ementál a cibuli nakrájíme na jemné proužky. Okurky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme v míse. V malé misce prošlehejte ocet, olej, hořčici, sůl, pepř a cukr. Nalijte na salát. Salát dobře promícháme s marinádou a necháme alespoň 30 minut nasáknout. Salát podávejte v misce a podávejte s preclíky nebo vydatným selským chlebem.
    Zdroj: kochbar.de

Z německé kuchyně jsme už společně vyzkoušeli

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/07/wurstsalat__mp19.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/07/wurstsalat__mp19-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátybavorský salámový salát,bavorský wurst salát,bavorský wurstsalat,bayerischer wurstsalat,buřtový salát,co se dá vytvořit ze salámu gothaj,co se zbytky salámu,hospodárný Wurstsalat,levný Wurstsalat,německá kuchyně,německá kuchyně recepty,německé pokrmy recepty,německé recepty,německý wurstsalat,recepty s mortadelou,recepty se salámem,salám lyoner,salám mortadela,salámové saláty,salámový salát recept,salát s lyonským salámem,salát z buřtů,salát z lionského ze salámu,salát z lyonského salámu,salát z měkkého salámu,salát z točeného salámu,salát ze salámu,salát ze šunkového salámu,saláty se salámem,schweizer wurstsalat,studená kuchyně recepty,studený salámový salát na kyselo,tyrolský salámový salát recept,tyrolský salát se salámem,tyrolský salát ze salámu,vídeňský salát ze salámu junior,wurst,wurst salad germany,wurst salát,Wurstsalat bavorský,Wurstsalat jak má být,Wurstsalat jak připravit,Wurstsalat klasický,Wurstsalat klobásový salát,Wurstsalat německé recepty,Wurstsalat obyčejný,Wurstsalat recept,wurstsalat rezept,wurstsalat rezept einfach,Wurstsalat salát z uzeniny,Wurstsalat suroviny,Wurstsalat švýcarskýWurstsalat. Salát z uzeniny, německé recepty. • V jednoduchosti je krása. • Složení wurstsalatu je prostinké. • Do wurst salatu nepřidáváme nic podle vlastní fantazie. • Wurst salat není třeba vylepšovat. • Wurstsalat je zkouška kuchařské ukázněnosti. • Wurstsalat je salát německý. •
Čtěte také:  Zvěřinové menu: Jelení guláš se škubánky a jelení pečeně na zelenině s nudlemi
Není obtížné oblíbit si středomořskou kuchyni...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.