Nejoblíbenějšími jmény jsou Jakub a Sofie

Mezi jmény, která rodiče dávali vloni nejčastěji svým čerstvě narozeným potomkům, vévodí Jakub. Toto jméno se v matrice znojemské radnice objevilo celkem 25krát. Za ním následují Jan, Matyáš a Tomáš, každé z těchto jmen bylo zapsáno 19 krát. Třetí příčku zaujímá Lukáš (16). U děvčátek prvenství získala Sofie (18). Druhé místo obsadila Eliška a Viktorie (vždy 16 krát). Třetí je stále populární Anna (13).


Mít dvě jména bylo v oblibě zejména v době národního obrození, kdy si známí vlastenci přidávali ještě jedno, typicky české jméno jako František Ladislav Čelakovský nebo Josef Kajetán Tyl. Za minulého režimu to bylo zakázáno. Rodiče se k této tradici mohli vrátit až po revoluci. A tak se některé, vloni narozené děti jmenují Zdeněk Tomáš, Milan Zdeněk, Damián Karel, Anna Barbora, Klaudie Anna, Sofie Liliana, či Sofie Nora. Neobvyklá jména dávají svým ratolestem jak cizinci, tak čeští rodiče. Vybrali chlapecká jména jako Conor, Ellie, Gregor, Saimon, Sofiane, Travis. Děvčátka jsou zase Arya, Graziella, Halíma, Ksenija, Kyra, Leyla, Maya, Nea.

 

„Nejmladší mamince, která vloni porodila, bylo 16 let, nejmladšímu tatínkovi 17. Nejstarší rodička měla 49 let, nejstarším novopečeným otcem se stal 57letý muž. Největší věkový rozdíl mezi rodiči byl 28 let,“ vyjmenovala matrikářka zno­jemské radnice Jana Bojanovská. Také v našem regionu se potvrdilo, že mezi běženci, kteří uprchli z Ukrajiny před válkou, byly většinou maminky s dětmi, a to i ty nastávající. Není proto divu, že vloni bylo do knihy narozených na znojemské radnici zapsáno i 14 miminek ukrajinské národnosti. Dále to bylo devět dětí národnosti vietnamské, šest slovenské, dvě maďarské a vždy po jednom novorozenci národnosti běloruské, mongolské, srbské, thajské a tuniské.


„Zajímavostí je, že jedna maminka a tatínek přišli na matriku určit otcovství k dosud nenarozenému dítěti. Šlo jim o to, aby otec dítěte byl zapsán v rodném listu, až se dítě narodí. Na matrice byli v devět ráno a v 11 dopoledne se paní v porodnici miminko narodilo,“ uvedla matrikářka Bojanovská. Přidala i další kuriozitu. Jedné mamince se vloni narodily dvě děti, první 22. února a druhé 14. října. Také podotkla, že těhotné ženy jedou v poslední době do porodnice až na poslední chvíli, a tak často již porodí cestou v autě.

REKLAMA