Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Klamavá reklama se nevyplácí: Universal prohrál soud za chybějící Anu de Armas

15.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Klamavá reklama se nevyplácí: Universal prohrál soud za chybějící Anu de Armas
Film Yesterday měl 3,5minutový trailer, ve kterém byla celých 15 sekund herečka Ana de Armas. Ve filmu se ale neobjevila ani náznakem, což její fanoušky pochopitelně naštvalo, zažalovali studio Universal a žalobu vyhráli.
V roce 2019 se objevil snímek Yesterday studia Universal, k němuž vznikl 3,5 minuty dlouhý trailer. V něm se po dobu 15 sekund vyskytovala i herečka Ana de Armas, na základě čehož se dalo očekávat, že bude mít ve filmu ne úplně malou roli. Nakonec ale neměla vůbec žádnou. Tvůrci se totiž rozhodli celou dějovou linku s ní vyškrtnout, protože by hlavní hrdina nebyl takový "klaďas". Odpoutávala ho od vztahu s jinou ženou, což testovací obecenstvo neslo nelibě, čemuž se Universal rozhodl vyhovět. Nepřetočil ale trailer.
 
 
Dva fanoušci Any de Armas, Conor Woulfe a Peter Michael Rosza, proto studio zažalovali. Podle žaloby si za 3,99 USD půjčili film na Amazon Prime, ale herečka v něm nebyla ani sekundu. Universal se snažil obhajovat tím, že trailer je kreativním dílem a vztahuje se na něj svoboda projevu. Soudce Stephen Wilson sice kreativní povahu traileru připustil, nicméně také dodal, že toto nepřeváží komerční povahu traileru, který je především reklamou na produkt. A jako takový byl tento trailer klamavou reklamou, čímž dal fanouškům za pravdu. Universal se snažil kontrovat tím, že už i v minulosti bylo mnoho trailerů, které obsahovaly scény, jež se ve filmu neobjevily, to ale soudce neobměkčilo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.