Jak shodit "povánoční" kila

Jen málokdo se udrží a přes Vánoce nepřibere. Ti šťastnější z nás se snaží alespoň trochu krotit a po Vánocích zjistí, že přibrali třeba jen jedno kilo. Ale hodně z nás je po svátcích těžší hned o několik kilogramů. Co s tím a jak se zase rychle vrátit k původní „předadventní“ váze?

Základem by měla být úplná změna životosprávy a ideální by bylo začít s tím už 1. ledna, kdy veškeré bujaré oslavy a veselí končí a vracíme se k normálnímu životu. A i naše tělo nutně potřebuje návrat k normálu. Ani v půlce ledna ale není pozdě na to začít se sebou něco dělat.

1. Úprava jídelníčku

Chcete-li zhubnout co nejrychleji a nejúčinněji, abyste se vyhnuli následnému jo-jo efektu, je třeba udělat radikální, ale funkční změnu. Hladovění a různé typy diet nepomohou. Nejlepší je změnit jídelníček, a to tak, že vyškrtáte vše nezdravé, tedy zejména to tučné, mastné či sladké. Namísto toho do své stravy zařaďte hodně ovoce a zeleniny a dbejte na to, abyste denně měli několik porcí. Dvakrát týdně byste měli jíst rybu, večeře by měla být vhodnou kombinací sacharidů a bílkovin a nezapomínejte na svačiny. Ideální jíst pravidelně a v malých porcích.

2. Pravidelný pohyb

Spousta nováčků se v novém roce nahrne do posiloven a už při prvním tréninku se totálně zničí. To není správná cesta, jak zhubnout. Naplánujte si raději pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, i kdyby to měla být jen svižnější procházka. Je třeba věnovat se jí nejméně třikrát týdně a nejméně po dobu půl hodiny až hodiny. Vhodné je hýbat se vždy ve stejný čas, aby si tělo na nový program přivyklo. A do posilovny vyrazte až nyní, v půlce ledna, kdy už první část "ledňáčků" přestává cvičit.

3. Konzultace s odborníkem

Je-li vaše nadváha vyšší a tušíte, že ani změna stravování a pravidelný pohyb vám úplně nepomohou, nebo že to stejně nevydržíte, měli byste vyhledat odborníka. Ať už nutričního terapeuta, dietologa nebo zajít třeba za svým praktickým lékařem.

Svěřte se mu se svými problémy s váhou, hubnutím, ale řešte i své zdravotní problémy. Jen odborník vám může pomoci najít tu nejlepší cestu, jak zhubnout na přijatelnou váhu, případně vám doporučí návštěvu u dalších specialistů, kteří možná přijdou na kloub tomu, proč se vám dlouhodobě nedaří zhubnout. A pod jejich vedením vám to půjde mnohem lépe.