LaLiga - preview 17. kola: Elche má sedmnáctý pokus

13.01.2023, 08:44, aktualizováno 16.01.2023, 09:01
Previews
Stadion Cádizu (© AFP)

Elche letos uhrálo jenom čtyři remízy a další šanci na první výhru bude mít dnes. Jednat se přitom bude o jednu z papírově největších příležitostí, nastoupí totiž na půdě předposledního Cádizu...

Cádiz CF - Elche CF

pondělí 21:00

V souboji předposledního s posledním se utká v pondělí Cádiz s Elche. Celek z Valencijského společenství prožívá hororovou sezonu, v šestnácti zápasech ještě ani jendou nezvítězil a připsal si pouze čtyři body za stejný počet remíz. Dokáže konečně zlomit černou sérii proti Sergiovým svěřencům?

Jednoduché to mít rozhodně nebude, Andalusané v minulém kole zajížděli do Valencie a na jejím hřišti jí uštědřili překvapivou porážku. O jedinou branku zápasu se postaral již v deváté minutě Rubén Alcaraz svojí technickou střelou zevnitř pokutového území. Cádiz si tak připsal třetí vítězství v sezoně a bodově se dotáhl na osmnáctou Sevillu. Ta navíc v sobotu podlehla Gironě, a tak se Cádiz může v případě úspěchu dostat i před ni.

To Los Franjiverdes jsou s obrovskou ztrátou poslední. O udržení se mezi španělskou elitou se dá v jejich případě mluvit spíše jen v rámci teorie, a aby toho nebylo málo, trápí je poměrně rozsáhlá marodka. Naposledy doma přívítali trápící se Celtu, jenže ani jí nedokázali vstřelit branku. Prohráli 0:1.

Jak už bylo řečeno, hostům bude v důležitém zápase chybět Alamo, Chetauya a Collado, vinou karetního trestu nenastoupí ani Bigas. Na straně Pirátů se nepředstaví dlouhodobě zraněný José Mari.

Cádiz CF - pravděpodobná sestava:
Ledesma; Carcelén, Hernandéz, Fali, Espino; Fede, Alcaraz; Sobrino, Álex, Ocampo; Lozano

Elche CF - pravděpodobná sestava:
Badía; Palacios, González, Blanco; Morente, Mascarell, Gumbau, Clerc; Roger, Boyé, Milla

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.36 - 4.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Getafe CF - Espanyol Barcelona

neděle 14:00

Na Coliseum Alfonsa Péreze v Madridu vyrukuje domácí Getafe na Espanyol. Hosté už natáhli svojí sérii bez vítězství na sedm zápasů a ve španělské metropoli by ji rádi přerušili. Espanyol ovšem vyhrál v hlavní španělské metropoli nad Getafe před takřka deseti lety!

Už je to opravdu dlouho, konkrétně deset let, co Espanyol uspěl na půdě Getafe. V neděli by potřeboval toto čekání ukončit. Hostující celek po mistrovství světa ještě neprohrál a ve dvou zápasech získal dva nerozhodné výsledky. Celkově však nevyhrál už v sedmi ligových zápasech, a i to by rád v neděli změnil. Espanyolu díky tomu patří až předposlední místo, byť situace je s výjimkou posledního Elche hodně vyrovnaná. Vždyť předposlední Espanyol ztrácí na třinácté Getafe jen tři body.

I z tohoto hlediska je vzájemný souboj důležitý. Getafe porazilo v závěru roku Mallorcu 2:0, ovšem v Seville o týden později úspěšné nebylo, Andalusané zvítězili 2:0.

Očekává se vyrovnaná partie. V minulé sezoně vyhrálo Getafe na vlastním stadionu 2:1 a odvetu zase opanoval Espanyol, tentokrát výsledkem 2:0. O neschopnosti Espanyolu v hlavním městě uspět už šla řeč, podaří se mu to konečně po deseti letech?

Getafe bude i nadále chybět Mauro Arambarri a jde o jedinou domácí absenci. Na straně Espanyolu je marodka širší, do zápasu nezasáhnou Adria Pedrosa, Gori, Keidi Bare a Pol Lozano.

Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Mitrović, Duarte, Dakonam - Amavi, Maksimović, Milla, Alena, Iglesias - Mayoral, Unal

Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Gil, Calero, S Gomez, Montes - Darder, Exposito, Souza - Braithwaite, Joselu, Puado

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 2.81 - 3.64

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

UD Almería - Atlético Madrid

neděle 16:15

Odčinit nejtěsnější porážku od Barcelony bude chtít jiný aspirant na nejvyšší pozice Atlético Madrid. Los Colchoneros se představí na stadionu Mediterráneos, kde hájí své zájmy UD Almería, aktuálně čtrnáctý tým LaLigy. Oba celky na sebe narazí poprvé od roku 2015.

Atlético bude v nedělním zápase jasným favoritem, nicméně Almería doma dokáže překvapit. Před mistrovstvím světa domácí porazili Getafe, Celtu Vigo, Gironu nebo Vallecano a to pokaždé na vlastním stadionu. Pozitivní výsledek proti týmu z první čtyřky jim sice chybí, na druhou stranu dokázali přehrát i Sevillu a té, i když se nedaří, má svojí kvalitu. Aby Almería proti Atléticu uspěla, bude muset předvést perfektní výkon do ofenzívy i defenzívy. "Naší šancí na úspěch je věřit v to, že můžeme vyhrát a s tím do toho jít. Jsme si vědomi jeho špičkových kvalit, my ale chceme ukázat ty naše," prohlásil na tiskovce trenér Rubi.

Po porážce od Barcelony se Los Colchoneros propadli mimo první čtyřku, kam se budou chtít samozřejmě vrátit. Atleti hrají pod Simeonem víceméně stejný, účelný fotbal a v neděli by to nemělo být jiné. Bude to už bez útočníka Joaa Félixe, který odešel na hostování do Chelsea. Portugalský útočník letos v klubu stagnoval a zdaleka nehrál tak dobře jako v národním týmu. Hlavní útočnou sílu tak představují Álvaro Morata a Antoine Griezmann. "Cholovo Atlético hrálo v prvních letech hlubší obranu, teď má přeci jenom větší útočnou sílu," upozornil Rubi.

Je to už sedm let, co se Almería utkala s Atléticem naposledy, a tehdy vyzněl výsledek jednoznačně pro Atlety. Hosté jsou velkým favoritem i nyní a jakýkoliv jiný výsledek než jejich výhra bude považován ze velké překvapení.

Na straně domácích bude chybět Ivan Martos. A dá se očekávat, že trenér Rubi provede oproti minulému zápasu nějaké změny. Atlético zase bude bez služeb potrestaného Stefana Saviće, kvůli svalovému problému bude chybět i belgický záložník Yannick Carrasco.

UD Almería - pravděpodobná sestava:
Martinez - Pozo, Chumi, Babic, Akieme - Melero, Costa - Baptistao, Robertone, Ramazani - Toure

Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Reinildo, Witsel, Gimenez - Llorente, De Paul, Barrios, Koke, Lemar - Morata, Griezmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.07 - 3.82 - 1.75

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Real Valladolid - Rayo Vallecano

sobota 14:00

V sobotu odpoledne se na stadionu José Zorilla utká domácí Real Valladolid s Rayem Vallecano a bude to souboj dvou týmů, kterým se poslední dobou vůbec nedaří. Valladolid se bude opírat především o domácí prostředí, protože odtud se Rayo jen zřídka kdy vrací s body.

Povedlo se mu to při minulém výletu do Valladolidu, ale to už budou tři roky. Tehdy se hostům povedlo dokonale zaskočit svého soka brankou v první minutě utkání, která se nakonec stala rozhodující. Dlouhodobě se ale doma daří Realu Valladolid vyhrávat. Rayo se coby vítěz vracelo jen dvakrát za dvacet let.

Pokud se Valladolid chce vytáhnout na svého soka, musí co nejdříve najít střelce. Už ve třech ligových duelech totiž vyšlo střelecky na prázdno. Minule to s Mallorcou vypadalo na nadějnou dělbu bodů, jenže domácím vyšla standardka a Abdón Prats ve čtvrté minutě nastavení rozhodl o těsné výhře Mallorky. Real proto klesl až na 15. příčku a od sestupu ho dělí jen dva body.

Rayo je na tom jednoznačně lépe, stále se pohybuje na hranici první desítky. Ani kouč Andoni Iraola ale nemá na růžích ustláno, neboť jeho svěřenci už ve třech soutěžních duelech nedokázali vyhrát. Po pohárové blamáži s Gijónem minule v lize nestačili na Real Betis, takže na jejich kontě zůstává 23 bodů. Vylepšit by Iraola mohl obranu, které patří až jedenáctá příčka v pomyslném žebříčku ligových defenziv.

Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Fresneda, El Yamiq, Fernandez, Rosa - Aguado, Mesa, Monchu - Plata, Weissman, Plano

Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Balliu, Lejeune, Catena, F. García - López, Valentin - Palazón, Trejo, A. Garcia - Camello

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.08 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Girona FC - Sevilla FC

sobota 16:15

Sevilla pomalu nabírá formu a teď má šanci vyhrát třetí soutěžní duel v řadě. Od domácí Girony, která ji v sobotu odpoledne na Estadio Municipal de Montilivi přivítá, ji sice dělí pět příček, ale v případě výhry by se hosté dostali na stejný počet bodů.

Girona umí překvapit, o čemž se už přesvědčily týmy jako Real Madrid nebo Athletic Bilbao. Ty si asi plánovaly snadnou výhru, jenže Girona s královským klubem remizovala a Basky dokonce odeslala domů bez bodů. Na nováčka, který si zajistil postup mezi španělskou elitu v loňské sezoně pomocí play-off, to není špatná vizitka.

A i když se trenér Michel za svou práci rozhodně nemusí stydět, tak stačí velmi málo, aby jeho celek měl vážné problémy. Od osmnáctého Cádizu totiž Gironu dělí pouhé tři body, přičemž druhá polovina tabulky je obecně hodně našlapaná. I proto se Girona připravuje na tento zápas tak důsledně. Michelovi hráči dokázali už šestkrát po sobě získat aspoň bod, v lize prohráli naposledy koncem října s Almeríou.

Jejich poslední dvě vystoupení přinesla vždy bod, proti Rayu i Espanyolu se dopracovali ke shodné remíze 2:2. Domácím se sice vrací do hry Oriol Romeu, nicméně kvůli kartám vynechá utkání Castellanos a rovněž zranění Javi Hernandez, Juanpe nebo Reinier. V případě hostí jsou absence ještě vážnější, protože Sampaoli nemůže počítat s Rekikem, Coronou, Marcaem, Gómezem, Tellesem a Delaneyem.

Do hry se ovšem vrací Montiel a Carmona, což je bezpochyby vítaná posila. Sevilla se konečně trochu zvedá, i když velká část jejích výher pochází z poháru. V lize díky skalpu Getafe vyhrála teprve první mač od půlky října! Není proto divu, že je stále až na 17. místě.

Girona FC - pravděpodobná sestava:
Gazzaniga - Martinez, Bueno, López, Gutierréz - Romeu - Villa, García, Herrera, Couto - Stuani

Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Navas, Fernando, Nianzou, Acuña - Gudelj, Rakitić - Jordán, Torres, Lamela - En-Nesyri

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.19 - 3.28

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

CA Osasuna - RCD Mallorca

sobota 18:30

Sobotní podvečer bude v rámci sedmnáctého kola španělské nejvyšší soutěže patřit souboji mezi osmou Osasunou a desátou Mallorcou. Oba týmy se po šestnácti kolech drží v horní polovině tabulky, čímž rozhodně naplňují očekávání svých fanoušků.

Domácí celek z Pamplony, vedený koučem Arassatem, se toto pondělí představil na stadionu San Mamés v Bilbau k prestižnímu střetnutí proti domácímu Athletic Clubu. Žádnou skvělou ofenzivní podívanou ale zápas nepřinesl. Téměř čtyřicet tisíc diváků přihlíželo remíze a poměrně jasné herní převaze domácích. Gólu se na každý pád nedočkali. Osasuna tak v lize nezvítězila už potřetí za sebou.

To Los Pirates se v posledních zápasech poměrně daří. Z posledních čtyř zvítězili třikrát a naposledy si o minulém víkendu poradili s Valladolidem. Utkání se neneslo v nijak závratném tempu, v jejich prospěch jej dokázal strhnout až v nastaveném čase Abdon Prats.

Na straně domácích do zápasu určitě nenastoupí Rubén Peña, stejně jako obránce Nacho Vidal. To trenér Mallorcy Javier Aguire naopak může v sobotu počítat s plnou sestavou.

CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández; Moreno, Hernández, D García, Cruz; Moncayola, Gómez, Torró, Brašanac, Ávila; Budimir

RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Rajković; Copete, Raíllo, Valjent; Maffeo, Battaglia, Galarreta, Costa; Sánchez, Muriqi, Kang-in

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 2.96 - 4.23

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Real Sociedad - Athletic Bilbao

sobota 21:00

Baskické derby udeří v sobotu večer a dá se opět očekávat těžká bitva. I přesto, že jasným favoritem jsou domácí, které zastihla perfektní forma. Athletic Bilbao naopak trochu kolísá a nedaří se mu přetavovat své šance v góly tak často.

Reale Arena je připravena pojmout v sobotu večer necelých 40 tisícovek nadšených fanoušků, kteří se už nyní jistě nemůžou dočkat výkopu. Na programu je totiž sedmnácté kolo LaLigy, které tentokrát ozdobí střet dvou baskických kultur. A domácí Real Sociedad by moc rád pokračoval ve skvělé formě, kterou poslední dobou chytil. Svěřenci trenéra Imanola Alguacila jdou do derby s náskokem šesti bodů na svého soupeře.

La Real je v této sezoně ve skvělé formě. Z šestnácti odehraných utkání vyhrál už deset a prohrál jen čtyřikrát, což ho vyneslo na výborné třetí místo! Alguacilova ekipa vyhrála posledních šest zápasů v řadě, přičemž polovinu z nich počítáme do ligy. A nestála vždy proti snadnému oponentovi - postupně si poradila se Sevillou, Osasunou a naposledy s Almeríou. Zároveň se už ve čtyřech soutěžních kláních nenašel nikdo, kdo by alespoň jednou překonal její obranu.

Jen ta domácí forma musí trenérovi Alguacilovi dělat mírné starosti, protože La Real z osmi domácích střetů zvládl vyhrát jen polovinu. Hned osm týmů v lize si doma vedlo lépe. Alguacilovi se bude dobře skládat sestava, protože do týmu se vrátili uzdravení Cho, Méndez a Turrientes. Pořád mu ale schází Sadiq, Sola a Merquelanz. Hosté dorazí bez Iñiga Martineze, jinak má však trenér Ernesto Valverde z čeho vybírat.

Athletic určitě doufal, že do derby půjde v mnohem lepší pohodě. Jenže nedokázal porazit Real Betis v přímé konfrontaci o 4. místo a následně se mu nepovedlo ani poslední kolo s Osasunou. Ani v tomhle utkání nedokázal skórovat. Skóre má sice lepší než La Real, jenže má také o tři výhry méně než jeho rival. Athletic by též rád vylepšil svou bilanci na půdě svého rivala, vždyť odsud si tři body odvezl jen dvakrát za posledních 25 let!

Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Elustondo, Zubeldia, Le Normand, Rico - Méndez, Zubimendi, Merino - D. Silva - Sørloth, Oyarzabal

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Simón - De Marcos, Vivian, Álvarez, Berchiche - D. García, Zarraga - I. Williams, Sancet, N. Williams - Guruzeta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 2.94 - 3.82

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Celta Vigo - Villarreal CF

pátek 21:00

Páteční předehrávka 17. kola LaLigy slibuje velmi atraktivní duel mezi Celtou Vigo a Villarrealem. Hosté mají šanci vyhrát čtvrtý duel v řadě a rozhodně pro to udělají maximum. Celta má nůž na krku, protože pásmo sestupu se nebezpečně přibližuje.

Estadio Municipal de Balaidos bude v pátek večer hostit duel Celty s Villarrealem a domácí doufají, že si z tohoto duelu aspoň bod odnesou. Momentálně je totiž od sestupového pásma dělí jen jeden bod. Když parta kolem nestárnoucího Iaga Aspase nastupovala minulý pátek do utkání s Elche, šla do něj jako tým, který v LaLize nevyhrál utkání od začátku října! Takhle špatná forma samozřejmě Celtu posunula hodně blízko oblasti, které se chce každý tým vyhnout.

Celta naštěstí svou roli favorita zvládla a záchranářský souboj dopadl lépe pro ni, o což se postaral jedinou brankou právě lídr Aspas. Pořád ale platí tristní bilance, že si Celta přivlastnila jen pouhých 16 bodů ve stejném počtu zápasů. Od 18. Cádizu ji dělí jen bod a na vině je především její obrana. Ta dostala už 27 branek, což je právě s Cádizem druhý nejhorší výkon v lize.

Ani vzájemné zápasy nemohou dělat týmu trenéra Carlose Carvalhala moc velkou radost. Celta totiž nad Villarrealem dokázala doma vyhrát jen třikrát za posledních dvacet let. Dobrou zprávou pro nového kouče je alespoň prázdná marodka. Žlutá ponorka už takové štěstí nemá. Jackson, Lo Celso, Baena nebo Albiol, to jsou jen některé absence vynucené kartami nebo zraněním, které Villarreal počítá.

Jinak se ale trenér Sétien může usmívat, protože jeho tým zažívá skvělé období. Pokud budeme počítat i Copa del Rey, tak platí, že Villarreal vyhrál už šest utkání v řadě! Do ligy se počítají tři z toho a největší radost musel Villarreal udělat svým fanouškům v minulém kole. Díky brankám Yeremyho s Morenem totiž vyhrál nad slavným Realem Madrid, což je vždycky příjemný skalp. Dokáže to potvrdit i proti Celtě, nebo se Carvalhalova družina konečně vzchopí?

Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Marchesín - Mallo, Mingueza, Aidoo, Nuñéz, Galán - Veiga, Beltrán, Cervi - Aspas, Larsen

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Reina - Foyth, Mandi, P. Torres, A. Moreno - Coquelin, Parejo, Capoué - Chukwueze, G. Moreno, Pino

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.27 - 2.67

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Barcelona
16
13
2
1
35 : 6
41
2
Real Madrid
16
12
2
2
36 : 16
38
3
Real Sociedad
16
10
2
4
23 : 17
32
4
Real Betis
16
8
4
4
19 : 13
28
5
Atlético Madrid
16
8
3
5
23 : 15
27
6
Villarreal CF
16
8
3
5
19 : 12
27
7
Athletic Bilbao
16
7
5
4
24 : 14
26
8
CA Osasuna
16
7
3
6
16 : 16
24
9
Rayo Vallecano
16
6
5
5
23 : 20
23
10
RCD Mallorca
16
6
4
6
14 : 15
22
11
Valencia CF
16
5
4
7
23 : 18
19
12
Girona FC
16
4
6
6
24 : 26
18
13
Getafe CF
16
4
5
7
15 : 22
17
14
UD Almería
16
5
2
9
17 : 25
17
15
Real Valladolid
16
5
2
9
13 : 24
17
16
Celta Vigo
16
4
4
8
16 : 27
16
17
Sevilla FC
16
3
6
7
16 : 24
15
18
Cádiz CF
16
3
6
7
11 : 27
15
19
Espanyol Barcelona
16
2
8
6
19 : 25
14
20
Elche CF
16
0
4
12
10 : 34
4

Zbývající zápasy

01.02. 00:00
Real Betis - FC Barcelona
02.02. 00:00
Real Madrid - Valencia CF

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
misinho7

Cristiano dnes na nasom treningu..ach ta nostalgia.

Reagovat
Ed_Hazard

OT: Castilla túto sezónu proste perfektná

Reagovat
Raul=Real

Remíza so suverénne posledným tímom tabuľky ma teda od "perfektná" dosť ďaleko

Reagovat
Ed_Hazard

ked som to písal bol polčas a vyhrávali 0:2

Reagovat
Raul=Real

Aha, tak to potom hej

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele