Václav Babinský, slavný lotr z Litoměřic

16. leden 2023

Slavný loupežník Václav Babinský, alias Venca z Pokratic, se narodil v 20. srpna 1796 v Litoměřicích. Se zločineckou živností začal poměrně pozdě – až když mu táhlo na pětatřicet.

Založil bandu přepadávající pocestné, až po dvou letech se ho podařilo dopadnout. Za čtyři měsíce ale z vazby utekl a skrýval se v Polsku.

Znovu ho chytili v roce 1835 a nakonec byl usvědčen a odsouzen pouze ze šesti skutků – vloupání, přepadení a jedné vraždy. Všeobecně se soudí, že měl na kontě mordů mnohem víc, ale prostě mu je nikdo neprokázal.

Babinský nebyl žádným charakterním zločincem, jak by se nám mohlo zdát po zhlédnutí Slavných historek zbojnických, kde ho hrál Josef Brzobohatý. Bohatým bral a chudým nedával nic. Jako člověk za moc nestál.

Babinského jméno nebylo v době jeho aktivních skutků vyhlášené. Slávu mu přinesla až braková romantická literatura, v níž se o něm psalo – to už ale bylo v době, kdy si po 20letém žaláři užíval důchodu.

Dožil v kláštěře

Ke stáru se ho ujaly Boromejky, které mu v ženském klášteře v Řepích u Prahy umožnily živit se poctivě, zahradničením.

Když měl Babinský čas, jezdil do pražských hospod a za úplatu tam vyprávěl dobrodružné příběhy ze života svého i jiných grázlů, se kterými seděl. Zemřel v požehnaném věku 83 let v Řepích, kde má také hrob, pokud byste si chtěli udělat výlet.

Titul nejslavnějšího českého zločince mu po více než 100 letech vzal až Radovan Krejčíř.

autor: Milan Knotek
Spustit audio