Městské divadlo Mladá Boleslav [velká scéna]

Amadeus

Premiéra: 21.2.2020 | 2:55
Překlad: Martin Hilský. Dramaturgie: Lenka Smrčková. Výprava: Michaela Horáčková Hořejší. Hudební spolupráce: David Hlaváč, Linda Winterová. Režie: Pavel Khek.
Poslední uvedení: březen 2023.
Hra, proslavená filmovým zpracováním Miloše Formana, o rivalitě mezi zavedeným skladatelem Antoniem Salierim a nováčkem Wolfgangem Amadeem Mozartem. Oba v zajetí svých múz, své geniality, touhy po lidské slávě. Jak se dá změřit úspěch? Konfrontace geniality a průměrnosti v melodii komických oper i temného „Requiem“...


inscenace již byla stažena z repertoáru

Městské divadlo Mladá Boleslav
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
67 %
67161000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Jiří Landa 60 %
Lukáš Dubský 60 %
Volby

Hodnocení (18)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  60 %
2.3.2020 | 2000 hodnocení
+ souhlasím
Souhlasím s komentáři L. Dubského a J. Landy. Doplnil bych, že výkon P. Mikesky v hlavní roli Salieriho není navenek nikterak výrazný, ale přesto zaujme svou nedémonickou obyčejností umožňujícím divákovi pochopení či ztotožnění. Pro roli Mozarta přetvořil D. Bambas své výrazové prostředky, baví svou energií, ale nespoutanost je místy doháněna do přehnaných krajností, které režisér neuhlídal a které v konfrontaci s civilnějším ztvárněním Salieriho nemají svou logiku. Některé nápady by si zasloužily lépe rozvinout a propracovat. Přesto jde o důstojné nastudování prověřeného dramatu.
Jiří Landa  60 %
25.2.2020 | 3026 hodnocení
+ souhlasím
Ačkoli inscenace splňuje všechny parametry profesionálně odvedené práce, působí podivně těžkopádně. Chybí jí lehkost, a to jak v případě temporytmu, tak hereckých výkonů. Za velký problém považuji fakt, že mezi postavami nefunguje pořádná „chemie“. Nejvěrohodnější výkon z hlavní trojice představitelů podala L. Končoková coby Konstance, je uvěřitelná ve všech polohách. Orientaci v dění navíc znesnadňuje scénografie, ani využití "loutek" ovládaných větříčky nebyl nejzdařilejší režijní nápad. Přes všechny výtky jde o solidní nastudování, které ovšem cestu k diváckému hitu hře samotné trochu znesnadnilo.
Lukáš Dubský  60 %
25.2.2020 | 1127 hodnocení
+ souhlasím
Interpretace režiséra Kheka nese několik neobvyklých rysů. Mozart a Salieri jsou zobrazeni spíše jako vrstevníci. P.Mikeska hraje Salieriho jako cílevědomého muže, který bezskrupulózně kráčí za svým snem a neuvědomuje si přitom vlastní ubohost. V Boleslavi neakcentují souboj člověka s vlastními očekáváními, ale spíše překážky, které průměrnost klade do cesty talentu. D.Bambas je jako Mozart živelný a afektovaný dle očekávání. Velmi dobře se s rolí Konstance popasovala L.Končoková. Některé prvky jako nafukovací panna působily nadbytečně, příliš povedené není ani ztvárnění postav u dvora pomocí voskových figurín. (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Denisa H.  70 %
21.3.2023 | 373 hodnocení
+ souhlasím
75 %. S výtkami ostatních hodnotitelů v podstatě souhlasím - discokoule, nafukovací panna, moderní židle, to se nepovedlo... Kostýmy ale jo. O obsazení D. Bambase do role Amadea jsem měla od začátku určité pochyby, byť právě kvůli němu jsem si nakonec aspoň derniéru nenechala ujít. Pochyby se částečně potvrdily jako oprávněné (role mu nesedla, nebyl přirozený), jindy naň byla radost pohledět, zejm. když se projevoval hyperaktivně. To P. Mikeska, to byl panečku vyrovnaný výkon a herecký koncert! Obdivuji jej, že v den derniéry Salieriho zvládl hned 2x.
Za výlet do Boleslavi to každopádně stálo, byť v ledasčem představení drhlo.
Teddy  70 %
25.1.2023 | 284 hodnocení
+ souhlasím
Představení určitě stojí za shlédnutí díky výkonům hlavní herecké dvojice pánů Petra Mikesky a Daniela Bambase. Doporučila bych i pro ty, co nemají takové vědomosti o životě Mozarta a jeho "soka" Salieriho. Děj přehledný i když délka představení poměrně dlouhá.
Forwhat  70 %
17.1.2023 | 48 hodnocení
+ souhlasím
Inscenace neurazí, ani nenadchne, je to příliš dlouhé. Figuríny opravdu být nemusely. Ústřední dvojce Petr Mikeska a Daniel Bambas celé inscenaci kralují. P. Mikeska nesleze z jevistě, klobouk dolů. V roli Konstance jsem viděl J. Koškovou, která byla velké oživení, Nemám srovnání s L. Končokovou, tudíž nebudu porovnávat. Shrnutí za mě, tato inscenace patří mezi ty lepší.
Monty70  70 %
11.1.2023 | 254 hodnocení
+ souhlasím
Inscenace Amadeus pod režijním vedením Pavla Kheka mě určitě nezklamala, ale ani nenadchla. Byly věci, které se mi až tak nelíbily (použití velkých voskových figurín místo herců, a "větříčci" hraní třemi herci v černých kostýmech mi přišli otravní). Obsazení ústřední dvojice Mozart (D. Bambas) x Salieri (P. Mikeska) mi přišlo dobré. Oba zkušení herci. Lucii Končokovou v roli Konstance jsme neměli, což mě mrzelo. Co se mi líbilo bylo obsazení opevní pěvkyně do role Kateřiny Cavalieri.
Eliška Tobolkková  80 %
3.11.2022 | 34 hodnocení
+ souhlasím
Já osobně souhlasím, s některými komentáři níže, jsem velice ráda, že inscenace není remakem na film.. S čím ale nesouhlasím, je kritika scény, mě osobně se líbila, ale asi záleží na vkusu každého z nás...a tato inscenace rozhodně stojí za vidění.
DivadelniFan  70 %
13.10.2022 | 342 hodnocení
+ souhlasím
Představení se mi líbilo. Nápaditá scéna, zajímavé a originální zpracování, výtečné herecké výkony (především D. Bambas a P. Mikeska - díky, pánové!), ale je to celé takové utahanější. Určitě by prospělo zkrácení (především ve 2. půlce, která se zdála být nekonečná). Zážitek jsem si ale odnesl! Mladá Boleslav prostě umí!
Romana35  70 %
13.10.2022 | 320 hodnocení
+ souhlasím
Herecky poctivě odvedená práce. U Mozarta mám trochu problém v obsazení, Daniel Bambas mi typově do této role moc nesedl. Petr Mikeska jako Salieri mi připadal uvěřitelnější. Oceňuji ale u obou herců zápal a energii, kterou dali do tohoto představení. Role tří "větříčků" poněkud iritující, stejně tak použití umělých figurín. (Nafukovací panna byl totální úlet). Celkově hodnotím tuto inscenaci kladně, postrádá ovšem lehkost a jistou hravost. (Pokud srovnávám se stejnojmennou hrou inscenovanou svého času v Divadle na Vinohradech).
Barka  80 %
23.2.2020 | 295 hodnocení
+ souhlasím
Překvapuje mě zdejší nízké hodnocení. Mně se inscenace moc líbí a nemyslím si, že se Mikeska s Bambasem na své role nehodí. Jo,Mikeska je na Salieriho možná moc mladý, ale čert to vem, o to přece nejde. Jde o herectví a v tom jsou oba skvělí, hlavně D. Bambas, který už v Krásce na scéně ukázal, že dramatické a lehce vyšinuté postavy ztroskotanců mu náramně jdou. Nesrovnávejte inscenaci s filmem, protože jestli chcete totéž, pusťte si radši DVD, o remake se tady totiž nikdo nesnaží, naštěstí. Výprava za mě funguje, ale ty moderní židle jsem taky nepochopila, to je opravdu úplně mimo a zbytečné.
BloggarSumec  80 %
23.2.2020 | 70 hodnocení
+ souhlasím
Přestože se Mikeska ani Bambas na role vůbec nehodí, oceňuji jejich tvrdou dřinu, se kterou se k rolím propracovali. Ale bohužel je to dřina a nemá to lehkost. Chvílemi až těžkopádné. Naproti tomu Lucie Končoková předvádí nejlepší výkon, za dobu svého krátkého působení na mladoboleslavském jevišti. Smekám. Těch 80% dávám za inscenaci jako celek, které si jistě zaslouží. P. S. ta scéna se opravdu nepovedla. Nevěděl jsem jestli to má být dobovka nebo moderna. Ta levá půlka scény ve stylu nahrávacího studia je opravdu hrozná.
KSnow  40 %
22.2.2020 | 106 hodnocení
+ souhlasím
Ze všeho nejvíc zamrzí, jak šíleně levně to celý působí. Scéna je zkrátka otřesná a vypadá to, že byla sestavena hodinu před představením. Režijně tam, až na jeden vcelku dobrý nápad, nebylo nic, ale absolutně nic nového či inovativního. Jasně, text sám je skvělý a tak to není špatně strávený večer. Plus D. Bambas podal i přes to, že se na roli vůbec nehodí, přirozený a uvěřitelný výkon, a o L. Končokové můžu poprvé říct, že byla opravdu skvělá. Čekala jsem ale prostě o tolik víc! Takhle je to zkrátka neskutečně obyčejný.
Domi.Mac  20 %
22.2.2020 | 87 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Zklamání! Tak fantastický text a hra v tak nudném pojetí? Amadea má rád snad každý, ale to, co se odehrálo zde bylo hluboce pod očekáváním všech. Bambas se do role mladého Amadea vůbec nehodí, mezi ním a Mikeskou jako Salierem není žádný vizuální a věkový rozdíl, výprava nudná, inscenace, co ničím nepřekvapí. Je mi to líto, ale opravdu jsme všichni odcházeli velice zklamaní. Snad jen Končoková podala nadprůměrný výkon, ale srovnání s Marečkovou z Brna a Uhlířovou z Vinohrad taky neustojí. Příště lépe, prosím. 25%
Katteřina  50 %
22.2.2020 | 56 hodnocení
+ souhlasím
Pokud jsem něco nečekala, tak to, že tento krásný text zde skončí jako průměrná repertoárová inscenace. Domnívám se, že největším úskalím je fakt, že toliko nutná hysterie a afektovanost díla je obalena množstvím dalších nadbytečných divácky vděčných gagů a "inovací", které inscenaci strhávají až k laciné frašce. Z hereckého osazenstva zaujme zejména L. Končoková. Výběr hudebního doprovodu je vynikající. Bohužel jakákoli pozitiva, ve scénografii, která vypadá, že se každou chvíli zřítí, ustupují do pozadí.
FranK  80 %
24.2.2020 | 1 hodnocení
+ souhlasím
Viděl jsem hru na premiéře a musím říct, že za sebe jsem spokojený. Ano není to ani kopie ani remake filmu, ale s tímto předpokladem jsem na to do divadla šel - že neuvidím strohou kopii.
To představení je pěkné, není naprosto dokonalé, ale má potenciál růst, protože některé věci si sednou až časem. Oba pánové, (D. Bambas a P. Mikeska) mi v rolích sedí a vyhovují, ale hlavně jsou uvěřitelní. Režie Pavla Kheka se dá velmi rychle rozpoznat a opět odvedl velmi dobrou práci.
Za sebe mohu říct: "Běžte na to!"
Bertos  80 %
26.4.2022 | 19 hodnocení
Scoobi  70 %
24.2.2020 | 107 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.