Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Daruj Kelímek! Dobročinný projekt vybral bezmála tři miliony korun

Foto: Daruj kelímek

Na Tři krále skončil první ročník brněnského projektu Daruj Kelímek. Celková vybraná částka byla 2 856 750 Kč a pomohla 18 neziskovým organizacím. Zakladateli této sbírky je brněnská trojice Ondřej Šibřina, Adam Vodička  a Ondřej Reich, projekt podpořilo brněnské Turistické informační centrum (TIC) a radnice městské části Brno-střed, uvedl server brnan.cz.

Lidé za vratný kelímek se svařákem, teplým moštem či jiným vánočním nápojem zaplatili 50 korun jako zálohu. Pak už záleželo na jejich rozhodnutí, jestli si zálohu po vrácení kelímku vezmou zpět, nebo ji darují jedné z vybraných charitativních organizací. Stánky, kde mohli lidé kelímky vracet, byly v Brně celkem tři – na Zelném trhu, náměstí Svobody a Moravském náměstí. O praktickou stránku sbírky, jako je svážení a rozvoz vyčištěných kelímků, se starala firma NickNack. Kromě kelímků mohli lidé přispět i finančním příspěvkem na transparentní účet, a to až do 6. ledna.

Podle organizátora projektu Ondřeje Šibřiny se na akci Daruj Kelímek můžeme těšit i v příštím roce: „Z výsledků sbírky jsme nadšení. Moc bych si přál, aby se z darování kelímků stala nová tradice. Necelé tři miliony v prvním ročníku jsou skvělý výsledek a věřím, že je velká šance, aby se z toho tradice stala,” uvedl pro zpravodajský portál BRŇAN.

Na organizaci projektu se podílela i veřejnost

Necelý měsíc před začátkem sbírky dali organizátoři možnost podílet se na projektu i široké veřejnosti. Lidé mohli sami hlasovat, jaké charity se mohou stát součástí akce. Organizace byly rozděleny do šesti kategorií podle jejich zaměření (děti a rodina, humanitární pomoc, lidé s handicapem, senioři, udržitelnost a zvířata).

Do každodenního provozu tří stánků pro výběr kelímků se zapojilo téměř 70 dobrovolníků a brigádníků, kteří odpracovali více než 1400 hodin. Vybralo se celkem více než 57 000 kelímků a celková vybraná částka včetně příspěvků na transparentní účet dosáhla 2 856 750 korun. Nejštědřejším dnem adventních trhů byla sobota 17. prosince, kdy návštěvníci trhů darovali prostřednictvím kelímků 190 300 korun“, řekla mluvčí brněnského TIC Adéla Nováková.

Stánek na Moravském náměstí Foto: Daruj Kelímek

Na první příčce se umístila organizace Dejte nám šanci, z.s., která zajišťuje veterinární péči psům v hospici. Darovaná částka byla 477 700 korun. Druhé místo obsadil Nadační fond dětské ontologie KRTEK (472 650 Kč) a třetí místo získal Dům pro Julii, z.ú. (391 850 Kč), který poskytuje pomoc rodinám s nevyléčitelně nemocnými dětmi.

Jsme moc rádi, že máme možnost být součástí této krásné akce. Vybraná částka je neuvěřitelná! Děkujeme všem dárcům, organizátorům, sponzorům a podporovatelům „Kelímku“, že nám pomáháte pomáhat. Vybrané finance použijeme na asistenci a doučování onkologicky léčených dětí. Během aktivní i udržovací léčby je třeba zajistit vzdělávání dítěte, výuka se však musí přizpůsobit jeho aktuálnímu zdravotnímu a psychickému stavu, “ děkuje Sylva Richterová, ředitelka Nadačního fondu dětské onkologie KRTEK.

Zdroje: brnan.cz, darujkelimek.cz, brno-střed.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Jezte avokádo denně, může vám prodloužit život

Británie chce létat taxíkem a doručovat poštu pomocí dronů

I černé díry mohou mít škytavku, zjistili vědci

Lidé s odlišnostmi se chtějí cítit „normálně“

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Ukliďte si v hlavě díky 10minutové meditaci

Inspirace z knihovny: Ukliďte si v hlavě díky 10minutové meditaci

Toužili jste někdy prostě vypnout svou mysl? Chvíli na nic nemyslet a zahnat všechny negativní…