Závody se konaly v horském jezeře v Alpách. „Organizátoři na něm vytvořili devět drah. Voda měla teplotu kolem čtyři až pět stupňů, takže to docela šlo,“ popsala Klementová. Ta si pro závodění tentokrát záměrně vybrala kratší tratě o délce padesát až sto metrů. „Kdybych dala třeba kilometr, už bych za den moc dalších disciplín neuplavala. A delší tratě navíc byly dražší. Přece jenom chodím stále do školy a nemám trvalý příjem a sehnat sponzory na tento sport je dost obtížné,“ vysvětlila třebíčská maturantka.

Ta do poslední chvíle nevěděla, zda se závodů vůbec zúčastní. „Přes rok nebývám téměř vůbec nemocná. Dva dny před odjezdem jsem ale proležela v posteli s horečkou. I ve Francii jsem byla nachlazená a bolelo mě v krku. Stejně jako minulý rok na mistrovství světa v Polsku. Tudíž jsem i proto měla obavy, že závody nebudou stoprocentní, ale nakonec se to docela vydařilo,“ dodala.

Andrea Klementová (vpravo), členka Klubu ledních medvědů Třebíč a závodnice v zimním plavání. Vedle ní její třídní učitelka Hana Krátká, která ji k otužování přivedla.
Lední medvědice Andrea Klementová: Říkali mi, že otužilci jsou blázni

Velkou zásluhu na letošním úspěchu má její sestra Petra. Podle ní byl pro Andreu nejnáročnější sobotní program. „Téměř celé dopoledne byla ve vodě, měla celkem čtyři starty. Začala hned ráno znakem na sto metrů. Tento závod ji potrápil, přesto vybojovala čtvrté místo. Pak nestačila ani vydechnout, převléct plavky, zahřát se a už ji čekal další start na padesát metrů motýlek. Ten probíhal úplně ukázkově a druhé místo bylo doma. Stejně tomu bylo o dvacet minut později, kdy odplavala sto metrů kraul. Opět byla druhá. Poslední sobotní start byl sto metrů prsa, kde získala čtvrté místo,“ popsala Petra Klementová nabitý program.

Obě mladé dámy děkují všem podporovatelům, kteří je na dálku povzbuzovali z České republiky. „Andrea dostávala neuvěřitelné množství gratulací. Chodilo mnoho podporujících zpráv například také od ostatních závodníků v zimním plavání, se kterými se setkáváme na závodech. Myslím si, že sama byla překvapená, kolik lidí ji podpořilo a sledovalo,“ zamyslela se Petra Klementová.

Přehled úspěchů, kterých Andrea Klementová dosáhla na MS ve Francii konaném 13. až 15. ledna:
5x 2. místo (50 m znak, 50 m motýlek, 50 m kraul, 100 m kraul, 100 m polohový závod)
2x 3. místo (100 m prsa, 100 m motýlek)
2x 4. místo (100 m znak, 50 m prsa)