Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Část Česka zasype mokrý sníh lámající větve stromů, čekají se dopravní komplikace

Zítra Česko ovlivní tlaková níže, která přinese sněžení. Teploty budou jen kolem bodu mrazu, což dále způsobí komplikace. Sníh bude díky tomu mokrý a v místech, kde ho napadne větší množství, bude lámat větve stromů a může způsobit i výpadky elektřiny. Problémy lze kvůli tomu čekat také v železniční dopravě. Na silnicích bude sníh zase komplikovat dopravu.

Sněžení k nám dorazí od jihu v noci na zítřek. Zítra ráno již bude na velké části území trvale sněžit a teploty se budou držet kolem bodu mrazu. Ráno bude ležet většinou od 0 do 10 cm sněhu. Nejméně to bude na západě Čech. Dále se málo (nebo žádný) sněhu očekává na jihovýchodě Moravy, kde bude v polohách pod 400 m místy i pršet. Během dne bude sněžení pokračovat hlavně v Čechách. Odpoledne potom bude slábnout a od jihu zvolna ustávat. Připadne dalších 1 až 6 cm sněhu. V některých oblastech tak výška nového sněhu může dosáhnout až 15 cm a to i mimo hory. Půjde hlavně o místa v centrální části Čech.

Srážky
Předpověď množství srážek na středu podle modelu ECMWF - tento model čeká nejintenzivnější sněžení v centrální části Čech, kde čeká až 10 cm mokrého sněhu. Jiné modely čekají trochu více srážek, zdroj: ventusky.com

V noci ze středy na čtvrtek potom teploty klesnou o něco více pod bod mrazu, většinou na 0 °C až -4 °C. Ve čtvrtek ráno se tak bude vyskytovat i náledí. Sněžit už ale ve čtvrtek dále nebude. Další sněžení by k nám mohlo dorazit o víkendu, ale modely se zatím na přesné předpovědi neshodují.