Výstava ke 100 letům hokeje na pardubickém zámku představí trofeje i dresy

foto Novinářská prohlídka výstavy Dynamo 100 uspořádané ke 100. výročí pardubického hokejového klubu, 17. ledna 2023, Pardubice.

Pardubice - Východočeské muzeum v Pardubicích ve čtvrtek otevře výstavu k výročí hokejového klubu s názvem Dynamo 100. Připomíná historii klubu, důležité momenty a lidi. Nechybí vzácné artefakty, prsteny pro vítěze Stanley Cupu, Vezinova trofej, svoji výzbroj zapůjčil například bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Výstava potrvá do 1. října, novinářům to řekli zástupci muzea a klubu.

Fotogalerie

"Pardubický klub je jediný, který dokáže dát dohromady takovou přehlídku trofejí. Proto se mi výstava dělala dobře. Hokejisté byli úžasní, vycházeli mi vstříc. Je to hlavně průřez posledních 50 let hokeje, kdy dosáhl největších úspěchů," řekl kurátor výstavy Petr Dufek.

Výstava předkládá kolekci 37 medailí, z toho deset olympijských včetně zlatých naganských od brankáře Dominika Haška i trenéra Vladimíra Martince. K vidění jsou například zlaté medaile z mistrovství světa. V samostatné vitríně je prsten pro vítěze Stanley Cupu, celou stěnu zaplnily zlaté trofeje, je mezi nimi Vezinova trofej pro nejlepšího brankáře NHL. Zblízka si lidé mohou prohlédnout Haškovu výzbroj z růných etap jeho hokejové kariéry.

"Spíš ke konci kariéry jsem si toho vážil a snažil se to (výzbroj) schovávat, když přijde taková výstava, jsem rád, že to můžu ukázat. Budoucnost pardubického hokeje vidím dobře. Hokej k Pardubicím patří, celá komunita bere hokej za svůj sport," řekl Dominik Hašek. Míní, že klub patří k favoritům letošní extraligy.

Nejnovějšími exponáty je bronzová medaile Matěje Blümela z loňského mistrovství světa ve Finsku a také čerstvá stříbrná medaile Radima Rulíka, kterou získal na přelomu roku jako trenér české reprezentace do 20 let. Pro bývalého hokejistu a trenéra Vladimíra Martince je výstava plná vzpomínek.

"Když se podívám na svoji hokejku, tak se mi vybavuje poslední zápas se Slovanem Bratislava. Loučili jsme s fanoušky, ve stoje nám tleskalo 14.000 fanoušků. Bylo to emotivní loučení s naší kariérou," řekl Martinec.

Celou výstavu provází audiovizuální prvky, návštěvníci si stoupnou na střídačku a budou sledovat zápas očima hráčů a trenérů. Jubileum je významné, klub se snaží, aby se na něj pamatovalo. "Akcí je mnoho, jubileum důstojně oslavíme. Samozřejmě vrcholem, doufám, bude sportovní úspěch našeho A týmu," řekl majitel klubu Petr Dědek.

"Pardubice jsou město sportu a jako muzeum jsme rádi, když můžeme oslavit významné hokejové výročí na pardubickém zámku," řekl ředitel muzea Tomáš Libánek. Základní vstupné na výstavu je 250 korun, snížené 150 korun. Rodinné vstupné vyjde na 500 korun a skupinové na 1500 korun, dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď