Pozvánka na vycházky ke Světovému dni mokřadů 2023

2. února si na celém světě připomínáme Světový den mokřadů. Ten označuje datum podepsání Úmluvy o mokřadech, majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva, nazývané také Ramsarská úmluva. Při této příležitosti Česká společnost ornitologická organizuje sérii vycházek zaměřenou na poznávání vodních druhů ptáků a význam našich mokřadů pro jejich zimování a tah.

V letošním roce pro vás dobrovolníci připravili rekordních 32 vycházek! Moc děkujeme všem organizátorům, kteří jsou ochotni svůj volný čas věnovat těmto vycházkám a přiblížit tak fascinující svět vodních ptáků všem zájemcům.

Navštivte s námi mokřady a poznejte jejich ptačí obyvatele!

Prosíme, respektujte žádost organizátorů o případnou registraci na vycházky.


Přehled vycházek:

Pro snadnější pohyb v textu můžete kliknout na příslušný kraj:
Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Kraj Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský

Nově doplněné vycházky (nezobrazují se v mapě!):

Valašské Meziříčí – sobota 4. 2.
Ostrava, Heřmanický rybník – sobota 11. 2.

PRAHA

 

Pražské vycházky byly podpořeny hlavním městem Prahou v rámci projektu Poznejme okřídlené sousedy.

 

Braník

Sraz v pátek 27. 1. v 8:40 na břehu řeky u zastávky Přístaviště. Vydáme se proti proudu Vltavy pod modřanský jez. S sebou dalekohledy a oblečení do terénu. V případě zpoždění vlaku prosíme o trpělivost. Vede: Gabriela Dobruská (dobruska@birdlife.cz, tel. 724 687 996).

Malá Strana, Smíchov

Sraz ve středu 8. 2. v 8:30 před restaurací na Střeleckém ostrově. Obejdeme ostrov, projdeme se Kampou ke Staroměstskému jezu a Čertovce a poté proti proudu řeky k Dětskému ostrovu pod Šítkovský jez. S sebou dalekohledy, městské oblečení možné. Vede: Gabriela Dobruská (dobruska@birdlife.cz, tel. 724 687 996) a Katarína Slabeyová.

Modřany
Sraz v neděli 5. 2. v 9:50 na břehu Vltavy u žel. zast. Praha – Modřany. Projdeme se podél Vltavy oblastí modřanských tůní do Komořan. V případě pěkného počasí a zájmu možno pokračovat až na Zbraslav. S sebou dalekohledy a oblečení do terénu. Trasa není vhodná pro kočárky a osoby s omezenou pohyblivostí (uklouzaná pěšinka ze svahu)! V případě zpoždění vlaku prosíme o trpělivost. Vede: Gabriela Dobruská (dobruska@birdlife.cz, tel. 724 687 996) a Michal Kubelík.

Troja

Sraz v pondělí 6. 2. v 8:30 na parkovišti pod Trojským zámkem. Vycházka povede po proudu Vltavy k přívozu v Podbabě. Dle množství ptáků a času je možné přeplutí na druhou stranu, podél plavebního kanálu k Malé říčce a rybníčkům ve Stromovce. S sebou dalekohledy a oblečení do terénu. Vede: Gabriela Dobruská (dobruska@birdlife.cz, tel. 724 687 996) a Katarína Slabeyová.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

Sraz v sobotu 4. 2. v ulici U Hluchova v 9:30 před jezdeckým klubem. Zveme zájemce na zimní přírodovědnou vycházku za zimními ptáky do Brandýsa nad Labem a okolí s povídáním o vodě v krajině, mokřadech a zejména pozorováním zimních druhů ptáků. Projdeme se cca 5 km od plavební komory v Brandýse přes Hluchov (lužní les se slepým ramenem Labe) podél řeky k Proboštským jezerům a kolem místních svodnic zpět do města. S sebou teplé oblečení, obuv do terénu, svačinu a pokud možno dalekohled. Vede Eva Neubergová (neubergova@strednipolabi.cz, 730 182 815).

Pozvánka

Dobřichovice

Sraz v neděli 5. 2. v 9:30 na železničním nádraží Dobřichovice. Vycházka povede za zimujícími vodními ptáky po pravém břehu Berounky do Mokropes. Délka vycházky cca 4 kilometry. Zakončení na zastávce Černošice-Mokropsy po 2-3 hodinách. Vede Zdeněk Valeš (zdendavales@gmail.com, 604 286 812).

Mělník

Vycházku ke Dni mokřadů zahájíme u mělnického muzea na náměstí Míru, kde se sejdeme v sobotu 4. 2. v 9:00. Odtud se vypravíme dolů k Labi, přejdeme starý most, pak doleva podél Labe a plavebního kanálu ke zdymadlům (zde se ještě lze přidat), pak směrem k Vltavě a podél řeky zpátky k soutoku. Délka trasy cca 5 km, tj. 2 – 3 hodiny. Vedou Petr Lumpe (petr.lumpe@nature.cz, 728 158 417) a Markéta Ticháčková (marketagrus@gmail.com).

Městec Králové

Sraz v sobotu 4. 2. v 8:30 u závory na začátku Jiráskovy stezky v Městci Králové (50.2040703N, 15.2837450E). Čeká nás přibližně dvouhodinová vycházka k lesu a dále pro zájemce až ke Krčskému rybníku. Cestou proběhne pozorování ptáků, povídání o ptácích, mokřadech a čištění ptačích budek. Sebou vhodné oblečení do každého počasí, občerstvení a dalekohled. Procházka budu ukončena okolo 11té hodiny na konci Jiráskovy stezky u lesa. Za vhodného počasí bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vycházku organizuje Česká společnost ornitologická ve spolupráci s místním Královéměsteckým okrašlovacím spolkem. Vedou Vlastimil Osoba (775 912 263) a Miloš Kovář (723 128 646).

Rakovník / Zbečno

Sraz v sobotu 4. 2. ve Zbečně u hřbitova v 9:30. Trasa vycházky za pozorováním zimujících ptáků asi 5km, bude upřesněna podle aktuálního počasí – navštívíme tok řeky Berounky nebo Klíčavskou vodní nádrž. Vystoupáme na vyhlídku na centrální část Křivoklátska a dobrovolníci budou mít možnost asi hodinku pomoci zvelebovat nově vznikající Ptačí koutek, kde se na závěr ohřejeme u ohně a poobědváme špekáčky. Pořádá ČSO a Rakovnický ornitologický spolek Fénix. Vede Milan Tichai. Kontakt, prosím, nahlaste předem, kvůli možné změně termínu (ros.fenix@seznam.cz, 608 301 387).

Řež – Roztoky

Sraz v neděli 29. 1. v 10:05 na lávce v Řeži (u zastávky ČD). Projdeme se po pravém břehu Vltavy až k přívozu Klecany – Roztoky. Předpokládaná doba vycházky cca 3-4 hodiny. Vltava je významným zimovištěm vodních ptáků, kromě kachen a racků se můžeme těšit na setkání s kormorány, potápkami, volavkami i vzácnějšími hosty ze severu – morčáky velkými a hoholy severními. Zjistíme, že slípka není slepice a budeme-li mít štěstí, zahlédneme i létající drahokam – ledňáčka říčního. S sebou dalekohled, atlas ptáků (kdo má), teplé oblečení, svačinu, termosku s horkým pitím. Za hodně špatného počasí (déšť, husté sněžení) se vycházka nekoná. V případě zpoždění vlaku prosíme o trpělivost. Pořádá Česká společnost ornitologická a Roztoč, vede Lucie Hošková (hoskova@birdlife.cz, tel. 602 972 368) a Katarína Slabeyová.

Vavřinecký rybník

Sraz v sobotu 4. 2. v 10:30 na parkovišti u hřbitova v obci Vavřinec. Za příznivého počasí se uskuteční vycházka po břehu rybníka s pozorováním okolní přírody. Na 12. hodinu se přesuneme do restaurace „U Fantů“ v Jindicích. Po společném obědě následuje přednáška ke Dni mokřadů a po ní povídání Jana Křemenáka a Michala Kavky o jejich cestě na sever do Finska a ornitologických zážitcích z krajiny jezer a lesů. Vede Jan Křivský (krivsky@gmail.com).

Zadní Třebaň

Sraz v sobotu 4. 2. před vlakovým nádražím Zadní Třebaň v 9:00. Procházka okolo řeky Berounky od lávky v Třebani po Letovský most u Řevnic. Vede Jaroslav Veselý (jaroslav.vesely@nature.cz; 728 878 352).

 

JIHOČESKÝ KRAJ

 

České Budějovice – Vrbenské rybníky I

Sraz v neděli 29. 1. v 10:00 na východním okraji PR Vrbenské rybníky, 150 m SZ od točny trolejbusu č. 9 v Českém Vrbném. Vycházka k Vrbenským rybníkům a okolí nebo podél Vltavy do města – podle aktuální atraktivnosti lokalit. Pozorování ptactva, povídání o ptačí oblasti Českobudějovické rybníky či přikrmování ptáků. Vede Vojtěch Kubelka (kubelkav@gmail.com, tel. 721 018 336).

Pozvánka

České Budějovice – Vrbenské rybníky II

Sraz v pondělí 6. 2. v 9:00 na hrázi rybníka Nový Vrbenský (u naučné cedule, cca 150 m od zastávky MHD Česká Vrbné). Vycházka s pozorováním vodních ptáků, povídáním o rybnících a mokřadech, jejich ochraně a dalších tématech (krmení ptáků, určování některých druhů apod.) povede přes Vrbenské rybníky k nové ptačí pozorovatelně v Nových Dvorech. Celková délka cca 4,5 km, předpokládaný konec mezi 12:00 – 13:00. Návrat možný po stejné trase či na MHD Haklovy Dvory (cca 1,5 km). Na vycházku je vhodné se předem přihlásit. Vycházku organizuje Česká společnost ornitologická a Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví, Krajský úřad Jihočeského kraje. Vedou Jan Havlíček a Eva Ježková (havlicek@kraj-jihocesky.cz, tel.: 721 429 652).

 

PLZEŇSKÝ KRAJ

Rokycany / Plzeň

V sobotu 4. 2. se vydají rokycanští ochránci přírody za mořskými orly a dalšími zajímavými živočichy v rámci tradiční zimní vycházky zaměřené na pozorování vodních ptáků zimujících na řece Berounce. Ta se v této době stává rájem velkého množství známých i méně známých vodních ptáků, ale i vyder či bobrů.

Sraz účastníků v 8:45 před rokycanským vlakovým nádražím, popřípadě v 9:15 před nádražím ČD v Plzni – Doubravce. Trasa povede od Svatého Jiří k Dolanskému mostu a později na vlak do Chrástu. Vycházka je celodenní, s návratem v podvečer. Zhruba třinácti kilometrová trasa povede většinou v blízkosti vody a pozornost tedy bude věnována zejména zimujícím vodním ptákům, především pak kormoránům, labutím, kachnám, vzácnějším hoholům a morčákům. Navíc se zde právě v této době zdržují i orli mořští a je velká pravděpodobnost na jejich spatření. Doporučujeme se tedy teple obléci, vzít si pohodlnou obuv a něco na opečení na ohni. Nutností je drobný peníz na vlak i občerstvení v cukrárně při čekání na nádraží. Výhodou vlastní dalekohled a určovací klíč. Případné další informace rád sdělí Pavel Moulis (603 239 922).

Stříbro

Sraz v sobotu 4. 2. v 9:45 na nádraží ČD ve Stříbře. Ornitologická vycházka povede od nádraží k soutoku Mže a Úhlavky (zde při vhodném počasí ukázka odchytu a kroužkování – třeba i skorce či ledňáčka), pak k silničnímu mostu přes Mži a odtud po jejím pravém břehu až k lávce pod jezem U Pičmana (červená turistická značka); poté návrat do Stříbra po druhém břehu řeky. Délka trasy cca 8 km, převážně nenáročným terénem; složitější úseky lze obejít, či se bez problémů kdekoliv připojit/odpojit. Ukončení akce na Masarykově nám. (1,5 km od nádraží ČD), resp. v Městském muzeu ve Stříbře (bude mimořádně otevřeno!).

Lze očekávat pozorování volavek, skorce či ledňáčka, stejně jako vzácnějších druhů kachen (morčáci). Všímat si také budeme pobytových stop bobra evropského. Mluvit budeme o významu mokřadů a zachovalých toků pro přírodu i člověka, o důvodech jejich ohrožení a možnostech, jak mu čelit. Vhodné oblečení a obuv, svačinu s sebou. Vlastní dalekohled výhodou. Akce se koná za každého počasí! Vede Martin Liška (Muzeum Českého lesa v Tachově, 778 451 779). Více informací na stránkách Muzea Českého lesa v Tachově.

 

KARLOVARSKÝ KRAJ

Cheb – Nebanice

Sraz v sobotu 28. 1. v 8:45 na vlakové zastávce Cheb-Skalka. Projdeme se podél řeky Ohře od hráze VN Skalka do Nebanic. Ornitologická bude zaměřena na vodní a mokřadní druhy ptáků, vázané na řeku. Lze očekávat pozorování volavek, potápek, labutí či ledňáčka, stejně jako různých druhů kachen. Všímat si také budeme pobytových stop bobra evropského. Mluvit se bude o významu mokřadů a zachovalých vodních toků pro přírodu i člověka, o důvodech jejich ohrožení a možnostech, jak mu čelit. Vhodné oblečení a obuv, svačinu s sebou. Vlastní dalekohled výhodou. Vede Jiří Brabec (Muzeum Cheb, 734 767 592) a Martin Liška (Muzeum Českého lesa v Tachově, 778 451 779). Více informací na webu Muzea Cheb.

Kynšperk nad Ohří – Libocké mokřady

Sejdeme se v sobotu 18. 2. v 9:30 u ptačí pozorovatelny. Podle počasí budeme pozorovat ptáky zimující na mokřadu, řece Ohři a okolí. Povíme si pár zajímavostí jak o ptácích, tak o jejich biotopech. Vede Eva Řezníčková (608 538 991) a Aleš Jelínek (604 925 022).

 

ÚSTECKÝ KRAJ

jezero Most

Sraz v sobotu 4. 2. v 9:00 na terasách u restaurace na břehu jezera vedle autobusové zastávky. Ornitologická exkurze k jezeru Most – jednomu z nejvýznamnějších zimovišť vodních ptáků v ČR. Předpokládaná doba trvání je cca 2  hodiny. Vede Jaroslav Bažant (jarabazant@seznam.cz).

Ústí nad Labem – jezero Milada

V sobotu 4. 2. v 8:30 se vypravíme za zimními ptáky jezera Milada. Sraz na parkovišti na svahu jezera Milada za Trmickou teplárnou, 50.6472878N, 13.9735350E. Trasa vycházky bude upřesněna podle aktuálního výskytu ptáků na jezeře a dle stavu zamrznutí lokality. Sebou si prosím vezměte teplé oblečení a obuv, pokud máte, tak i dalekohled. Několik dalekohledů budu mít k zapůjčení, ale na všechny se určitě nedostane. Pokud přijdete pozdě, určitě nás někde na břehu jezera najdete, terén je přehledný.

Pokud by došlo k nějaké změně, například z důvodu úplného zamrznutí lokality, bude vše oznámeno na webu ČSO. Vede Václav Beran (lutra@email.cz, 731 407 839).

Zálužice – Stekník

Sraz v sobotu 28. 1. v 9:00 na návsi ve Stekníku. Vypravíme se na zimní Ohři nejen za zimujícími ptáky. Předpokládaný konec kolem 13 hod. Nutné vlastní auto k přesunům. Akce se koná za jakéhokoliv počasí. Vede Mirek Bažant (777 862 231).

 

LIBERECKÝ KRAJ

Příšovice – Písečáky

Sraz v sobotu 4. 2. v 9:00 hod na parkovišti mezi Velkým a Malým Písečákem v Příšovicích. Zveme zájemce na přírodovědnou vycházku za zimujícími ptáky s povídáním o významu vody v krajině. Pozorování, určování a sčítání ptáků za pomoci stativového dalekohledu s velkým zvětšením. V případě vhodného počasí i ukázka kroužkování. Projdeme se na trase dlouhé cca 4 km nenáročným terénem kolem Velkého Písečáku a vrátíme se na místo srazu. Předpokládaná délka vycházky je 3 hod. S sebou si vezměte teplé oblečení, obuv do terénu, svačinu a pokud možno dalekohled. Vede Martin Pudil a Martin Bacílek (bacilek@birdlife.cz, 724 911 592).

 

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Nebyla nahlášena žádná vycházka.

 

PARDUBICKÝ KRAJ

Stéblová

V sobotu 4. 2. se uskuteční ornitologická vycházka za zimujícími vodními ptáky na písnících Oplatil a Čeperka, která se koná při příležitosti Světového dne mokřadů. Sraz v 8:30 před nádražím ve Stéblové, počkáme na vlaky z Pardubic i Hradce Králové). Pozorování, určování a sčítání ptáků za pomoci stativového dalekohledu s velkým zvětšením. Pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích. Vede Libor Praus (praus@vcm.cz, 605 522 692).

KRAJ VYSOČINA

Nebyla nahlášena žádná vycházka.

 

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Nesyt   

Sraz účastníků v sobotu 4. 2. v 9:00 na hrázi rybníka Nesyt. Ukázka kroužkování a vycházka na jednu z ornitologických pozorovatelen. Vede Vlastimil Sajfrt (vlastimil.sajfrt@nature.cz, tel. 602 689 057).

Pozvánka

Ptačí park Kosteliska, Dubňany

Sraz v neděli 5. 2. v 8:00 na parkovišti u firmy Rigum v Dubňanech Jarohněvicích. Budeme si povídat o ptácích, mokřadních biotopech, které jsou součástí ptačího parku, jenž si z velké části projdeme. Trasa vycházky bude mít cca 3km náročnějším terénem. S sebou dalekohled a pevnou, ideálně voděodolnou obuv. Vede Jihomoravská pobočka ČSO – Ondřej Ryška, Gašpar Čamlík, Kryštof Horák (jmpcso@birdlife.cz). Vycházka proběhne v rámci projektu Kosteliska – obnova nivních biotopů. Tento projekt byl podpořen grantem z Norských fondů.

Svatobořice – Mistřín

Sraz v sobotu 4. 2. v 8:30 na parkovišti betonárny u mlýna. Jižně od obce Svatobořice-Mistřín (okres Hodonín) nás čeká nenáročná procházka rovinatým terénem v délce asi 6 km. Budeme pozorovat ptáky na polních mokřadech a štěrkopískovnách v nivě Kyjovky. Podle počasí vhodné oblečení a především obuv. Průvodce Karel Šimeček (720 024 596).

ZLÍNSKÝ KRAJ

Ostrožská Nová Ves

Sraz v sobotu 4. 2. v 9:15 na vlakovém nádraží v Ostrožské Nové Vsi. Při procházce k místnímu štěrkovišti a řece Moravě budeme pozorovat především vodní ptactvo. Trasa v délce cca 8 km. Akce bude ukončena kolem poledne. S sebou dalekohled (pokud máte), teplé oblečení a terénní obuv. Pořádá Česká společnost ornitologická, vede Marek Palička (palickamarek25@seznam.cz, 739 814 254).

Valašské Meziříčí

Sraz v sobotu 4. 2. v 8:15 na vlakovém nádraží ve Valašském Meziříčí nebo v 9:30 u vlakového nádraží v Hulíně. Vycházka za zimujícími ptáky na Záhlinické rybníky. Vedou Jitka a Mirek Dvorští a Pavel Šálek. Prosíme o přihlášení předem (mirek.dvorsky@ochranci.cz, 728 585 009). Více informací v pozvánce.

OLOMOUCKÝ KRAJ

Chomoutovské jezero

Sraz v sobotu 4. 2. v 9:00 na konečné zastávce/točně autobusu č. 20 Chomoutov-škola. Vycházka kolem Chomoutovského jezera s pozorováním zimujících ptáků zakončená na ptačí pozorovatelně. Předpokládaný návrat v odpoledních hodinách opět v místě srazu. Vede Evžen Tošenovský. Na vycházku je nutné se předem přihlásit e-mailem (tosenovsky@birdlife.cz) s uvedením počtu účastníků a telefonického kontaktu.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Jistebník n. O – Polanka n. O.

Sraz v sobotu 18. 2. v 9:00 na nádraží ČD Jistebník n. Odrou. Ramsar v Poodří, obyvatelé periodických tůní, ptactvo na rybnících a v meandrech Odry, počet účastníků omezen na 30 osob, přihlaste se na email zo.csop.alces@email.cz. Vede Ondřej Klupa.

Ostrava, Heřmanický rybník

Sraz v sobotu 11. 2. v 9:00 na začátku naučné stezky Heřmanický rybník. Ukončení po 12:00. Trasa o délce přibližně 5 km povede kolem Heřmanického rybníka. Tématem vycházky budou zejména ohrožené druhy ptáků vázané na mokřadní biotopy. Za příznivého počasí bude program vycházky doplněn o ukázku kroužkování ptáků. Vycházka je vhodná zejména pro rodiny s dětmi, vítáni jsou však všichni milovníci přírody. Na účastníky se budou těšit průvodci: Emil Morav (Emil.Morav@seznam.cz) a Marie Hánová. Podrobnosti v pozvánce.

Studénka

Sraz v sobotu 4. 3. v 8:00 před vlakovým nádražím ve Studénce. Srdečně Vás zveme na komentovanou ornitologickou vycházku u příležitosti Světového dne mokřadů. Tento den si připomínáme 2. února, my jsme však byli nuceni díky vypuštěným rybníkům vycházku naplánovat až na začátek března. Probouzející se příroda a začátek jarního tahu ptáků – toť hlavní lákadla na tuto vycházku. Nezapomeňte, prosím, obuv do mokrého prostředí! Délka akce – přibližně 4 hod., délka trasy asi 4 km. Těšíme se na Vaši účast! Vedou Ondřej Mrkva (omrkva@seznam.cz) a Petr Zátopek

 

Vycházky (není-li u konkrétní vycházky uvedeno jinak) se uskuteční v rámci projektu Okřídlení sousedé. Tento projekt byl podpořen grantem z Norských fondů.