Německý prezident jmenoval novým ministrem obrany Borise Pistoriuse

foto Nově jmenovaný německý ministr obrany Boris Pistorius a odstupující ministryně Christine Lambrechtová, 19. ledna 2023.

Berlín - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ráno jmenoval novým ministrem obrany Borise Pistoriuse, který tak nahradil odcházející Christinu Lambrechtovou. Pistorius následně složil ministerskou přísahu před poslanci Spolkového sněmu a převzal ministerstvo. V úvodním prohlášení slíbil posílit vojenské schopnosti armády a nadále pomáhat Ukrajině zbrojními dodávkami, tanky Leopard 2 ale nezmínil.

"Přebíráte ministerstvo v nebezpečné a složité době," řekl Steinmeier Pistoriusovi před předáním jmenovacího dekretu. Poznamenal, že v době ruské invaze na Ukrajinu vyžaduje funkce ministra obrany chladnou hlavu a pevné nervy. Dodal, že ruská agrese otřásla systémem evropské bezpečnosti a že Německo stojí nadále pevně na straně Ukrajiny.

Současně s předáním jmenovacího dekretu Pistoriusovi vydal Steinmeier Lambrechtové dekret, kterým ji uvolnil z úřadu. Prezident jí za odvedenou práci na ministerstvu a v předchozích politických funkcích poděkoval a řekl, že ministerstvo obrany vedla v náročné době.

Lambrechtová dala svou funkci k dispozici v pondělí. V písemném prohlášení k rezignaci uvedla, že tak činí kvůli tomu, že se na ni dlouhodobě zaměřila média. Podle opoziční konzervativní unie CDU/CSU Lambrechtová na funkci nestačila.

Ministerskou přísahu složil Pistorius do rukou předsedkyně Spolkového sněmu Bärbel Basové. Nového ministra pak ve svých řadách přivítali ostatní členové vlády včetně kancléře Olafa Scholze, kteří se ceremonie v parlamentu zúčastnili.

Po převzetí ministerstva obrany předstoupil Pistorius před novináře, kterým řekl, že jeho hlavním úkolem je posílení armády v době, kdy Rusko vede proti Ukrajině "bezcitnou zničující válku". "V Evropě zuří válka. Německo není válčící stranou, válkou je přesto zasaženo," řekl. Chce proto, aby armáda plnila funkci odstrašení, zároveň byla účinná a schopná nasazení. "Budeme také dále podporovat Ukrajinu, a to i ze zásob bundeswehru," dodal bez dalšího upřesnění.

Německá média poznamenávají, že sociálního demokrata Pistoriuse, který doposud vedl dolnosaské ministerstvo vnitra, nečeká nijak snadný nástup do funkce. Jeho zapojení do vlády přirovnávají ke studenému startu auta, kdy motor není zahřátý na optimální teplotu, protože nový ministr musí začít ihned plně pracovat bez delšího seznamování s funkcí. Pistoriuse čeká řada složitých úkolů včetně modernizace armády a řešení problémů s problematickou funkčností vojenské techniky. Německo je navíc pod tlakem, aby na Ukrajinu dodalo své tanky Leopard 2.

Scholz předání leopardů podmiňuje podle informací deníku Süddeutsche Zeitung tím, že USA poskytnout Ukrajině tanky Abrams. Tento typ tanků ale Spojené státy nepovažují kvůli údržbě a provozu za vhodný pro ukrajinské síly. Očekává se, že o leopardech bude Pistorius ještě dopoledne hovořit s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď