Novým předsedou ČSO je Tomáš Bělka

V pondělí 16. ledna 2023 byl na schůzi výboru ČSO konsensuálně zvolen novým předsedou ČSO Tomáš Bělka, který tak nahradil zesnulého Jiřího Flouska.

Jako devátý člen výboru byl kooptován jednatel Jihomoravské pobočky ČSO Gašpar Čamlík, který v minulých volbách výboru dostal nejvyšší počet hlasů z nezvolených kandidátů.

Nový předseda ČSO Tomáš Bělka (68 let) se představuje:
Členem ČSO, dříve ČsOS, jsem od roku 1971. Mé ornitologické začátky utvářela krajina okolo mého rodiště – východočeských Častolovic. Byly to okolní lesy a údolní niva řek Divoké a Tiché Orlice, zvláště jarní záplavy, které lákaly stovky a tisíce protahujících ptáků k odpočinku a mě k jejich sledování. Později jsem často za ptáky jezdil do Orlických hor a na Králický Sněžník, kde jsem si zamiloval horské druhy – kosy horské, lindušky horské a jeřábky. Moje afinita k nim od té doby stále trvá. Další silným motivem v ornitologii byl pro mne vznik Skupiny pro výzkum a ochranu dravců a sov ČSO. Od tohoto okamžiku se velká část mých ornitologických aktivit obrátila k této charismatické skupině ptáků a provází mě dodnes.

Jako předseda ČSO budu klást velký důraz na podporu a rozvoj poboček. Zde by se měla odbývat převážná část ornitologického dění, týkajícího se nejen ptáků, ale i lidí. Spolková činnost není jen o ptácích, ale také o lidech, o setkávání se v terénu či na konferencích a schůzích, o vzájemném sdílení zkušeností z terénu, předávání konkrétních informací nabytých při toulkách za ptáky. Z takovýchto setkání mohou vycházet nové ideje ke směřování naší ornitologické společnosti, k ochraně ptáků a jejich poznání.

Určitě chci pečlivě naslouchat vašim připomínkám a nápadům. Jsem jedním z vás.