Čistý zisk Vítkovic loni poskočil směrem k miliardě

cylinders lahvárna

Na zhruba 850 milionů korun vzrost loni podle předběžných výsledků čistý zisk společnosti VÍTKOVICE, a. s. Firma, která se transformovala z někdejšího strojírenského podniku na úspěšného developera, správce nemovitostí a poskytovatele specializovaných služeb – včetně provozu první tuzemské vodíkové plničky, si tak meziročně polepšila o více než 790 milionů korun.

Vítkovice cylinders vodík

Foto: Cylinders Holding a.s.

„Tržby nám vzrostly ze 123 na přibližně 160 milionů korun. Do zisku se promítl především fakt, že jsme mohli přistoupit k rozpouštění vysokých opravných položek a rezerv vytvářených na rizika minulosti,“ uvedl předseda představenstva Vítkovic Rodan Broskevič. Velké opravné položky firma tvořila kvůli konkurzu někdejších dceřiných Vítkovice Power Engineering (VPE) a sporům s jejich insolvenčním správcem. „Na konci roku se podařilo naplnit dohodu o narovnání a všechny spory vedené s insolvenčním správcem VPE byly ukončeny smírnou formou,“ vysvětlil Broskevič. I provozní hospodářský výsledek Vítkovic ale podle něj skončil v kladných číslech. Všechny dceřiné firmy uzavřely rok ziskem.

Rodan Broskevič CEO Vítkovice

Předseda představenstva Vítkovic Rodan Broskevič – Foto: Zakazka.cz

Na tržbách Vítkovic se největší měrou podílí pronájem nemovitostí a navazující služby – od správy a ostrahy až po dodávky energií, vody a technických plynů. Tržby z nájmů vzrostly v roce 2022 oproti roku 2021 o 12 procent. Největší podíl na tomto nárůstu měly kancelářské prostory, které se úspěšně daří zaplňovat novými nájemci. Portfolio nabízených nemovitostí se navíc rozrostlo o dalších 12 nově zrekonstruovaných bytů, kterých společnost celkově nabízí už čtyři desítky. V lokalitě Lipový dvůr a okolo Ruské ulice v Ostravě-Vítkovicích tak začala vyrůstat nová vítkovická čtvrť.

Slavnostní otevření vodík

Otevření první vodíkové plničky v ČR – Foto: Zakazka.cz

„Kladné body“ si Vítkovice loni připsaly už zmíněnou první vodíkovou plničkou v ČR. K dalším významným okolnostem loňského hospodaření patřila ale také výstavba kyslíkové plnicí stanice, zahájení postupných změn způsobu vytápění – např. kogenerační jednotky a celkový systém energetického managementu.

„Díky tomu jsme se vypořádali s obrovským růstem cen energií a zvládli jsme i další negativní vlivy, které dopadaly na evropský trh,“ zhodnotil předseda představenstva.

V závěru roku navíc Vítkovice po dlouhém jednání dokoupily všechny akcie původně společného podniku Linde Vítkovice v Ústí nad Labem, kde se letos čeká nárůst tržeb nad 100 milionů korun. Transakce byla dokončena před několika dny převzetím akcií od koncernu Linde.

SmaltArt – GŘ Vítkovic Jan Světlík a Aleš Hudeček

Pro tento rok si Vítkovice předsevzaly pokračovat v projekčních pracích pro „vodíkové město“ H2 District a chystají se také na široké využití fotovoltaiky. Začaly rovněž ekologické sanační práce, které zhodnotí vybrané pozemky v oblasti tzv. Dolních Vítkovic. Vítkovice mají v tuto chvíli deset dceřiných firem, ve kterých pracuje celkem 490 zaměstnanců.

Zdroj zprávy: Vítkovice, a.s.