Vysoké opravné položky a rezervy na rizika minulosti zvýšily loňský čistý zisk Vítkovic

Na zhruba 850 milionů korun vzrost loni podle předběžných výsledků čistý zisk akciové společnosti Vítkovice vlastněná miliardářem Janem Světlíkem. Loňský obrat ve výši zhruba 160 milionů korun tomu neodpovídá, takže vysvětlení je třeba hledat jinde – za meziročním nárůstem zisku o více než 790 milionů korun stojí rozpouštění vysokých opravných položek a rezerv vytvářených na rizika minulosti.
Na loňských tržbách Vítkovic, které se transformovaly z někdejšího strojírenského podniku na developera a správce nemovitostí se největší měrou podílely pronájem nemovitostí a navazující služby. Ilustrační foto: Vítkovice

„Tržby nám vzrostly ze 123 na přibližně 160 milionů korun. Do zisku se promítl především fakt, že jsme mohli přistoupit k rozpouštění vysokých opravných položek a rezerv vytvářených na rizika minulosti,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva společnosti Rodan Broskevič. Všechny dceřiné firmy Vítkovic navíc uzavřely loňský rok se ziskem.

Velké opravné položky firma tvořila kvůli konkurzu někdejších dceřiných Vítkovice Power Engineering (VPE) a sporům s jejich insolvenčním správcem. „Na konci roku se podařilo naplnit dohodu o narovnání a všechny spory vedené s insolvenčním správcem VPE byly ukončeny smírnou formou,“ vysvětlil Broskevič. Provozní hospodářský výsledek společnosti, jak uvedl, skončil v kladných číslech.

Na loňských tržbách Vítkovic, které se transformovaly z někdejšího strojírenského podniku na developera a správce nemovitostí se největší měrou podílely pronájem nemovitostí a navazující služby – od správy a ostrahy až po dodávky energií, vody a technických plynů. Tržby z nájmů vzrostly v roce 2022 oproti roku 2021 o 12 procent. Největší podíl na tomto nárůstu měly kancelářské prostory.

PSALI JSME:
Dostal ostravský miliardář Světlík vodíkovou Toyotu Mirai jako dárek k narozeninám?

„Kladné body“ si Vítkovice loni připsaly také provozovanou první vodíkovou plničkou v ČR. K dalším významným okolnostem loňského hospodaření patřila ale také výstavba kyslíkové plnicí stanice, zahájení postupných změn způsobu vytápění – např. kogenerační jednotky a celkový systém energetického managementu.

„Díky tomu jsme se vypořádali s obrovským růstem cen energií a zvládli jsme i další negativní vlivy, které dopadaly na evropský trh,“ informoval Broskevič. V závěru roku Vítkovice dokoupily všechny akcie podniku Linde Vítkovice v Ústí nad Labem, kde se letos čeká nárůst tržeb nad 100 milionů korun. Transakce byla dokončena před několika dny převzetím akcií od koncernu Linde.

Pro tento rok si Vítkovice předsevzaly pokračovat v projekčních pracích pro „vodíkové město“ H2 District a chystají se také na široké využití fotovoltaiky. Začaly rovněž ekologické sanační práce, které zhodnotí vybrané pozemky v oblasti tzv. Dolních Vítkovic. Akciová společnost Vítkovice má k začátku letošního roku deset dceřiných firem, v nichž pracuje celkem 490 zaměstnanců.

PSALI JSME:
Vítkovická skupina zjednodušuje vlastnickou strukturu

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB