Pohlednicově krásné pláže bez lidí, to je v časech masového turismu vzácná záležitost. Teď se ale podobná šance nabízí. Dočasně a na místě, kde bývalo nejen u moře plno – ostrovní ráj Srí Lanka podle zpráv z místa už nechal těžké časy za sebou.

Vlny moře se tu stále přesouvají v nekonečném tempu, den po dni, zas a znovu. Jiný proud se naopak zastavil, a to proud zpráv v globálních médiích o tom, jak špatná je situace na Cejlonu. Špatný dojem přetrvává, ale podle zainteresovaných jde opravdu hlavně o dojmy.

„Spoustu krásných míst a hezkých pláží teď máte sami pro sebe,“ popisuje ze Srí Lanky Martin Špatenka z cestovky surf-trip.cz, která na místě působí už deset let a vozí na ostrov české surfaře. „Místní jsou ještě srdečnější a laskavější než dříve. Každého hosta si velmi váží. Je cítit, že každá rupie od cizinců danému krámečku, baru nebo stánku s kari nesmírně pomáhá.“

Foto Jaromír Kavan / Unsplash

Srí Lanka se dostala do zpráv vinou ekonomického krachu loni v létě. Jakkoli už tehdy Češi z ostrova upozorňovali, že v něčem realitu mediální pokrytí dramatizovalo až příliš, v nejhorších fázích měli místní výrazné problémy sehnat benzin či naftu. Vše vyústilo v to, že dav Srílančanů vtrhnul do sídla premiéra a prezident uprchl.

„Situace na Srí Lance je ale od července 2022 naprosto klidná. Nedostatek pohonných hmot se vyřešil tím, že domácí obyvatelstvo má benzin a naftu na příděl, zdravotnictví, zásobování, policie a další mají příděly neomezené. Plynu na vaření už je dostatek. Všeho ostatního, včetně potravin či léků, vždy bylo a je všude dost,“ dodává Vladimír Kořínek, který na jižním pobřeží provozuje turistický komplex Ladja Beach Resort.

Výsledkem je šance, kterou globalizovaný svět nabízí jen zřídka. Šance sbalit si kufr či batoh a vyrazit do místa, které není ani mimořádně vzdálené, ani mimořádně nerozvinuté, a přitom je tam krásně, levně a bezpečno. Obvykle se takové chvíle osamělého cestovatelského štěstí objevují jen na hodně odlehlých místech, nyní se však zhmotnily právě na Srí Lance.

Tedy na ostrově s vystavěnou turistickou infrastrukturou, navíc v jižní Asii, kam jsou lety citelně kratší.

Foto Tomáš Malík / Unsplash

Prázdno je u Indického oceánu i u nejznámějších památek. „Jediné, co chybí, jsou turisté, protože je nejrůznější hysterické články vystrašily,“ říká Kořínek. „Pak když k nám přijedou, nemohou věřit vlastním očím, jaká je tady na rozdíl od Evropy zcela bezpečná a pohodová atmosféra.“

A líčí, že jemu osobně k návratu návštěvníků pomohlo to, že se v září na měsíc vrátil do Česka a uspořádal soubor přednášek. „Když mě lidé viděli živého z masa a kostí, tak přestali věřit všeobecně rozšířeným dezinformacím, kvůli kterým převládá mínění, že na Srí Lance prakticky probíhá občanská válka,“ dodává hoteliér.

Ekonomické potíže ostrova se částečně přesunuly do velké politiky, Srí Lanka aktuálně řeší především to, zda Čína a Indie, její klíčoví věřitelé, kývnou na umazání části dluhu, což jako podmínku pro rozvojovou pomoc vyžaduje i Mezinárodní měnový fond.

Běžný život se ustálil. S jedinou výjimkou: ševelení jazyků utichlo, turistů je málo.

„Kdo se na Srí Lanku vrací, určitě si všimne vyšších cen, což vypadá na první pohled děsivě, ale srílanská rupie hodně oslabila, a proto zdražení pro turisty není nijak drastické,“ popisuje Špatenka.

Základní srílanský pokrm rice and curry například z přibližně dvou set rupií sice podražil na 250 až 350 rupií, ale devalvující měna spolu se sílící českou korunou to turistům ze středu Evropy dostatečně kompenzuje.

„Ubytování, restaurace i doprava fungují téměř beze změny. S trochou nadsázky bych se nebál říct, že pokud bych přijel na Srí Lanku poprvé a nevěděl, že se tu nějaká krize odehrála, myslel bych si, že takto země funguje normálně,“ říká Špatenka.

Foto Dylan Shaw / Unsplash

Jeho kolega Otmar Oliva pak doplňuje snad jediný konkrétní projev doznívající krize – pravidelné řízené odstávky elektřiny asi na hodinu a půl denně. Většinou však na odpoledne, kdy zvlášť turisté tráví čas venku. Pro digitální nomády tím pádem stačí pohlídat si stav baterky notebooku a místo wi-fi dočasně využít mobilní data.

„Rozhodně to není nijak extrémní omezení – aspoň ne ve srovnání s tím, jakou odměnu za návštěvu Srí Lanky v tomhle výjimečném roce dostanete,“ srovnává Oliva.

I on uznává, že zvlášť pro Srílančany z chudších částí ostrova je situace složitá, především kvůli vysoké inflaci. Zároveň podle něj mediální pokrytí popisuje jen výsek skutečného stavu věcí. Varování, které mimochodem stále visí i na webu českého ministerstva zahraničí, nepovažuje za adekvátní.

„Za mě není situace tak horká, jak se píše,“ říká Špatenka a Oliva doplňuje: „Některá česká média tomu také moc nepomohla, katastrofy a krize prostě táhnou, ale když je vše v pořádku, tak už to nikoho nezajímá. Bohužel, škodlivé informace zůstávají ‚ve vzduchu‘ dlouho.“

Foto Farhath Firows / Unsplash

Podobný pohled na věc nabízí osobní příběh Vladimíra Kořínka. „Při jedné procházce jsem potkal místní rodinu, a když jsem jim řekl, že jsem z Evropy, tak mi odpověděli: My tu sice máme ekonomickou krizi, ta ale brzy přejde, vy máte v Evropě válku,“ tlumočí český podnikatel.

Špatenka zase na nejistotu váhajících odpovídá osobními zkušenostmi těch, co se na ostrov vydali.

„Dostáváme spoustu dotazů, jestli je na Srí Lance bezpečno, zda je dostatek jídla v obchodech a podobně. Zajímavé je, že když se pak s těmito lidmi bavíme na místě, tak nám říkají, že nechápou, proč se před odjezdem tak stresovali zprávami ze Srí Lanky, když se tu vlastně nic neděje,“ uzavírá.