Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysočina, to jsou brambory. Tady se jim daří nejvíc

  8:00
Nejlepší a nejlevnější potravní koncentrát? Podle odborníků to jsou brambory. Kraj Vysočina si stále drží republikové prvenství v jejich produkci.

| foto: Petr Lemberk, MAFRA

Říká se, že tato rostlina má nejkrásnější květ. Lidi ale především zajímá to, jaké bohatství skrývá pod zemí. Řeč je o chutných hlízách brambor. „Brambory jsou nejlepší a nejlevnější potravní koncentrát na světě,“ říká Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Celý magazín

titulka

„Mají vysoký obsah vitaminů a minerálních prvků. Z vitaminů lze určitě vyzdvihnout vitamin C, kdy jedna porce brambor pokryje až třetinu denní doporučené dávky. Jsou také významným zdrojem draslíku. Mají i optimální složení výživových hodnot a vysoký index sytosti,“ líčí jejich přednosti.

Není snad jiná plodina, která by byla pro Vysočinu tak typická, jako brambory. Vysočina je zkrátka bramborářský kraj, kde se produkci této plodiny i z historického hlediska nadmíru daří. Nechybělo málo a bramborový květ se mohl dostat i do erbu nově vznikajícího Kraje Vysočina. Přednost ale dostala jeřabina.

Vysočina si stále drží prvenství v pěstování brambor. „Pěstuje se zde zhruba jedna třetina celkové produkce v zemi. Zastoupena je jak sadbovými, konzumními druhy, tak odrůdami určenými pro produkci škrobu,“ konstatuje Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu. Nejvíce se pěstování koncentruje na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku.

Ale zpátky do historie. Pravlastí brambor je západní část Jižní Ameriky. Do Evropy se brambory dostaly v 16. století s mořeplavci. Nejprve však byl lilek brambor pěstován jako okrasná rostlina, využíván byl i v léčitelství, a dokonce jako afrodiziakum. Teprve později začali hlízu využívat jako potravinu, krmnou plodinu pro zvířata, ale i k výrobě lihu a škrobu.

Ve větším měřítku se začaly v Čechách pěstovat a používat jako potravina od druhé poloviny 18. století. Do Česka se dostaly pravděpodobně z Německa. To, že se jim daří právě na Vysočině, je dáno především nadmořskou výškou, chladnějším počasím i vyššími srážkami. „Jako plodina jsou brambory nenáročné. Z jednoho hektaru se sklidí kolem 30 až 40 tun hmoty,“ připomíná Jaroslav Čepl.

Pokladnice: Brambory mají na Vysočině svojí genovou banku. Schraňuje téměř 2 700 vzorků.

Autor knihy Malé dějiny brambor František Kutnar popisuje počátky pěstování brambor na Vysočině takto: „Počátkem 19. století nebyla Vysočina, jakožto chudý kraj, schopná uživit své obyvatele, a tak se muži počátkem léta vydávali za prací do Rakouska. Ještě předtím však osázeli svá políčka bramborami, aby je po návratu sklidili a měli tak alespoň nějaké zásoby na zimu.“

S postupem doby se zastoupení brambor na polích a políčkách Vysočiny stále zvyšovalo, takže později se zde pěstovalo téměř 50 % veškerých brambor v zemi.

Největší: Brambora, kterou vypěstoval Karel Buchta, vážila 1 720 gramů.

Bramborářský ústav

V Česku mají brambory spoustu libozvučných krajových názvů. Vžil se pojem erteple, zemáky, kartofle či kobzole. Pěstuje se také celá řada odrůd. V evropském katalogu jich je podle Jaroslava Čepla více než 1 500. „U nás se setkáváme asi se 200 odrůdami. Obchodní síť je ale redukovaná na pár desítek. Pokud jde o oblibu jednotlivých druhů, lidé spíše vybírají podle varných typů,“ zamýšlí se ředitel bramborářského ústavu v Brodě.

Ústav, který se zabývá výzkumem, ochranou a pěstováním brambor, letos slaví 100 let od svého založení. Jeho součástí je také genová banka, kde odborníci uchovávají genofond kulturních druhů i planých odrůd brambor. Kolekce obsahuje téměř 2 700 položek udržovaných výhradně v kultuře in vitro.

Bramboráky: Na dvoumetrové pánvi se jich podařilo usmažit 1 350.

K oblibě brambor přispívá i jejich rozmanitá úprava. Důkazem jsou nesčetné bramborové recepty a kuchařky. Užít s nimi lze i spoustu zábavy. Pelhřimovská Agentura Dobrý den, která spravuje Českou databanku rekordů, eviduje hned několik zajímavých zápisů. Například Karel Buchta vypěstoval v roce 2009 na svém poli v Útěchovičkách červené brambory odrůdy Laura, které dosáhly neobvyklé velikosti. „Největší hlíza byla dlouhá 27 centimetrů s obvodem 60 centimetrů. V den vyorání ze země vážila 1 720 gramů,“ čte z databáze rekordů ředitel agentury Miroslav Marek.

Rekordní úroda: Emil Sklidil 5.10 kg brambor z jediného trsu.

Rekordní úrodu měl v roce 2001 i Emil Bartes z Hrádku u Pacova. „Sklidil 5,10 kilogramu brambor z jediného trsu při počtu 99 hlíz. Od téže odrůdy sklidil i největší počet hlíz v jednom trsu – 107 kusů o hmotnosti 4,10 kilogramu,“ dodává Marek.

V rekordmanských záznamech je například i největší množství bramborákové hmoty zpracované na jediné pánvi, největší počet bramborových razítek i rekord ve vytrvalostním škrábání brambor. Ten drží Ivan Bumba z Pacova, který klasickou škrabkou oloupal za 1:50:03 hodiny rovných 50 kilogramů brambor.

Rychlé škrábání: Rekord drží Ivan Bumba.

Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...