Hlavní obsah

V Beskydech se o víkendu utkají lyžníci

Každý, kdo má dřevěné lyže, a hlavně i odvahu, se může 21. ledna v Beskydech zúčastnit Mezinárodního mistrovství ČR v historickém lyžování. Recesistická akce podporující sport zábavnou formou se zde bude konat podruhé, jinak je to už 11. ročník. Lyžníci z celého Česka i zahraničí se utkají ve Starých Hamrech na Gruňském ledovci.

Foto: archiv spolek Elegant

V Beskydech se letos opět jako vloni utkají lyžníci.

Článek

Mistrovství organizuje ostravský kulturně sportovní spolek Elegant společně se spolkem Jasanky, který v Orlických horách obnovil řemeslo výroby dřevěných lyží, tzv. jasanek. „Přípravy na mistrovství vrcholí. Pojede se ve dvou disciplínách: ve slalomu a jasankrosu,“ sdělila Právu za organizátory z Elegantu Karin Raszková. Dodala, že vloni akci pořádali také v Beskydech, ale v Mostech u Jablunkova.

Na Gruňském ledovci

„Tentokrát jsme zvolili Staré Hamry a tamní Gruňský ledovec. Sjezdovka ve výšce 820 m n. m. zde má téměř 40letou tradici a nachází se na nádherném místě. Bývá zde krásný výhled na Malou Fatru a Roháče. Navíc je Gruňský ledovec známý tím, že zde mají bohatou sněhovou vrstvu dlouho do jara,“ vysvětlila Raszková.

Mistrovství proběhne za každého počasí
Karin Raszková, spolek Elegant

Organizátoři jsou však připraveni i na to, kdyby zde kvůli oblevě a teplému počasí sníh nebyl. „Mistrovství proběhne za každého počasí, i bez sněhu. Ale sníh jsme si nahoře objednali. Zatím to vypadá nadějně,“ smála se organizátorka s tím, že pokud tedy nebude, tak se vymyslí jiné disciplíny. „Už jsme běhali s lyžemi na ramenou, nebo jsme jezdili na trávě.“

Mistrovství bývalo původně jen v Krkonoších a Orlických horách. Ostravským milovníkům historie to bylo líto. Proto se s tamními spolky spojili, a akce tak bývá na střídačku v Orlických horách a Beskydech. „U nás je živý folklor, ale tradice lyžníků se vytratila. Tak jsme toho využili a díky závodům tradici obnovujeme,“ zkonstatovala Raszková.

Registrace na závody

Zájemci se mohou registrovat on-line na webu: www.elegantspolek.cz. Na místě budou k zapůjčení dřevěné lyže i historické boty. „Je potřeba nám dát vědět. Lidé ale musí počítat s tím, že historické lyže nemají hrany a mají volnou patu, takže se s nimi dá i běhat,“ řekla organizátorka. Na akci bude i občerstvení a doprovodný program.

Své umění předvede mistr ČR v telemarkové jízdě Michal Dvořák, který je předsedou spolku Elegant. V pátek 20. ledna bude beseda v penzionu Stará škola, kde zástupci spolku Jasanky povypráví o jejich výpravě na dřevěných lyžích na Balkán.

Do rezervace Janovský mokřad přibudou i divocí koně

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám