Když začne doma panovat nepříjemná atmosféra, jen málokdo okamžitě míří do psychologické poradny. „Často přijdou lidé a vypráví příběh, který trvá třeba tři roky, nebo klidně deset let,“ popisuje ředitel organizace Nomia Miroslav Bubeník (59), že oběti doma jen tiše trpí. „Často jde o ženy, které jsou na partnerovi finančně závislé, nebo nechtějí odejít kvůli dětem,“ říká.

Upozorňuje, že by se ani ony neměly bát požádat o radu. „Když padne první facka, měla by se jít žena poradit vždy. Věřte, že se toho dá hodně zachránit,“ dodává ze své praxe.

Tým dvanácti odborníků

Ve svém týmu má Nomia dvanáct pracovníků v takzvané přímé péči. „Jde o psychology, psychoterapeuty, sociální pracovníky a psychiatra. Poskytující sociální práci a terapeutické intervence se snaží zastavit násilí ve vztazích a traumatické prožívání jak u dospělých, tak u dětí, a pomoci k nápravě a úzdravě,“ říká Miroslav Bubeník.

„Služby poskytujeme v rámci registrovaných sociálních služeb Odborné sociální poradenství, Krizová pomoc a Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi,“ dodává.

Centrum pro zdravě fungující rodinu

Zaměřuje se na podporu a doprovázení rodin k překonání životní krize, stabilizaci vzájemných vztahů za pomoci cílené psychoterapie, psychologického poradenství, sociální práce a mediace. Umí nabídnout pomocnou ruku partnerům v rozchodu, kteří řeší komplikace například při předávání dětí nebo nápravě poškozených vztahů dítěte k matce či otci, případně prarodičům.

Pro celé rodiny

Poskytují odbornou pomoc obětem trestné činnosti či osobám nebo celým rodinám, ve kterých se vyskytlo domácí násilí. Podpora je poskytována formou psychologického poradenství, psychoterapie, psychiatrických intervencí, právního a trestně právního poradenství.

Nejen ženy, ale i muži a děti

Nezisková organizace Nomia má bohužel stovky klientů každý rok. Obrací se na ni nejen ženy, ale také muži a děti. „Zaměřujeme se zejména na rozvodové a porozvodové konflikty s násilím ve vztazích, na pomoc obětem domácího násilí a trestné činnosti, týraným, zneužívaným a zanedbávaným dětem a pracujeme rovněž i s pachateli trestné činnosti,“ vyjmenovává Miroslav Bubeník.

Práce s agresí

Nomia pracuje také s násilnickými osobami a původci domácího násilí a jiné trestné činnosti. Psychoterapií a poradenstvím pomáhá osobám, které jsou původci násilí, zastavit tyto jejich projevy a minimalizovat negativní dopady na všechny v okolí.

Online poradna

Prožíváte náročnou životní situaci a máte strach přijít osobně? Nebo je vám nepříjemné mluvit s odborníkem tváří v tvář? Můžete se nejprve obrátit na online poradnu, kterou využívají zejména děti a mladiství. Na dotazy odpoví odborník do 48 hodin. Více informací najdete na webových stránkách: www.nomiahk.cz

Pomoci můžete i vy

Aby mohla organizace pomáhat, potřebuje na svoji činnost každou korunu. Pomoci můžete i vy!

Podívejte se na stránky: www.nomiahk.cz/ chci-pomahat

Kontakt: NOMIA, z.ú.

Sídlo: třída Edvarda Beneše 575, 500 12 Hradec Králové

Ulrichovo nám. 762, 500 02 Hradec Králové

Adresa: Denisovo nábřeží 665, 547 01 Náchod

Telefon: 495 262 214

Mobil: +420 606 824 104

ID datové schránky: vu8yvvd

E-mail: poradna@nomiahk.cz

Web: www.nomiahk.cz

Bankovní spojení: 2700920843/2010

 

Video
Video se připravuje ...

Simona Monyová – Ve svých knihách volala o pomoc. Slavnou autorku ubodal její manžel Videohub

Fotogalerie
3 fotografie