Kniha prince Harryho Náhradník vyjde česky v květnu

foto Copies of the new book by Prince Harry called "Spare" are displayed at a book store in Paris, Tuesday, Jan. 10, 2023. Prince Harry's memoir "Spare" went on sale in bookstores on Tuesday, providing a varied portrait of the Duke of Sussex and the royal family. (AP Photo/Thibault Camus)

Praha - Kniha britského prince Harryho s názvem Spare vyjde v květnu v českém překladu pod názvem Náhradník. Vydá ji nakladatelství Práh v nákladu 50.000 výtisků. V tiskové zprávě to dnes za nakladatele uvedla Linda Haburová. Ostře sledovaná autobiografie ve světě láme žebříčky prodejů. Zapsala se i do Guinnessovy knihy rekordů jako nejrychleji prodávaná non-fiction kniha všech dob. Ve Velké Británii, USA a Kanadě se za 24 hodin prodalo 1,43 milionu výtisků.

Fotogalerie

Osmatřicetiletý syn britského krále Karla III. se v knize dotýká vážnějších témat, třeba svých zkušeností z války v Afghánistánu, ale i dospívání v královské rodině a svému mládí, včetně toho jak přišel o panictví nebo kde si nakupoval oblečení.

Hlavním tématem pamětí o 410 stranách je odhalení konfliktů a sporů uvnitř královských paláců. Harry popisuje, jak svého otce přemlouval, aby se po smrti princezny Diany, své matky, podruhé neženil, a jak mu její úmrtí způsobilo několik let trvající trauma, které ho částečně přivedlo k psychedelickým drogám.

Když se Harry, vévoda ze Sussexu, oženil s americkou herečkou Meghan Markleovou, značně podle něj utrpěl vztah s jeho bratrem Williamem, nyní následníkem trůnu.

Harry v knize také uvádí, že o smrti své babičky, královny Alžběty II., se dozvěděl z webové stránky stanice BBC, místo od rodiny. Královna před smrtí pobývala na skotském zámku Balmoral, kam se po zhoršení jejího zdravotního stavu vydal i Harry, který byl ovšem požádán, aby s sebou nebral svoji ženu Meghan. Když letadlo přistálo, dozvěděl se zprávu z obrazovky svého telefonu.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu institut královské rodiny opustili v únoru 2021. Nyní žijí v bohaté komunitě na západním pobřeží Spojených států, mají syna Archieho a dceru Lilibet Dianu a v médiích jsou hlasitými kritiky královské rodiny. Na streamovací platformě Netflix v prosinci vyšel pořad Harry & Meghan, kde Meghan například popisuje, jak ji tlak ze strany britského tisku přiváděl k sebevražedným myšlenkám.

Na psaní knihy si vévoda ze Sussexu najal profesionálního spisovatele, který není uveden na obálce knihy, má ale hlavní podíl na formě psaní. Je jím držitel Pulitzerovy ceny J. R. Moehringer.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď