Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jak se dostat do USA? Prozradíme vám, co je ESTA a na co nesmíte zapomenout

Jak se dostat do USA? Prozradíme vám, co je ESTA a na co nesmíte zapomenout

Úchvatná Amerika dávno zrušila vízovou povinnost, přesto je nutné před cestou zařídit spoustu věcí a na cestu se pečlivě připravit. Poradíme vám, na co nesmíte zapomenout. Začněte odškrtávat seznam, pak už jen stačí zabalit kufr. 

Do USA bez víza

Už v roce 2008 přestala pro české občany platit vízová povinnost pro cestu do USA. Turisté cestují v režimu Visa Waiver, v zemi je možné zůstat maximálně 90 dní. Evidence turistických cest se však stále vede. Před cestou je zapotřebí vyplnit elektronickou cestovní registraci. Jedná se o poměrně jednoduchý formulář, za registraci ESTA (electronic system for travel authorization) se platí drobný poplatek, úhrada je v dolarech a v přepočtu se jedná o pár stokorun. Většina cestovních kanceláří, které organizují zájezdy do USA zařídí elektronickou evidenci za klienty. 

Vzdušný prostor má jiná pravidla

Už nejedete na víkend do Benátek, kde vám při pohybu v Schengenu postačil občanský průkaz. Výlet do USA se neobejde bez platného cestovního pasu. Pas musí být s biometrickými údaji, což už je standardem. Zároveň by měl být platný ještě půl roku po návratu z USA. 

Zařiďte si pojištění

I drobný úraz a ošetření v USA se může nepříjemně prodražit. Vyberte si kvalitní cestovní pojištění a kontakt na asistenční službu pojišťovny mějte stále u sebe. Pojistnou smlouvu uzavírejte pro destinaci pobytu. S pojištěním si nezapomeňte vyřídit mezinárodní řidičský průkaz, můžete se dostat do situace, že bude nutné vypůjčit si auto. 
Na cestu do USA se můžete začít balit až ve chvíli, kdy je vaše žádost v systému ESTA schválena.

Obrňte se trpělivostí

Malý prostor paluby letadla se stane vaším útočištěm na dlouhé hodiny. Dost možná vás čeká i let s přestupem nebo minimálně s mezipřistáním pro dotankování paliva. Občerstvení je zajištěno na palubě, nicméně malá svačina dle vlastní chuti určitě není na škodu. Při vzletu a přistání pomáhá žvýkačka a pozor na alkohol ve vysokých výškách. Myslete i na zábavu, vezměte knihu, průvodce, křížovky nebo se vybavte tabletem u kterého spustíte letový režim. Kosmetické produkty jsou omezeny velikostí balení a množstvím, cestovní verzi kosmetického kufříku ale mít můžete. Oceníte malé balení krému, vzhledem k trvale zapnuté klimatizaci v letadle.

Po přistání

Po přistání zastavuje vystupující z letadla imigrační úředník s řadou všetečných otázek. Určitě se bude ptát na důvod vaší cesty a na to, jak dlouho se hodláte zdržet. Budou vám sejmuty i otisky prstů. Zajistěte si transfer z letiště, zejména v případě, že přilétáte v nočních či ranních hodinách.

První hodiny po příletu 

Myslete na to, že v USA jsou jiné zásuvky a budete potřebovat adaptér pro nabíjení osobní elektroniky. Mějte jej při ruce, bude se vám hodit brzy po příletu. Vždy existuje riziko ztráty kufru ze zavazadlového prostoru, adaptér mějte v palubním zavazadle, stejně jako pár kusů ošacení a spodního prádla. Kromě hotovosti si proměňte i drobné mince, můžete je potřebovat na toalety nebo jízdenky

Příjemnější pobyt

Připravte si itinerář cesty, seznam míst a atrakcí, které chcete navštívit. Ještě doma projděte webové stránky atrakcí a pamětihodností, na řadu míst se dají objednat vstupenky online. Ušetříte čas ve frontách a někdy jsou i online vstupenky levnější. 
Populárními cíli cesty USA jsou zejména New York, Washington a Philadelphie. O něco dál je Miami, Floridu si určitě zamilujete. Fantastická místa ideální pro roadtrip vás čekají v Kalifornii. Nemusíte být milovníky hazardu, přesto vás uchvátí Las Vegas
Jeden týden v USA určitě nebude stačit. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.