Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Noční nebe si pro nás připravilo milé překvapení v podobě komety

Noční nebe si pro nás na přelom letošního ledna a února připravilo milé překvapení: dobře pozorovatelnou kometu. Tak skvělou podívanou, jakou nám před dvěma lety připravila jasná kometa C/2020 F3 (NEOWISE), ale nečekejme. I tak bychom ovšem měli oprášit dalekohledy a nabít baterky do našich fotoaparátů.

V řeči čísel
Kometa nese označení C/2022 E3 ZTF (podle observatoře Zwicky Transient Facility v Kalifornii) a byla objevena už počátkem března loňského roku. Další pozorování ukázala, že jde o dlouhoperiodickou kometu, která oběhne kolem Slunce jednou za asi 50 tisíc let. Nejvíce se přitom od Slunce vzdálí na zhruba 420 miliard kilometrů (tj. skoro stokrát dál, než v jaké vzdálenosti kolem Slunce obíhá nejvzdálenější planeta Neptun).

Kometa se ke Slunci nejvíce přiblížila 12. ledna 2023 a to na vzdálenost asi 166 milionů km, což je ještě zhruba o 20 milionů km dále, než tou dobou byla od Slunce vzdálená Země. Pro nás je důležité zejména datum 1. února 2023, kdy kometa C/2022 E3 ZTF proletí nejblíže k Zemi, ve vzdálenosti asi 42 milionů km. Tou dobou by měla dosáhnout jasnost +5 mag, takže na tmavé obloze bychom ji měli spatřit i pouhýma očima. Největší jasnost, jakou se kometa nakonec na obloze „blýskne“, je však u vlasatic téměř vždy velkou neznámou.

Jak kometu najít?
Už dnes je kometa C/2022 E3 ZTF cirkumpolární, tzn. že u nás nikdy nezapadá a je tudíž viditelná po celou noc. To platí pro období od poloviny ledna až do poloviny února, kdy bude nejjasnější, a navíc v druhé polovině noci vystoupá opravdu velmi vysoko nad obzor. Každopádně k jejímu vyhlížení použijte alespoň malý dalekohled nebo triedr a vydejte se do tmavých míst mimo dosah rušivých světel měst. Její polohu vůči známým souhvězdím pak ukazuje přiložená mapka.

Mapka
Sráha komety na noční obloze - žlutými čísly u komety jsou po zvětšení obrázku označeny dny, kdy se bude v daném místě nacházet, zdroj: Petr Horálek

Kdy kometu vyhlížet?
Pozorovací podmínky komety C/2022 E3 ZTF bohužel silně ovlivní Měsíc, který se jen 4 dny poté, co kometa projde nejblíže kolem Země, ocitne v úplňku. Jasné měsíční světlo totiž velmi citelně ubere na půvabu této vlasatice. V době před úplňkem (5. 2.) se tedy vyplatí kometu vyhlížet v časných ranních hodinách a po úplňku naopak večer. Jak ale víme, nejdůležitější roli nakonec stejně sehraje počasí. Proto v následujících dnech využijte každou jasnou noc pro lov této komety.

Kometa
Snímek komety C/2022 E3 ZTF pořízený 17. ledna 2023 ze Švýcarska, zdroj: Jose De Queiroz