Když mají děti roupy a jiné parazity

cesnek krajim
Zdroj foto: envato

Jakmile se dozvíte, že má vaše dítě roupy nebo jiné střevní parazity (škrkavku, tasemnici), asi hned propadnete panice. Není třeba panikařit, protože i na parazity pomohou bylinky, éterické oleje a brzy je po problému.

Čím jsou nebezpeční střevní paraziti

Střevní paraziti jako roupi jsou spíše než nebezpeční velmi nepříjemní. Projevují se svěděním kolem konečníku. Dítě se nakazí obvykle ve školkovém kolektivu, kdy si po použití toalety zapomene umýt ruce. Nebezpečnější je například tasemnice, která sice ve střevě neškodí a projevuje se „jen“ nevolnostmi a průjmy, ale pokud se její larvální stadia dostanou do jiných orgánů, mohou způsobit jejich selhání až smrt pacienta.

Obecné bylinky pro boj s parazity

Asi všichni víme, že česnek zahání parazity. Mnozí jej jedí preventivně. Je pravdou, že česnek obsahuje látky, které donutí parazity opustit naše tělo. Ne všechny děti jsou ale ochotné pozřít česnek. Pak přicházejí na řadu například dýňová semínka nebo olej z nich, hřebíček (který přidáváme roztlučený do jídla), černucha, pelargonie nebo aloisie. Z posledně jmenovaných bylinek si uvaříme odvar.

dyne
Zdroj foto: envato

Na roupy

Na roupy, kteří se vyskytují zejména kolem zadečku (konečníku) a svědí hlavně v noci, takže se dítěti špatně spí, můžeme použít mast na opruzeniny, do které přidáme pár kapek éterického oleje z levandule nebo TTO.

TIP: Nemáme-li již mast na opruzeniny, můžeme éterický olej přidat i do kosmetické vazelíny nebo jakéhokoliv oleje (kokosový, olivový, mandlový).

Domácí mazlíčci

Nezapomeňte, že pokud se u vás v domácnosti vyskytnou roupi nebo jiní paraziti, nestačí „odčervit“ dítě/děti, ale měli by se odparazitovat i dospělí (a to i když nepociťují žádné obtíže) a hlavně domácí mazlíčci (pes či kočka může být přenašečem parazitů kdykoliv, proto jejich pravidelné odčervování chrání celou rodinu).

Zdroje: www.wikipedia.org, www.promaminky.cz, Staňková-Kröhnová, Magdaléna: Bylinky pro děti a maminky 2, Grada, Praha 2019

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here