Hlavní obsah

Smetanovské dny v Plzni se zaměří kromě Smetany také na cestování v 19. století

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bedřich Smetana a jeho odkazy je hlavním tématem 43. ročníku Smetanovských dnů, které se uskuteční v Plzni od 2. března do 6. dubna.

Článek

Multioborový festival nabídne dvacet hudebních vystoupení a pět doprovodných akcí. Návštěvníci si vyslechnou například norimberské symfoniky, cimbálovku, pianistu Igora Ardaševa či kytaristu Štěpána Raka. ČTK to řekla Lenka Kavalová, ředitelka festivalu i Plzeňské filharmonie, která je 11 let pořadatelem.

„Stěžejními akcemi je zahajovací koncert s norimberskými symfoniky, s nimiž přijede hrát na piano a dirigovat Alexander Blettenberg. Pak je to určitě závěrečný koncert Stabat Mater s Českým filharmonickým sborem Brno a sólisty Alžbětou Poláčkovou, Romanem Janálem a Václavem Vallonem,“ uvedla ředitelka. Ústředním tématem pro vědecké sympozium je Léta putování: Lidé na cestě v dlouhém 19. století. Podle Kavalové se promítá i do komponovaného pořadu Cimbálovka na druhou, věnovaného dějinám, kultuře a identitě Romů. Je připraven ve spolupráci s Muzeem romské kultury a pozvání přijala jeho ředitelka Jana Horváthová.

Kromě klasických koncertů je v programu Hollywoodský dvojkoncert nejen pro děti, určený zejména školám, novinkou je interaktivní pořad Plzeňské filharmonie Dvořák cestovatel pro rodiny s dětmi. Posluchači uslyší průřez dílem českého velikána, a budou i tančit. V doprovodném programu jsou výstavy Studijní a vědecké knihovny a Západočeské galerie, konference o životě a díle přírodovědce Josefa Františka Smetany, bratra Bedřicha, pietní akt u Smetanova pomníku a masopust lidového souboru Mladina.

Ceny vstupného se proti roku 2021 zvýšily minimálně a pohybují se mezi 280 až 780 Kč. Pokud by se do nich promítly veškeré náklady, byly by podle Kavalové až pětkrát dražší. „Těšíme se slušné návštěvnosti, i když jsme stále zatíženi odeznívající covidovou dobou, ale situace je lepší,“ řekla Kavalová. Návštěvnost koncertů ve standardních letech byla kolem 97 procent.

Podle mluvčího filharmonie Michala Karbana jsou letošní novinkou akreditace na menší počty koncertů, o něž je velký zájem. Celkové náklady přehlídky jsou podle Kavalové jako v minulých letech přes 4,8 milionu Kč. Z toho 1,5 milionu korun dává město Plzeň, 800.000 Kč kraj a menší statisíce Ministerstvo kultury.

Informace o festivalových slevách a akreditacích jsou na webu.

Reklama

Doporučované