Odpadlíci z ANO se bouří proti Babišovi. Telička a Prachař podpoří Pavla, Krnáčová mlží

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) v minulosti nominoval do vysokých funkcí některé osobnosti, se kterými se následně jeho cesty rozešly. Řada z nich dnes otevřeně proti svému bývalému šéfovi brojí a přiznává, že v druhém kole prezidentské volby místo něj podpoří generála ve výslužbě Petra Pavla. Podobně se již před prvním kolem volby zachovali významní regionální politici hnutí – moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura.

Babišovi ministři, kteří volí Pavla

Mezi velké kritiky šéfa hnutí ANO patří například jeho první ministr dopravy z roku 2014 Antonín Prachař, který byl v letech 2012 až 2016 členem hnutí ANO. Proti svému bývalému šéfovi brojí například na Twitteru. „Možná ten hnůj nevydrží celých 14 dni. Každá muzika má svůj konec. Hlavně se z toho nepos..t,“ napsal po prvním kole volby.

Své politické preference potvrdil také na dotaz CNN Prima NEWS. Volit bude Babišova protikandidáta Petra Pavla. „Ano, stejně jako v prvním kole,“ sdělil exministr.

Když musel Babiš ze Sobotkovy vlády v roce 2017 odejít kvůli kauze s daňovými dluhopisy, nahradil jej na pozici ministra financí Ivan Pilný. Také ten na dotaz CNN Prima NEWS naznačil, že Babišovi svůj hlas nedá. „Volba je tajná, ale naše cesty se opravdu rozešly,“ napsal politik, který byl ještě před dvěma lety členem hnutí ANO.

V roce 2017 sestavil Andrej Babiš jednobarevnou vládu, kde se mohl obklopit pouze lidmi, kterým opravdu věřil, přesto se zpětně mezi nimi najde několik rebelů, u kterých nemá jistý hlas. „Budu volit Petra Pavla,“ napsal CNN Prima NEWS například tehdejší ministr průmyslu Tomáš Hüner.

Není však jediný z tehdejších ministrů, od kterých Babiš hlas neobdrží. „Abych napověděl, Andrej Babiš je člověk exekutivy. Jak to řekl pan Vondrák,“ sdělil pro CNN Prima NEWS jeden z ministrů první Babišovy vlády, který si nepřál být jmenován.

Neposlušní europoslanci

Nejsou to však pouze bývalí ministři, u kterých nemůže Babiš počítat s hlasem. Například Pavel Telička vedl kandidátku hnutí ANO do evropského parlamentu v roce 2014 a poměrně rychle se s Babišem rozhádal. Aktuálně na sociálních sítích výrazně brojí právě proti volbě předsedy hnutí ANO prezidentem.

„Člověk, který kvůli osobním zájmům neváhá válčit nechutnými zbraněmi v domácí politice, je nebezpečný i na mezinárodní scéně. Zejména, když neví, co to je diplomacie, je povrchní, neznalý a nevzdělaný,“ napsal například na Twitter v souvislosti s kritizovanými billboardy expremiéra.

Proti Babišovi vystoupila také další europoslankyně zvolená za ANO Radka Maxová, která dokonce v letech 2012 až 2013 sloužila jako místopředsedkyně hnutí, ze kterého nakonec v roce 2020 vystoupila. „Budu volit pana Petra Pavla,“ sdělila CNN Prima NEWS.

Neloajální kraje či komunál

Ještě před prvním kolem prezidentské volby vyvolalo bouři v hnutí ANO vyjádření dvou výrazných regionálních politiků hnutí – moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka a ostravského primátora Tomáše Macury, kteří již před prvním kole avizovali, že Babiše volit nebudou.

Babiše se před prvním kolem nechystala volit také bývalá pražská primátorka za hnutí ANO Adriana Krnáčová. „Ještě to opravdu nevím. Přemýšlím o někom z trojice Pavel, Nerudová, Diviš,“ svěřila se CNN Prima NEWS. Na aktuální dotaz, koho se chystá podpořit ve druhém kola, napsala, že nemůže odpovědět.

Pavla bude volit také například bývalý místostarosta Šumperka Jakub Jirgl, který ještě během svého mandátu z hnutí kvůli sporům odešel. „Vzhledem k tomu, jací adepti se v probíhající prezidentské volbě nabízí, jsem se rozhodl svým hlasem podpořit Petra Pavla. Zejména proto, že disponuje seriózní zkušeností na mezinárodním (nejen vojenském) poli, schopností konstruktivně diskutovat či reprezentovat v pravém slova smyslu, má kulturu vystupování a zejména všeobecný přehled. To u jeho soupeře postrádám,“ uvedl bývalý místostarosta Šumperka pro CNN Prima NEWS.

Debatu obou kandidátů na nového českého prezidenta můžete sledovat ve středu 25. ledna ve vysílání CNN Prima NEWS a TV Prima.

Tagy: