Reklama

Výroba protézy ruky metodou 3D tisku

Vědci ze tří fakult Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) s kolegy z Technické vysoké školy Deggendorf dokončili výzkumný projekt na výrobu protézy ruky metodou 3D tisku.

Umožňuje neomezenou opakovatelnost, snadné úpravy protézy a může se víc zaměřit na estetickou stránku, řekla dnes ČTK Rita Firýtová z Fakulty zdravotnických studií ZČU, která byla hlavním řešitelem projektu.

"Výroba protézy ruky je složitý technologický proces. Samotné zevní lůžko se konvenčně vyrábí laminací," uvedla. 3D tisk umožnil nové možnosti výroby lůžka na takzvanou myoelektrickou protézu ruky, motorického zařízení poháněného akumulátorem.

Cílem projektu, na němž se podílela také fakulta designu a umění a Regionální technologický institut fakulty strojní, bylo vyvinout nové postupy tvarového, konstrukčního a tiskového řešení. Různá řešení testoval tým s pětapadesátiletým Jiřím z Plzně, který po úrazu přišel o pravou ruku. "Podařilo se nám vytvořit kompletní technologický postup a aktivně hledáme partnery, kteří by získané know-how přenesli do aplikační praxe. Kromě technických prvků jde o znalostní transfer," řekl Tomáš Chochole z fakulty designu.

Autorem designového řešení protézy je Zdeněk Veverka, šéf ateliéru produktového designu, jehož úkolem bylo co nejlépe využít prostor vymezený protetiky i odborníky na 3D tisk. Překvapením byla pevnost tiskem vyrobené protézy. "Ukázalo se, že má velmi dobré mechanické vlastnosti a splňuje vše, co potřebujeme,“ uvedl Tomáš Tykal z firmy Protetika Plzeň. Tisk se podle něj v protetice objevuje zatím spíš okrajově. Některé firmy nabízejí třeba 3D tiskem vyrobené doplňky, které pouze vylepší vzhled, řekl.

Reklama

Český tým konzultoval postupy a sdílel výsledky tlakových, únavových a dalších testů s výzkumníky z Technologického kampusu Cham, součástí deggendorfské vysoké školy. Škola návrhy testovala s osmadvacetiletou Annou, jíž byla amputována pravá ruka kvůli vrozené deformitě. Oba týmy došly k podobným závěrům a podle Firýtové půjde vývoj tímto směrem. Jednou z výhod 3D tisku může být i cenová dostupnost protéz. V ČR ani v Německu ale zatím zdravotní pojišťovny 3D tiskem vyrobené protézy nehradí.

Tým bude na tématu dál pracovat. Jiří protézu vyzkouší v běžném životě, bude ji tak více zatěžovat. Plzeňští vědci pokračují v novém projektu, podpořeném Technologickou agenturou ČR, který propojí protetiku, fyzioterapii, design a 3D tisk.

Václav Prokš - ČTK

Reklama

Komentáře

Patrik (Čt, 9. 3. 2023 - 07:03)
Už docela dlouho uvažuji o pořízení 3D tiskárny domů. Chci se zeptat, jaká je vaše zkušenost? Dá se za nějakou normální cenu pořídit kvalitní 3D tiskárna?
Filip (Ne, 12. 3. 2023 - 09:03)
Vybíral jsem ji cca před půl rokem a podařilo se mi vybrat dobrou 3D tiskárnu za dobrou cenu. Záleží ale co na ni chcete tisknout?
Patrik (St, 15. 3. 2023 - 00:03)
No potřeboval bych na tom tvořit netradiční tvary dílů do RC modelů při jejich stavbě atd... Co znamená, že jste ji koupil za dobrou cenu? Jakou jste teda vybral prosím?
Filip (Pá, 17. 3. 2023 - 21:03)
Já jsem kupoval 3D tiskárnu od nc.cz Podařilo se mi ji u nich sehnat za dobrou cenu, takže za mě spokojenost. Kupuji od nich i tiskové struny, které se tam dají brát po větších baleních ale i v metráži.
Reklama