Obávané podezření: posilovací vakcína proti omikronu může být spojena s tímto život ohrožujícím zdravotním stavem

Americký systém sledování bezpečnosti varoval, že posilovací dávka bivalentní vakcíny covid-19 modifikované pro typ viru omicron od amerického výrobce léků Pfizer Inc (PFE.N) a jeho německého partnera BioNTech může být spojena s určitým typem mrtvice u starších dospělých. Podle agentury Reuters to vyplývá z předběžných údajů, které analyzovaly americké zdravotnické úřady.

Podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bylo v Evropě podáno přibližně 16,1 milionu dávek bivalentních vakcín. V České republice bylo očkování zahájeno v září loňského roku a zdravotníci podali více než 410 tisíc dávek.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pátek informovaly o zjištění potenciálního bezpečnostního problému, kdy u osob starších 65 let byla vyšší pravděpodobnost výskytu mozkové mrtvice 21 dní po podání posilovací dávky vakcíny Pfizer/BioNTech ve srovnání s 22. až 44. dnem.

FDA a CDC rovněž upozornily, že jiné rozsáhlé studie a záznamy z jiných zemí tento bezpečnostní problém neodhalily. Celá záležitost vyžaduje další vyšetřování, uvedli. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ani české úřady podobné případy mrtvice nezaznamenaly. Čeští lékaři i samotní očkovaní mohou podezření na nežádoucí účinky hlásit na SCLC.

Společnosti Pfizer a BioNTech ve svém prohlášení uvedly, že byly informovány o zprávách týkajících se možné souvislosti mezi mrtvicí u osob starších 65 let a očkováním jejich vakcínou. „Společnosti Pfizer, BioNTech, CDC ani FDA nezjistily podobné nálezy v mnoha dalších monitorovacích systémech v USA a po celém světě a neexistují žádné důkazy, které by umožnily vyvodit závěr, že mrtvice souvisí s používáním vakcín covid-19 těchto společností,“ dodaly společnosti Pfizer a BioNTech.

zdroj: Topky.sk, Reuters, Business Insider, CDC, Titulní obrázek: Pixabay.com/mirkosajkov