Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Průlomový výzkum je nadějí v boji proti nejnákladnější nemoci na světě

Ilustrační foto: Pixabay

Sepse je život ohrožující stav vyplývající z nadměrné reakce těla na infekci, která vede k poškození tkání a orgánů. Tento akutní stav každoročně postihuje téměř 50 milionů lidí na celém světě a zároveň je nejnákladnějším zdravotním problémem, píše server Interesting Engineering.

Nyní je však naděje, že bychom se za pár let mohli s tímto stavem umět vypořádat lépe. Výzkumníci z týmu vedeného Alexandrem Poltorakem totiž pravděpodobně objevili cestu, jak sepsi předcházet.

TNF při autoimunitě a sepsi

Reakce těla na infekci začíná v moment, kdy imunitní buňky rozpoznají složky napadajícího patogenu. Tyto buňky pak uvolňují molekuly jako cytokiny, které pomáhají eliminovat infekci. Cytokiny skupinou malých proteinů, které přivádí další imunitní buňky do místa infekce nebo poranění.

Zatímco cytokiny hrají zásadní roli co se imunity týče, nadměrná a nekontrolovaná produkce těchto proteinů může vést k nebezpečné cytokinové bouři spojené se sepsí. Tato nekontrolovaná imunitní reakce může vést k multiorgánovému selhání a také smrti.

Mezi stovkami existujících cytokinů je důležitý takzvaný faktor nádorové nekrózy, neboli TNF, nejúčinnější a nejvíce studovaný cytokin v posledních 50 letech. Tento toxin byl později rozpoznán jako lipopolysacharid nebo LPS. LPS tvoří vnější membránu určitých typů bakterií. A právě LPS je nejsilnější známý spouštěč TNF, který, jakmile je v pohotovosti, pomáhá při shromažďování imunitních buněk do místa infekce, aby eliminovaly napadající bakterie. Za normálních podmínek TNF podporuje prospěšné procesy, jako je přežití buněk a regenerace tkání. Produkce TNF však musí být přísně regulována, protože jeho nekontrolovaná produkce při infekčních stavech může vést právě k sepsi.

Vědci prokázali, že blokování aktivity TNF může účinně léčit řadu autoimunitních onemocnění, včetně revmatoidní artritidy, psoriatické artritidy a zánětlivého onemocnění střev. Blokátory TNF však nebyly úspěšné v prevenci cytokinové bouře, která může vzniknout v důsledku infekcí COVID-19 a sepse. Je to zčásti proto, že to, jak TNF spouští své toxické účinky na tělo, je navzdory letům výzkumu stále špatně pochopeno.

Zdroj: WorldSepsisDay

Jak může být TNF nebezpečný

Studium sepse může poskytnout určité vodítko k tomu, jak TNF zprostředkovává reakci imunitního systému na infekci. U akutních zánětlivých stavů, jako je sepse, jsou buňky blokující TNF méně schopné řešit jeho nadprodukci. Studie na myších však ukazují, že neutralizace TNF může zabránit smrti zvířete na bakteriální LPS. Ačkoli vědci dosud nechápou důvod tohoto rozporu, zdůrazňuje to potřebu dalšího pochopení toho, jak TNF přispívá k sepsi.

V rámci výzkumu se vědci zaměřili na to, které konkrétní molekuly by mohly nabídnout ochranu před smrtí vyvolanou TNF. Při pokusu na myších bylo zjištěno, že zásadní jsou dva proteiny, TRIF a CD14, což jsou proteiny typicky spojené s imunitními reakcemi na bakteriální LPS.

Výsledky také naznačují, že TRIF a CD14 jsou potenciálním možným cílem léčby sepse se schopností snížit buněčnou smrt a zánět.

Zdroj: Interesting Engineering

Související články

Zaručeně zlepší den

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Která maminka je ta nejlepší? Odpověď na tuto otázku hledají spisovatel Sébastien Perez a…