Limberského nabourané bentley prodal za jeho zády, viní cizince obžaloba

  15:28
Na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Klatovech usedl muž původem ze Srbska, který podle obžaloby prodal luxusní vůz Davida Limberského, aniž by o tom fotbalista věděl. Ten auto v té době splácel leasingové společnosti.

Osmačtyřicetiletý Xhelal Muriqi původem ze Srbska, který trvale žije na Klatovsku, prodal Bentley Continental jako údajný zprostředkovatel v květnu 2019 za 990 tisíc korun. A to i přesto, že ho měl od Limberského zapůjčené a v té době patřilo leasingové společnosti.

„Tedy přisvojil si cizí věc, která mu byla svěřena, a způsobil tím škodu. Tím spáchal zločin zpronevěry,“ viní státní zástupce Jan Hrubý cizince. Za zpronevěru je muž ohrožen sazbou jeden až pět let.

Obžalovaný sice k soudu dnes přišel, ale odmítl vypovídat stejně jako v přípravném řízení na policii.

Sdílnější byl David Limberský. V soudní síni vzpomínal, jak si bentley v roce 2015 koupil na splátky. Jeho pořizovací cena byla přes pět milionů korun. Zmínil i to, jak s ním havaroval v opilosti v Praze.

„Chtěl jsem ho na začátku roku 2019 prodat za 2,5 milionu plus DPH. Měl jsem dva zájemce, jedním byl obžalovaný. Pomáhal mi, když bylo auto po nehodě v Praze v opravě. Opravovali mi ho kamarádi, dal jsem jim na to milion, ale oni neudělali skoro nic. Trochu mě podvedli. Pak je nějak obžalovaný přiměl a oni auto skoro celé opravili,“ vzpomínal Limberský.

„Pak jsem mu auto svěřil jako potenciálnímu kupci. Chvilku ho používal, pak mě kontaktoval, že se stala dopravní nehoda na Domažlicku a že za to nemohl,“ vzpomínal Limberský.

Kolize se stala v březnu 2019, kdy řidička mercedesu podle prvotních informací nedala přednost bentley pod železničním mostem na Domažlicku a bočně do něj narazila. Následně policisté zjistili, že srážka byla fingovaná. „Dodnes není nehoda s pojišťovnou vyřešená,“ řekl dnes Limberský.

„Dal jsem obžalovanému plnou moc, aby vyřešil pojistnou událost. Bylo to sepsané u právníka. Ten mě ujišťoval, že mám být v klidu. Já se v tom neorientuju. Podepsala se také listina o uznání dluhu, abych byl jištěný, na 2,5 milionu. To byla částka, za kterou jsem chtěl auto po doplacení leasingu prodat. Já v té době hrál fotbal. Až později jsem se dozvěděl, že havarované auto bylo prodané,“ vzpomínal bývalý fotbalový obránce s tím, že žádné peníze od muže za prodej nedostal.

Úředník neoprávněně převedl Limberského luxusní auto, dostal podmínku

Auto nakonec skončilo na Slovensku a fotbalista ho splácel až do února 2021, i když už ho fyzicky neměl. Za tu dobu za něj zaplatil přes 1,6 milionu korun.

Klatovský soud už jednou kauzu s luxusním vozem projednával. A to v loňském roce, kdy na lavici obžalovaných usedl šedesátiletý úředník klatovské radnice, který pochybil při převodu auta z Davida Limberského na nového majitele. Podle žalobce vystavil duplikát technického průkazu i přesto, že mu muž ze Srbska nepředložil ověřenou plnou moc od vlastníka vozu ani velký technický průkaz. Soud úředníka potrestal podmínkou a peněžitým trestem.

Úředník tehdy soudu vysvětloval, že i když žadatel o převod neměl všechny potřebné doklady, předložil mu doklad o evidenční kontrole vozu, ukazoval v mobilu scany listin a plnou moc od Limberského advokáta, že mu dává plnou moc na veškeré úkony včetně jednání na odboru dopravy.

„Vždyť Limberský je známá osobnost. Říkal jsem si, že by nedělal nějakou levárnu, navíc když to bylo sepsané advokátem,“ vysvětloval u soudu úředník.

Soud bude pokračovat v příštích dnech.

Autoři: ,