Mistr hororu i zakladatel moderní detektivky. Od narození básníka Edgara Allana Poea uplynulo 214 let

Mistr hororu, zakladatel moderní detektivky i průkopník vědecko-fantastické literatury - tím vším byl americký básník Edgar Allan Poe. Autor slavné básně Havran míval narozeniny 19. ledna. Od jeho narození ve čtvrtek uplynulo přesně 214 let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe | Foto: volné dílo, C. T. Tatman

„Pozoruhodná vražda,“ začíná povídka Vraždy v ulici Morgue. Poe si v ní vymyslel postavu amatérského detektiva Dupina, který řeší záhadu metodou dedukce. Edgar Allan Poe se právě díky tomu stal zakladatelem moderní detektivky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Víte, kdo byl zakladatelem moderní detektivky?

Poea známe jako mistra hrůzostrašných příběhů o vraždách, předčasných pohřbech, šílenství a zběsilosti, za všechny uveďme povídky Jáma a kyvadlo nebo Zánik domu Usherů.

Jaký byl Edgar Allan Poe člověk? „Edgar Allan Poe se měl narodit o 100 let později. Byl by vnímám daleko otevřeněji a příjemněji,“ říká amerikanista Josef Jařab.

Poe, syn kočovných herců, se narodil 19. ledna 1809 v Bostonu. Zemřel 7. října 1849 v Baltimoru. Jeho literární nepřátelé ho vylíčili jako nejhanebnějšího chlapa literárního světa. 

To nejlepší z francouzské a angloamerické literatury. Rozpad společnosti, toxické mužství a příběh otrokyně

Číst článek

Obdivovatelé, k nimž patřil třeba francouzský básník Charles Baudelaire, v něm viděli aristokrata ducha. Baudelaire přeložil jeho havrana. Také obviňoval Ameriku, že Poea zabila,“ dodává Jařab. 

Poe byl ale především básník. Jeho slavná báseň Havran vyšla česky poprvé v roce 1869 v překladu Vratislava Kazimíra Šembery. Později ji překládali například Jaroslav Vrchlický, Vítězslav Nezval a další.

„Já si myslím, že se svým způsobem vrhal na psaní prózy jako pomstu čtenářům, že neoceňovali dost jeho poezii,“ uzavírá Jařab.

Těžký a víceméně nešťastný život básníka Edgara Allana Poea trval pouhých 40 let. Práce, kterou za sebou zanechal, přináší radost. Ta neskončí, dokud budeme číst. 

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme