Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pomáhá postiženým zvládnout život s nemocí. Porubský SPCCH teď za to získal ocenění

Ostrava-Poruba |

Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR, zapsaný spolek, základní organizace Ostrava-Poruba si připsal velký úspěch. Stal se vítězným klubem seniorů roku 2022. Ocenění si převzal na ostravském magistrátu, který anketu Senior roku každoročně vyhlašuje.

Svaz postižených civilizačními chorobami, základní organizace Ostrava-Poruba má téměř 160 členů, kterým pomáhá zvládnout život s nemocí. Organizuje celou řadu aktivit, vycházky nejen Ostravou, společná plavání a rehabilitační cvičení.

Alžběta Válková, místopředsedkyně klubu: “Ocenění, které jsme dostali od magistrátu města Ostravy jako klub seniorů roku 2022 jsme obdrželi poprvé za celou naši činnost. Dík patří 12 člennému týmu, který se stará o všechny naše členy. Je to poděkování, nás to těší a máme z toho obrovskou radost. Naše organizace má 157 členů, o které se stará 12 lidí a zve je na různé aktivity, které pro ně pořádá.”
Marie Výtisková, předsedkyně klubu: “Každou středu během celého roku máme vycházky. ///Máme plavání na jaro. Začínáme v dubnu, dva měsíce plaveme. Pak máme podzimní plavání, které začíná v září a opět trvá 2 měsíce. Chodilo na plavání 60 lidí. Plavání je spojeno se cvičením ve vodě a je o něj velký zájem.”
Růžena Tichá, organizátorka vycházek: “Vedu vycházky, i když samostatně, asi 14 let už to vedu. Každou středu děláme, jak komu vyhovuje, tak se projdeme. Všude možně, do Bruntálu, do Krnova, kde se dá. Do Opavy, tady po Ostravě okolo Boříka to obejdeme kolem rybníka, Martinov, Děhylov, co se dá. Hlučín. Tady je pořád něco. Dřív jsme dělali tak 8 km, ale teď tak 2 a půl ať se můžeme do 5 vrátit. Ať nejsme tak unavení, protože se už věk na nás tlačí.”

Na vycházky chodí pravidelně asi 20 členů a více. Záleží na počasí. A oblíbené je také cvičení.

Růžena Slazíková, cvičitelka: “Chodí tam asi 40 lidí, letos je to méně. Jindy jsme mívali tak 60, ale od doby covidu se nám počet zmenšil. Máme cvičení jednou týdně hodinu. Cvičíme na ZŠ na Porubské ulici odpoledne od 4 hodin. Mívali jsme od 3 hodin, ale museli jsme ustoupit dětem, takže je to později.”

Velký zájem je také o rekondiční pobyty, které svazu pro jeho členy dodává Okresní výbor města Ostravy. Jde o 5 rekondičních pobytů ročně. Kromě toho se všichni členové setkávají na různých akcích typu Mikuláš, posezení s harmonikou, opékání špekáčků nebo Den matek. Vše je zmapováno v kronice, kterou si pečlivě vedou. Jako ocenění si organizace z ostravského magistrátu diplom, plaketu, obrovský koš dárků a vstupenky na koncert mladých sólistů Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Nahlásit chybu


K tématu

Významné osobnosti současnosti i minulosti získaly Cenu města Frýdek-Místek

1. června 2023 13:40 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarník, dlouholetý ředitel základní umělecké školy i zakladatel textilních továren ve městě. Tyto tři významné osobnosti obdržely Cenu města Frýdek-Místek za rok 2022. Dvě ocenění byly uděleny in memoriam.

Nominujte výjimečné pěstouny na ocenění Moravskoslezského kraje

18. května 2023 21:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje náhradní rodinnou péči. Jedním z kroků, jak na ni upozornit, je oceňování pěstounů, které se koná v rámci projektu Dejme dětem rodinu. Stejně jako v předchozích letech kraj i letos poděkuje třem pečujícím náhradním rodičům, kteří vzejdou z nominací veřejnosti.

Hasiči z USAR týmu byli oceněni za zásah při ničivém zemětřesení v Turecku

2. května 2023 11:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V prostorách Hasičského muzea v Ostravě proběhlo slavnostní předání děkovných certifikátů velvyslance Turecké republiky a dárkových poukazů Ministerstva vnitra České republiky, příslušníkům těžkého USAR odřadu, vyslaného letos v únoru na mezinárodní operaci do Turecka.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Ostrava chce novým projektem pomoci udržet školáky u vzdělávání

Dnes 11:50 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prevence předčasných odchodů ze vzdělávání ve městě Ostrava. To je název nového projektu, který ve městě odstartoval loni v září. Běží 22 měsíců v pěti vybraných základních školách. Cílem aktivit je zvýšit školní úspěšnost žáků základních škol, ohrožených školním neúspěchem a snížení rizika jejich předčasného odchodu ze vzdělávání. Jedná se především o žáky pocházející ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Včera 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Pomáhá postiženým zvládnout život s nemocí. Porubský SPCCH teď za to získal ocenění
Vydáno 19. ledna 2023 16:55, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR, zapsaný spolek, základní organizace Ostrava-Poruba si připsal velký úspěch. Stal se vítězným klubem seniorů roku 2022. Ocenění si převzal na ostravském magistrátu, který anketu Senior roku každoročně vyhlašuje.

Svaz postižených civilizačními chorobami, základní organizace Ostrava-Poruba má téměř 160 členů, kterým pomáhá zvládnout život s nemocí. Organizuje celou řadu aktivit, vycházky nejen Ostravou, společná plavání a rehabilitační cvičení.

Alžběta Válková, místopředsedkyně klubu: “Ocenění, které jsme dostali od magistrátu města Ostravy jako klub seniorů roku 2022 jsme obdrželi poprvé za celou naši činnost. Dík patří 12 člennému týmu, který se stará o všechny naše členy. Je to poděkování, nás to těší a máme z toho obrovskou radost. Naše organizace má 157 členů, o které se stará 12 lidí a zve je na různé aktivity, které pro ně pořádá.”
Marie Výtisková, předsedkyně klubu: “Každou středu během celého roku máme vycházky. ///Máme plavání na jaro. Začínáme v dubnu, dva měsíce plaveme. Pak máme podzimní plavání, které začíná v září a opět trvá 2 měsíce. Chodilo na plavání 60 lidí. Plavání je spojeno se cvičením ve vodě a je o něj velký zájem.”
Růžena Tichá, organizátorka vycházek: “Vedu vycházky, i když samostatně, asi 14 let už to vedu. Každou středu děláme, jak komu vyhovuje, tak se projdeme. Všude možně, do Bruntálu, do Krnova, kde se dá. Do Opavy, tady po Ostravě okolo Boříka to obejdeme kolem rybníka, Martinov, Děhylov, co se dá. Hlučín. Tady je pořád něco. Dřív jsme dělali tak 8 km, ale teď tak 2 a půl ať se můžeme do 5 vrátit. Ať nejsme tak unavení, protože se už věk na nás tlačí.”

Na vycházky chodí pravidelně asi 20 členů a více. Záleží na počasí. A oblíbené je také cvičení.

Růžena Slazíková, cvičitelka: “Chodí tam asi 40 lidí, letos je to méně. Jindy jsme mívali tak 60, ale od doby covidu se nám počet zmenšil. Máme cvičení jednou týdně hodinu. Cvičíme na ZŠ na Porubské ulici odpoledne od 4 hodin. Mívali jsme od 3 hodin, ale museli jsme ustoupit dětem, takže je to později.”

Velký zájem je také o rekondiční pobyty, které svazu pro jeho členy dodává Okresní výbor města Ostravy. Jde o 5 rekondičních pobytů ročně. Kromě toho se všichni členové setkávají na různých akcích typu Mikuláš, posezení s harmonikou, opékání špekáčků nebo Den matek. Vše je zmapováno v kronice, kterou si pečlivě vedou. Jako ocenění si organizace z ostravského magistrátu diplom, plaketu, obrovský koš dárků a vstupenky na koncert mladých sólistů Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000035322/pomaha-postizenym-zvladnout-zivot-s-nemoci-porubsky-spcch-ted-za-to-ziskal-oceneni