Řetěz ze svíček dlouhý 700 metrů připomenul v centru Zlína odkaz Jana Palacha

foto Lidé na Gahurově prospektu pokládají svíčky do řetězu, 19. ledna 2023, Zlín. Uctili tak odkaz Jana Palacha.

Zlín - Řetěz ze svíček dlouhý 700 metrů dnes v centru Zlína připomenul odkaz Jana Palacha, který zemřel přesně před 54 lety. Lidé zapalovali svíčky ve svahu pod Památníkem Tomáše Bati, takzvaném Gahurově prospektu. Akci sedmým rokem připravilo kulturní a kreativní centrum Živý Zlín ve spolupráci se zlínským výtvarníkem Petrem Dosoudilem. Dvacetiletý student Palach se 16. ledna 1969 na protest proti rezignaci společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. O tři dny později zemřel.

Fotogalerie

"Každý rok je trošku jiný, letos přibyla hudba. Při happeningu hraje saxofonista Zdeněk Marušák. Loni třeba zcela spontánně vznikla svíčková odbočka k lavičce Václava Havla. Každý rok je řetěz jiný, ale pokaždé je výsledek úžasný," řekla dnes ČTK a Českému rozhlasu ředitelka Živého Zlína Jana Kubáčová.

Důležitá je podle ní myšlenka akce. "Nejpodstatnější je, že si můžeme připomínat, jak je pro nás svoboda důležitá. Že je opravdu nutné, si ji chránit. Zvlášť když víme, že za humny je drak," uvedla Kubáčová.

Autorem myšlenky vytvoření světelného řetězu byl před lety výtvarník Petr Dosoudil. "Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout," uvedl Dosoudil. Z jednorázového happeningu se následně stala tradice, i díky zájmu veřejnosti.

Dnes se od začátku akce zapojily do zapalování svíček desítky lidí. Přišlo jich více než v minulých letech. Svíčku zapálily také studentky Nela a Nikol, které pocházejí ze Vsetínska a jsou prvním rokem na nedalekém internátu. "Je to moc pěkný zážitek, uctít tak památku. Řekly nám o tom paní vychovatelky a přišly jsme zapálit svíčku," uvedly.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď