Celebrity

19. ledna 2023 18:15

Tomáš Durčák

Janis Joplin byla ikonou hippies i feministek. Ke členství v Klubu 27 ji odsoudily drogy

Jen málokterá zpěvačka v historii za tak krátkou dobu dokázala nejen pro hudební scénu, ale i svět žen tolik jako Janis Joplin (†27). Energická a expresivní dívka z Texasu si v 60. letech doslova podmanila svět a na muži ovládané rockové scéně vyšlapala cestičku nové generaci rockových zpěvaček, které září dodnes. Divoký životní styl ji však nakonec stál život.

Narodila se na začátku roku 1943 v přístavním Port Arthur v americkém Texasu a už velmi brzy začalo být jasné, že tenhle svět na ni není připravený. Prudérní, konvenční městečko bylo připraveno po zásluze potrestat každého, kdo se nějakým způsobem odlišoval nebo vystupoval z řady. Pro Janis to znamenalo nelehké dětství, které se odrazilo na řadě pozdějších psychických problémů.

Do smutného „klubu 27“ se vedle Janis Joplin či Kurta Cobaina zapsala i Amy Winehouse:

Sexu, alkoholu i drogám propadla už v dětství

Kulantně řečeno – odjakživa nepatřila k nejhezčím dívkám, za nimiž se kluci otáčeli. Nedostala se tak například do vytouženého souboru mažoretek ani se o její ruku nepraly davy chlapců. Velmi brzy však zjistila, že nedostatek půvabu u nich může vykompenzovat povolností a ochotou svléknout se. Ještě na základní škole tak pravděpodobně položila základy pro velmi dobrodružný život, v němž příliš neřešila pohlaví ani věk žádného z nespočtu svých sexuálních partnerů.

Ti se jí na oplátku odvděčili tak, že o Janis Joplin a její nevázanosti šířili pomluvy po celé škole i městě. Stejně brzy, jako si našla cestu k sexu, kvůli němu přičichla i k alkoholu a drogám. Uniformnímu světu okolo sebe začala stále více odporovat skrz svůj zevnějšek a nejrůznější provokace. I přesto se jí studijně relativně dařilo. Na střední školu šla Janis s cílem stát se zdravotní sestrou i se sklony k výtvarnému umění.

Kvůli hudbě opustila školu i domov

Pak ale přišel zlom, když poprvé uslyšela muziku hudebních legend Leada Bellyho (†61) a především královny blues Bessie Smith (†43). Žádné studium po maturitě již nedokončila, nakonec si sbalila batoh a vyrazila na západní pobřeží USA s cílem objevovat beatnickou kulturu. Po cestě stopem do San Francisca v roce 1962 začala tu a tam vystupovat a zpívat blues. Ne aby budovala pěveckou kariéru, ale především aby si vydělala na jídlo a hlavně další drogy.

V této době nic nenaznačovalo, že by z ní měla být třeba jen profesionální zpěvačka, natož hudební legenda. Opakovaně se pokoušela s pitím i drogami přestat, dokonce i za cenu stranění se hudby, začala i znovu studovat, ale vše marně, příležitostně dokonce musela žít jako bezdomovec. Zlom nastal až v roce 1966, kdy dostala šanci absolvovat konkurz na zpěvačku zavedené kapely Big Brother. Právě zde se začal psát téměř neuvěřitelný příběh raketového růstu slávy Janis Joplin.

Jméno Janis Joplin zná celý svět

Už o rok později vystoupila na hudebním festivalu po boku takových hvězd, jako byl Jimi Hendrix (†27), s nímž se zde velmi rychle seznámila. V letech 1967 a 1968 s kapelou vydala dvě alba, dočkala se mezinárodní slávy, prožila divoký milenecký vztah s Jimem Morrisonem (†27) a v Mexiku absolvovala potrat. Ještě v roce 1968 však po vlastním rozhodnutí změnila skupinu a začala vystupovat s Kozmic Blues Band.

Nejen svým nezaměnitelným hlasem k rocku postupně přilákala i řadu žen. Ty fascinovalo, že Janis jako úplně první zpěvačka dokázala v tomto žánru prorazit i bez podvazků, hlubokého výstřihu a korzetu. Fanoušci ji milovali nikoli jako sexuální symbol, ale jako umělkyni s elektrizujícím výstupem, která dokázala uhranout téměř kohokoli. I proto se Janis Joplin – tak trochu bez vlastního přičinění či zájmu – stala symbolem feminismu. Některým ženám imponoval i její svobodný a nezávazný přístup k sexu.

Již o rok později s kapelou naplno koncertovala a pouhé tři roky po startu své reálné pěvecké kariéry byla, opět po boku Jimiho Hendrixe, hlavní hvězdou kultovního festivalu Woodstock v roce 1969. Byť tehdejší vystoupení, z něhož existují i nahrávky, fanoušci považovali za hrozné, jelikož Janis na pódium dorazila v téměř nepoužitelném stavu, dosáhla na vrchol slávy a její jméno znal celý svět.

Páté album již Janis Joplin dokončit nestihla

V roce 1970 opět vyměnila kapelu a s novými členy pod jménem Full Tilt Boogie začala natáčet své již páté album. Od začátku se zdálo, že půjde o velmi povedenou desku, která už tak celosvětově známý syrový hlas mladé rockové senzace dostane k milionům nových posluchačů. Dokončit už jej však nezvládla, byť část hotových skladeb dodnes potvrzuje domněnky, že šlo o vrchol její umělecké tvorby. V noci z 3. na 4. října 1970 se Janis Joplin ve svém hotelovém pokoji předávkovala příliš koncentrovaným heroinem.

Život první nefalšované rockové zpěvačky tak vyhasl v pouhých 27 letech a jen dva týdny poté, co ve stejném věku za pochybných okolností zemřela kytarová legenda Jimi Hendrix. O necelý rok později navíc pravděpodobně rovněž díky své oblibě drog a alkoholu zemřel i Jim Morrison, bylo mu taktéž 27 let. Ať už náhodou, nebo proto, že lidské tělo zkrátka nátlak hektolitrů alkoholu a kilogramů drog nezvládne věčně, v tomtéž věku později zemřeli také další hudební legendy jako Kurt Cobain či Amy Winehouse.

V roce 1995 se Janis Joplin stala in memoriam členkou Rockenrolové síně slávy, v roce 2004 ji časopis Rolling Stone v žebříčku 100 nejvýznamnějších umělců všech dob umístil na 46. pozici a o čtyři roky později se mezi stovkou největších zpěváků historie dostala na 28. místě.

Sdílejte článek
Štítky drogy alkohol život zpěvačka sex Jimi Hendrix Klub 27 rock blues hippies Janis Joplinová Jim Morrison

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.