O výživě 20. 1. 2023 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Honí vás mlsná? Sáhněte po kvalitní hořké čokoládě a hřešte zdravě

Pro milovníky sladkého je tu spásné řešení, jak si pochutnat, ale přitom udělat i něco pro své zdraví. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nejen dobrota, ale současně má i spoustu benefitů. Jaké to jsou?

Stock photos: Gulsina/Shutterstock.com

Pozor na složení

Až budete příště stát v obchodě a mlsně koukat po čokoládách, zaměřte se na složení těchto pochoutek. Jak vybrat tu kvalitní? U výběru se zaměřte na tři věci, a sice složení čokolády, přidané ingredience, senzorický vjem.

  • Kvalitní hořká čokoláda by se měla skládat pouze z kakaových bobů a kakaového másla.

U dalších přidaných látek tak trochu pozor!

  • Cukr by měl být vždy třtinový (výjimku tvoří tzv. low carb čokolády, kde je používáno sladidlo).
  • Vanilka by rozhodně neměla být zaměňována za vanilkové aroma.
  • Sušené mléko u mléčných čokolád by mělo být vždy pouze plnotučné.

Často je vidět ve složení i sójový lecitin, který zejména u levnějších druhů čokolád umožňuje lepší zpracovatelnost čokolády, má vliv na tekutost čokolády a pomáhá zvýšit i její trvanlivost. Kvalitní čokoláda se dá připravit i bez použití této látky, a to přidáním většího množství kakaového másla.

Na kakaových bobech záleží

hořká čokoláda a kakaové bobyO kvalitě hořké čokolády ale rozhodují především kakaové boby.

Na obalu by měly být údaje o původu, stejně jako odrůdy bobů uvedeny.

Existují tři druhy kakaových bobů. Jedná se o:

  • Forastero – jedná se o nejrozšířenější odrůdu, na světové produkci je zastoupena ve více jak 90 %. Je typická velkou hořkostí svých plodů. A zjednodušeně řečeno se z ní vyrábí ty levnější druhy čokolád.
  • Criollo – vzácná odrůda, jejíž chuť je výrazná, s ovocnými tóny. Typická je svojí nízkou hořkostí. Vyrábí se z ní opravdu kvalitní čokolády.
  • Trinitario – zlatý střed mezi dvěma výše uvedenými odrůdami. Tato vznikla jejich zkřížením.

Benefity pro náš organismus

Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá pro lidský organismus.

  • Kakao je totiž bohaté na antioxidanty, které pomáhají tělu odbourávat volné radikály, a tím ho chrání před vznikem různých onemocnění.
  • Pokud budeme konzumovat čokoládu, která má více jak 85 % kakaa, dostaneme do těla i spoustu minerálů. Kakao totiž obsahuje mangan, železo, hořčík, fosfor, zinek a draslík.

muž po tréninku doplňující energii čokoládouDíky vysoké energetické hodnotě dokáže čokoláda nabudit organismus, takže ne nadarmo se říká, že si máte vzít čokoládu s sebou, pokud vás čeká náročný trek nebo sportovní výkon. Čokoláda navozuje pocit štěstí, takže se po její konzumaci cítíme uvolněnější, šťastnější a zkrátka plní endorfinů. Obsahuje totiž látku phenylethylamin, která do těla vysílá signály blaha, uspokojení a štěstí.

Kvalitní čokoláda může být dokonce pomocníkem pro:

  • snížení krevního tlaku,
  • zlepšení krevního oběhu,
  • zpomalení stárnutí cév.

Za to mohou flavanoly obsažené v kakau, které aktivují produkci oxidu dusnatého. Ten pozitivně působí na cévy, které se díky němu lépe rozšiřují a dochází tak ke zvýšení krevního toku.

Toto všechno hovoří jasně ve prospěch čokolády. Nezapomínejte ale na to, že je to vysoce kalorická pochoutka, tudíž i s ohledem na všechna pozitiva, neměli bychom to s konzumací čokolády přehánět.

  • Čtvereček až dva bohatě našemu tělu postačí, aby si z ní vzalo to nejlepší.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: www.chocolatehill.cz; www.drnutta.cz




Mohlo by vás také zajímat: