Žádní zubaři nechybí, tvrdí prezident ČSK Šmucler

2
2157
zubari
Ilustrační foto: Pixabay.com

„Žádní zubaři nechybí, máme jeden z největších počtů zubařů na obyvatele v Evropě,“ říká prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler. O nedostatku zubařů podle něj hovoří hlavně regionální politici kvůli volbám.

Zubních lékařů je v Česku podle Romana Šmuclera 6 800. A zhruba jen tisícovka jich neošetřuje pacienty na náklady zdravotních pojišťoven. Na preventivní prohlídky podle něj pravidelně dochází 82 procent pacientů, jejichž stomatolog má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Další asi dvě procenta pojištěnců do ordinace zubaře přijdou až při akutních potížích. Na vlastní náklady, tedy bez spoluúčasti zdravotní pojišťovny, u nás zubaře navštíví zhruba desetina osob. V Česku tak zubaři podle Šmuclera nechybí. Jak tvrdí, o nedostatku zubních praxí hovoří hlavně regionální politici, kteří tak vyhrávají volby.

„Žádní zubaři nechybí, máme jeden z největších počtů zubařů na obyvatele v Evropě,“ řekl na tiskové konferenci [19.1.] ČSK stejně jako již několikrát dříve šéf zubařů Roman Šmucler.

Podle jeho tvrzení není špatná ani průměrná návštěvnost zubní ordinace, kdy na každého pacienta připadá 1,3 návštěvy za rok.

„Já myslím, že jednou ročně třeba pacienti dojedou do okresního města, protože většinou tam bývají jednou týdně na nákupu nebo tam pracují,“ dodal.

Regionální nedostupnost zubařů přiznává i ČSK

Co do vytíženosti zubních ordinací podle ČSK připadá nejméně pacientů na jednoho lékaře v Praze, kde funguje 1 780 zubařů a na každého z nich připadá 750 obyvatel. Naopak nejvíce pacientů připadá na praxe ve Středočeském kraji [2 191], kde špatnou dostupnost zubařů řeší lidé právě dojížděním za péčí do metropole. Nedobrá situace dále panuje v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde na jednoho zubaře připadá kolem 1 800 pacientů. V Karlovarském kraji mají 159 zubařů v Ústeckém kraji pak 459 zubních praxí.

Počet praktických zubních lékařů podle krajů
Kraj Počet zubních lékařů Počet obyvatel na jednoho
Praha 1 780 750
Jihočeský 430 1 497
Jihomoravský 1068 1 119
Karlovarský 159 1 845
Královéhradecký 408 1 350
Liberecký 275 1 609
Moravskoslezský 803 1 485
Olomoucký 585 1 078
Pardubický 301 1 737
Plzeňský 506 1 168
Středočeský 638 2 191
Ústecký 459 1 780
Vysočina 308 1 652
Zlínský 432 1 343

[Zdroj: Ročenka ČSK]

Nicméně i přes na první pohled možná i uspokojivá data prezentovaná ČSK o počtu zubních praxí v Česku i zástupci Komory uznávají, že jsou tady oblasti, ve kterých pacienti zubaře zkrátka nenajdou. Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] z loňského července prezentovaných ČSK jde například o celou oblast mezi Děčínem a Frýdlantem nebo téměř celý Moravskoslezský kraj s výjimkou okolí Opavy.

Lidé na Bruntálsku losují o volné místo u zubaře

Nedostupnou zubní péči potvrzují data pojišťovny i v jiných regionech, především na hranicích krajů. Například na Kutnohorsku a Chrudimsku, v okolí Svitav a Moravské Třebové. Zubaři dále chybí na Lounsku, Rakovnicku, Dobříšsku a naprosto nemožné je dnes sehnat zubaře také v Táboře a nedaleké Soběslavi.

Když chybějí zubaři, má se postarat kraj

Podle Šmuclera by nedostupnost zubních praxí v regionech měly řešit hlavně kraje. Jak říká, ty mají na případné finanční stimulace pro ně peníze. Kromě krajských nemocnic by podle něj měly podporovat právě místní ordinace.

Systémovým řešením je dle něj přidat na stomatologii opět peníze z veřejného zdravotního pojištění. A pojištěncům dovolit si doplatit na lepší péči, kterou si dnes platí celou. Dříve podle něj měl obor osm procent peněz z veřejného pojištění, v současné době je to polovina.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

V evropském srovnání dávají země na zubní péči asi 5,1 procenta z celkových peněz na zdravotnictví. Náklady z veřejných zdrojů činí v průměru 31 procent, 59 procent jsou přímé platby pacientů.

„V ČR se ze zdravotního pojištění platí zcela to, co nikdo nechce, a za všechno ostatní si lidé platí,“ řekl Šmucler.

Příkladem jmenoval pojišťovnami plně hrazené amalgámové plomby, které pacienti ale nechtějí. Navíc mladí lékaři je často ani neumí udělat.

ČSK: Za zubní péči platí Češi nejméně v Evropě

Český systém podle něj vychází z rakouského modelu, který umožňuje pacientům, aby si platili rozdíl mezi hrazenou a jimi požadovanou péčí. Přímé platby českých pojištěnců za zubní péči podle něj patří k těm nejnižším v Evropě. Ročně si za ni připlatí zhruba 1 770 korun, tvrdí.

Řešením podle něj není ani úplné zrušení plateb péče z pojištění, jak v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz navrhl jako řešení místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek.

„Kdyby bylo po mém, tak s výjimkou prevence pro děti do 18 let a sociálních případů bych vyškrtl stomatology ze zdravotního pojištění,“ řekl Kalousek s tím, že tomu by ale muselo předcházet zavedení zdravotního připojištění.

Zubaře bych vyškrtl ze zdravotního pojištění, říká Miroslav Kalousek

Přestože třeba ve Švýcarsku vedlo podle Šmuclera vyjmutí zubního ošetření z úhrad zdravotních pojišťoven ke zlepšení péče o zuby, tak naopak v Řecku začali lidé péči o zuby zanedbávat. A často si nechali zuby raději vytrhat. Celosvětově se podle šéfa zubařů stomatologie stává péčí hlavně o chudší lidi.

„Šedesát procent kazů má 20 procent populace, která má méně než jedno procento peněz,“ vyjasnil prezident ČSK.

Pokud se lidé o své zuby průběžně starají, žijí průměrně až o dva roky déle, tvrdí Šmucler.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Zubaři stále chybí. Když jsem hledal pro sebe a svoji rodinu, tak jsem obvolal zubaře ze seznamu dentportal.eu a našel jsem. Tak zkuste taky, určitě se zadaří i vám!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here