Ruská státní televize neustále opakovala, že je to nejmodernější tank, který překonává i americké a německé stroje. Teď zpráva britského ministerstva obrany s odvoláním na údaje rozvědky uvádí, že Rusko může menší množství svých nejmodernějších tanků T-14 Armata nasadit na Ukrajině. Podle Britů bylo několik těchto strojů spatřeno v prosinci na jihu Ruska, odkud vojenské jednotky obvykle putují dále na Ukrajinu.

Pokud se tak skutečně stane, bude to první bojové nasazení T-14. Tank, který vznikal od roku 2009, byl sice představen na řadě výstav, státní televize o něm natáčela propagandistické dokumenty a účastnil se přehlídek na moskevském Rudém náměstí, ale kvůli řadě důvodů, především vysoké ceně, nikdy nebyla spuštěna sériová výroba. Není také jasné, jak T-14 bude spolehlivý. Když se v roce 2015 poprvé objevil na přehlídce na Rudém náměstí, jednomu z dvojice strojů přestal fungovat motor a musel být odtažen.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.