Vstupenky online

Zabere Vsetín na ledě posledního Šumperku?

Jan Tajzler • 20.01.2023

Program Valachů pokračuje druhým utkáním v řadě na ledě soupeře. Tentokrát se svěřenci trenéra Weintritta vydají do podhůří Jeseníků, kde budou čelit Šumperku. Draci po poslední konfrontaci s pardubickou rezervou spadli na poslední příčku, která znamená po základní části okamžitý sestup do 2. ligy. Je jasné, že na severu Moravy chtějí udělat vše proto, aby tomuto scénáři zabránili. V novém roce se nedaří ani Vsetínu, na rozdíl od Draků má však mnohem příjemnější starosti. Jak tentokrát bitva mezi dvěma moravskými celky dopadne? Úvodní vhazování na ledě Škoda arény bude vhozeno v sobotních 17:00.

Draci bijí na poplach, čeká je boj o záchranu

Ještě nedávno se zdálo, že Šumperk je v bezpečné vzdálenosti od posledních Pardubic. Jenže extraligový gigant se rozhodl svou farmu posílit a to se projevilo i na výsledcích Východočechů, když svou vzpruhu dokonali ve středečním přímém souboji o 13. místo právě se Šumperkem a Draky v domácím prostředí chrudimského stadionu deklasovali 1:5. Naopak Šumperk na varování nereagoval, zaznamenal celkem sedm porážek v řadě a na startu poslední čtvrtiny základní části bijí v podhůří Jeseníků na poplach.

Důvodem kritické situace šumperského týmu je především hrozivá defenzíva. S počtem inkasovaných branek na hodnotě 146 jsou Draci suverénně nejhorším týmem soutěže. Severomoravany bezesporu sráží také oslabení, v této disciplíně jsou rovněž nejhorším týmem soutěže, když ubránili pouze 73.38 % početních výhod soupeře. Pokud budou chtít proti Valachům uspět, musí se držet maximální disciplíny.

Šumperk umí být produktivní, vždyť ve svém kádru má nejlepšího střelce soutěže Lukáše Žalčíka (23+13) a také další tři útočníky, kteří už překonali hranici zisku třiceti kanadských bodů. Kromě Žalčíka jde o Jiřího Průžka (12+24) a Davida Bartoše (9+22). Branky umí střílet také Šimon Jelínek (11+9). Před nedávném se do Šumperku právě přes pardubického konkurenta z Poruby vrátil Tomáš Vildumetz a v šesti odehraných duelech zaznamenal stejný počet kanadských bodů (2+4).

Z obránců pak umí produktivitu podpořit Filip Eliáš (6+7) či odchovanec Tomáš Drtil (5+8). Brankáři Šumperku však rozhodně uspokojivé statistiky nemají. Petr Hamalčík průměrně obdržel ve 29 duelech 3.4 branky na jedno utkání, jeho kolega Jakub Lackovič inkasoval ve 21 duelech průměrně více než 4 branky na zápas. Samozřejmě nelze vinit pouze maskované muže, Draci zkrátka mají až příliš propustnou defenzívu.

V sobotu odstartuje závěrečná čtvrtina základní části. Šumperk bude k záchraně potřebovat začít sbírat body a doufat, že o osudu sestupujícího rozhodně třeba až poslední kolo, ve kterém bude hostit právě pardubického konkurenta. Nejprve jej ale čeká výzva v podobě střetu se třetím Vsetínem.

Zlomí Valaši trápení v koncovce?

Rok 2023 zatím není pro Vsetín příliš pozitivní. Valaši sice v posledním kole sice dokázali bodovat na ledě Kolína, ale znovu vstřelili pouze jednu branku, což rozhodně netěšilo trenéra Radima Kucharczyka: „Nepadá nám to tam. Ani nějaký odporný gól, když to tak řeknu. Je to furt stejné, ve finále jsme mohli v závěru i o bod přijít. Chtěli jsme dva body nebo tři a máme jeden, takže zklamání. Musíme se ale dívat dál.“

Vsetínští budou doufat, že efektivita v zakončení se zlomí právě v duelu na ledě posledního týmu tabulky. Letošní vzájemné duely vždy patřily domácím týmům. Vsetín na Lapači proti Drakům dvakrát uspěl, když oslavil vítězství 6:2 a 4:3. Mezitím sehrál odvetu na ledě Draků, kde v říjnu padl vysoko 3:7, právě tehdy kulminovala výsledková krize vsetínského mužstva, která vedla k odvolání trenérů Stantiena a Srdínka. Podaří se Valachům tentokrát na severu Moravy zabrat a zaznamenat potřebné vítězství?

Pozitivní zprávou pro vsetínský tým je fakt, že v Kolíně už se hlásili z marodky uzdravení obránci Marek Voženílek a také David Kájínek, který se do zápasového rytmu vrátil poprvé od 14. listopadu loňského roku. Trenéři by určitě uvítali, aby už konečně skončila opakující se marodka ve vsetínských řadách a mužstvo se začalo formovat směrem k blížícímu se play-off. Jak si Vsacané pod Jeseníky povedou, můžete sledovat v sobotu od 17:00 v přímém přenosu na hokejkatv.cz nebo si načíst textovou reportáž na onlajny.com.

Sestavy v posledním kole:

Šumperk: Hamalčík – Drtil, Eliáš, Kadeřávek, Dudycha, Hrachovský, Kunst – Mácha, Bartoš, Žálčík – Matěj Svoboda, Šuhaj, Š. Jelínek – Průžek, Nedvídek, Vildumetz – Dubský, Bernat, Jouza - Křemen.

Vsetín: Vošvrda – Smetana, Krajčík, Němec, Voženílek, Říha, Kajínek – Hořanský, Bērziņš, Rob – Klímek, Klhůfek, Berger – Sihvonen, Přikryl, Jenyš – Jenáček, Lichanec, Š. Bláha – Melenovský.

banner pod článkem
×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov