Nejen ženy umí. Rozjetý Lehečka vrací naději, kam podle Nováka sahá jeho potenciál?

Naposledy se z českých tenistů jako osmifinalista Australian Open podepisoval fanouškům Tomáš Berdych. Až teď, po několika letech, přikládal fix na míčky a kšiltovky jako postupující mezi nejlepší šestnáctku melbournského grandslamu Jiří Lehečka. „Má potenciál být v nejlepší desítce světa,“ poznamenává pro CNN Prima NEWS jiný Jiří, který na okruhu ATP dokázal mnohé – Novák.

Divoce pumpoval rukama nad hlavou, zařval si. Nebylo divu, že 21letý Lehečka popustil uzdu emocím. V pěti setech porazil světovou dvanáctku Camerona Norrieho a poprvé v kariéře si na grandslamu zahraje osmifinále. A to je velmi cenná zpráva.

Čeští fanoušci jsou totiž v posledních letech zvyklí směřovat pozornost na tuzemské tenistky – díky vítězstvím ve Fed Cupu, skvělým výsledkům na největších turnajích a z toho plynoucí velké „hustotě zalidnění“ v nejvyšších patrech žebříčku.

Svítá na lepší časy

Výjimečné počínání Krejčíkové, Vondroušové, Kvitové, Plíškové, Siniakové a dalších dostávalo do nezáviděníhodné pozice jejich mužské kolegy. Dámy národ namlsaly a přísnějšímu metru pak čelili i chlapi. Jenže držet krok s ženami bylo zvláště po konci ikon Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka velmi složité, nůžky se rozevíraly.

Teď je tu slibná naděje, že by se pomalu mohly pohybovat opačným směrem. V hlavní soutěži na Australian Open se představili hned tři Češi, žádný starší 22 let, což byl nezvyk. Pozitivní signál vyslali Tomáš Macháč, Dalibor Svrčina, ale především ho nadále vysílá Lehečka.

„Výborná zpráva,“ říká pro CNN Prima NEWS Jiří Novák, bývalý pátý hráč světa. „Skvělé, že to Jirkovi Lehečkovi sedlo a prošel už třemi koly. Teď se posune v žebříčku minimálně k 50. místu. U Tomáše Macháče je velký příslib, že se brzy do stovky také dostane a delší dobu v ní zůstane. Dalibor Svrčina se nachází v rankingu hlouběji, účast si vybojoval v kvalifikaci, ale zase je mladší. Celkově to vypadá zajímavě. Mohli by si mezi sebou na dálku vytvořit zdravou rivalitu, virtuálně soupeřit, aby se předháněli, kdo z nich bude lepší. I když jsou kamarádi,“ pokračuje nynější trenér, který během kariéry dokázal porazit Rogera Federera i Rafaela Nadala.

Potenciál má velký

Je třeba říct, že zatím mimo nejsledovanější scénu číhá parta velmi zajímavých vlčáků. Junioři, kteří by mohli brzy trio doplnit. To je ale věc budoucnosti, tak tedy zpět do přítomnosti k rozjetému Lehečkovi.

„Už delší dobu ho vnímám jako hráče, který do první světové stovky patří. Bylo jen otázkou času, kdy to takzvaně trefí a zazáří na velké akci. Teď vidíme, že je v pohodě, že byl dobře rozehraný. Má formu a snad ještě nějaký postup přidá,“ přeje si Novák. Ke splnění přání si ale musí český mladík poradit s další těžkou překážkou – vrstevníkem Félixem Augerem-Aliassimem, sedmým hráčem žebříčku.

Proč by měl zvládnout i tuto kanadskou bariéru? Jinými slovy v čem tkví evidentní Lehečkův progres? „Nejdůležitější je, že už je schopen se adaptovat na velkou rychlost a tempo. Už je konkurenceschopný v porovnání s těmi nejlepšími hráči, k čemuž potřebujete pár dobrých zápasů. Teď zvládl porazit silného Norrieho, na konci minulého roku Alexandera Zvereva. To vám automaticky zvyšuje sebedůvěru,“ sumíruje Novák.

Vítěz sedmi titulů na okruhu ATP se zdráhá Lehečku připodobnit k sobě samému, Berdychovi nebo třeba Petru Kordovi. „Originál je vždy jen jeden,“ usmívá se někdejší profesionál, kterému bylo nejlépe na antuce. „Ale řeknu, že Jirka má potenciál být v nejlepší desítce světa, top 20 určitě. Létá mu to, slušně se hýbe. Jen potřebuje ještě více velkých vítězství. Potenciál má velký.“

Výborný systém výchovy

Novák by rád znal odpověď na to, proč je Lehečkova forma na Australian Open něčím tak oslnivým, nezvyklým. Neví, z jakého důvodu byl poslední dobou, a stále je, český mužský tenis drsně zastiňovaný ženským. „Kdybychom to věděli, necháme si to patentovat a s tímto nepoměrem něco uděláme. Dříve nás Čechů bylo ve stovce pět až šest. Těžko říct, může to být užší základnou,“ zamýšlí se.

Tento faktor nedávno ve vysílání CNN Prima NEWS podtrhl šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Rozdíl v přípravě a šancích není žádný. Kluci dostávají úplně stejný systém podpory jako holky. Akorát majorita rodičů dá své talentované dcery na tenis. Proto největší talenty má tenis a až pak jsou další sporty. U chlapců je to jinak – nejlepší kluci chtějí být Jaromírem Jágrem nebo Nedvědem, proto jdou napřed na zimák, respektive fotbalové hřiště,“ popisoval.

Podle Nováka je patrný všeobecný pokles zájmu o tenis. „Nehraje ho tolik dětí jako například před 25 lety. Takže je vlastně neuvěřitelné, kolik hráček se nachází v nejvyšších patrech, kolik nadějných mladých tenistů máme. Svědčí to o tom, že máme výborný systém výchovy,“ uzavírá.

Tagy:
tenis tenista sport Jiří Novák Fed Cup Tomáš Macháč Australian Open Félix Auger-Aliassime Tomáš Berdych Jiří Lehečka Asociace profesionálních tenistů tenis Cameron Norrie Jiří Novák Melbourne Tomáš Macháč Dalibor Svrčina