Jak vypadá chata Bohumila Hrabala nebo dvojvila bratří Čapků? Vydejte se s námi do objektů slavných osobností

Zlínská vila cestovatele Miroslava Zikmunda

Zlínská vila Miroslava Zikmunda s ředitelkou společnosti Nadační fond Zikmundova vila Magdalénou Hladkou a majitelem Čestmírem Vančurou. První část pětidílného cyklu věnovaného osudům objektů obývaných slavnými osobnostmi připravil Miroslav Buriánek. 

Funkcionalistickou vilu nechala ve 30. letech 20. století postavit firma Baťa pro vládního radu Josefa Januštíka. V roce 1953 ji koupil Miroslav Zikmund od nevlastního Januštíkova syna režiséra Elmara Klose. Vzhled vily, která je ve velmi dobrém stavu, se během dalších sedmdesáti let téměř nezměnil.

Interiér je naplněný tisíci knih a stovkami předmětů získaných ze Zikmundových cest po světě. V době normalizace sloužil objekt také jako útočiště umělců, spisovatelů a členů disentu.

Miroslav Zikmund zemřel 1. prosince 2021 ve věku 102 let. Novým majitelem vily se stal zlínský podnikatel Čestmír Vančura, předseda Nadačního fondu Zikmundova vila, díky němuž se objekt v září roku 2022 otevřel veřejnosti.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.