Hlavní obsah

Druhý závod skokanů v Sapporu vyhrál Rakušan Kraft

Druhý závod Světového poháru skokanů na lyžích v Sapporu vyhrál Rakušan Stefan Kraft. Na druhém místě skončil Nor Halvor Egner Granerud, třetí byl páteční vítěz domácí Rjoju Kobajaši.

Foto: Michal Dyjuk, ČTK/AP

Stefan Kraft na jednom z archivních snímků.

Článek

Českým reprezentantům se ve druhém ze tří závodů v Japonsku nedařilo. Roman Koudelka na páteční účast v prvním kole nenavázal a v kvalifikaci se mezi 50 postupujících nevešel. Od účasti v hlavní soutěži ho na 53. místě dělilo 1,9 bodu. Radek Rýdl skončil na 64. pozici.

Na druhý pokus v Sapporu neuspěla ani padesátiletá domácí legenda Noriaki Kasai. Někdejší stříbrný olympijský medailista a mistr světa v letech obsadil v kvalifikaci 55. příčku a za postupem zaostal o téměř osm bodů.

Kraft ovládl první kolo výkonem 139 metrů. Ve druhém trojnásobný mistr světa předvedl skok dlouhý 135,5 metru a celkově 27. úspěch ve Světovém poháru si připsal s náskokem 5,6 bodu před Granerudem. Norský reprezentant uhájil umístění z prvního kola a vylepšil páteční třetí místo.

V Sapporu vyhrál Kraft už počtvrté a osmkrát zde stál na stupních vítězů. "Člověk vždycky potřebuje trochu štěstí a to jsem měl. Díky bohu jsem ho využil k povedeným skokům," řekl agentuře APA po soutěži, kterou ovlivňoval vítr. V prvním kole na něj doplatili i třetí muž celkového pořadí SP Slovinec Anže Lanišek (50.) či Rakušan Jan Hörl (39.).

Kobajaši, který v pátek ukončil téměř roční čekání na vítězství, byl po prvním kole až jedenáctý, díky nejdelšímu skoku druhého kola 137,5 metru však mohl dlouho pomýšlet na výhru. Nakonec se musel spokojit s třetím místem se ztrátou 7,4 bodu na Krafta.

V čele průběžného pořadí Světového poháru je se ziskem 1140 bodů stále Dawid Kubacki z Polska, který byl v pátek druhý a dnes skončil čtvrtý. Druhý je vítěz Turné čtyř můstků Granerud s 1036 body. Z Čechů zatím dokázal bodovat jen Koudelka a s jedním bodem se dělí o 60. místo.

Reklama

Související témata: