Novoroční předsevzetí zaměřená na pohyb často končí u zdravotníků

regiony

K novému roku se neodmyslitelně vážou i velkolepá předsevzetí, často zaměřená na změnu životního stylu. V mnoha domácnostech tak po vánočním hodování a odpočinku u obrazovek přichází období diet nebo fyzické dřiny.

Novoroční předsevzetí zaměřená na pohyb často končí u zdravotníků
Alfréd Heckel, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice AGEL Český Těšín
21. ledna 2023 - 12:00

Ti, kteří ale neodhadnou vhodnou míru, pak často končí v ambulancích zdravotníků a v důsledku způsobí na svém zdraví více škody než užitku.

„Spousta lidí bere Nový rok jako určitou metu, a hodně k tomu pomáhá i zděšení, když se lidé postaví po Vánocích na váhu. Já osobně si myslím, že Nový rok je den jako každý jiný, takže kdo potřebuje začít se změnou životního stylu, může hned a bez čekání,“
říká Mgr. Alfréd Heckel, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice AGEL Český Těšín, s tím, že stěžejní je ale začínat pozvolna a v rámci svých možností – „pomalu, ale jistě“, nejlépe individuálně, mimo skupinová cvičení, kde mají lidé častěji tendenci vyrovnat se ostatním. Ideálem je pak cvičení přímo pod dohledem odborníka z oblasti fyzioterapie.

Hodně začátečníků, kteří nemají žádné zkušenosti, si myslí, že mohou začít hned naplno cvičit, nebo kopírují cviky svých "vzorů". To jsou však už zkušení jedinci, kteří mají kondici a vybudovaný svalový korzet. Pro začátečníka to pak znamená přetížení, mohou vznikat v lepším případě svalové horečky, v tom horším si mohou ublížit, a vznikají úrazy,“ varuje fyzioterapeut s tím, že mezi nejčastější obtíže pak patří bolesti zad, zejména v oblasti beder, a lokální svalová přetížení s bolestí zejména kolen či loktů.



Pokud pacienti s těmito obtížemi přijdou k odborníkovi, ten začne léčbu od samotných základů – nácvikem správného pohybového stereotypu a vysvětlením toho, kde v pohybu dělal pacient chyby. „Následky nevhodného cvičení potom řešíme protahováním zkrácených svalů a aktivací svalů oslabených. Případně také mobilizací kloubů, které jsou vlivem svalových spasmů zablokované,“ popisuje Mgr. Heckel.

Lidé z Českotěšínska a okolí, kteří podobné obtíže po skokově započatém sportování pociťují, mohou využít služeb rehabilitační ambulance Nemocnice AGEL Český Těšín.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala  Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí, AGEL a.s.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:agel)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?