Přes Podbrezovou a Žilinu do Arsenalu? Polák Kiwior vydělá Šošonům až dva miliony eur!

Přes Podbrezovou a Žilinu do Arsenalu? Polák Kiwior vydělá Šošonům až dva miliony eur!

Slovenským klubům se vyplatila mravenčí skautská práce. Za v minulosti nechtěného mladíka Anderlechtu dostanou solidní balík.   

Podle obvykle velmi dobře informovaného Fabrizia Romana je dohoda hotová, polský obránce/defenzivní záložník Jakub Kiwior za dvacet milionů liber přestupuje ze Serie A do Premier League. Ze Spezie do Arsenalu. U Gunners má podepsat smlouvu na pět a půl roku. Zatímco ve Spezii zřejmě převládají smíšené pocity, když jim odchází opora, která bude týmu ze spodní poloviny italské nejvyšší soutěže chybět, na Slovensku se slaví. Přestup Poláka Kiwiora znamená jeden z největších přítoků financí do slovenského fotbalu za posledních dvanáct měsíců.

Až na dva miliony eur by si totiž podle informací portálu Sport.sk mohla přijít Žilina, ve které Kiwior odehrál necelé dvě sezóny, stal se oporou a právě v dresu Šošonů si jej vyhlídl italský tým. A zaplatil za něj tehdy 2,2 milionů eur. Na dalších sto tisíc eur by si podle pravidel FIFA ohledně placení výchovného i za hráče ve věku od 12 do 23 let měl přijít i další slovenský klub, Podbrezová, kde Kiwior po příchodu z Belgie (tam polský fotbalista odehrál svá mládežnická léta v Anderlechtu) strávil první půlrok. 

Z těchto skromných profesionálních začátku se následně dnes dvaadvacetiletý Polák potichu vypracoval v oporu italské Spezie, kde v této sezóně odehrál 17 zápasů Serie A, převážně v základu. Podíval se i na mistrovství světa do Kataru, po boku Lewandowskiho nebo Zielenskiho se nicméně na hřišti neobjevil. Nyní jej nicméně čeká největší kariérní výzva. Prosadit se v nabitém kádru aktuálního lídra Premier League a urvat pozici v základní sestavě proti jménům jako je Gabriel, Saliba, Tomiyasu nebo Partey. Podaří se “odchovanci” Žiliny a Pobrezové i tento krok?