Hlavní obsah

Češi rekordně přispívali neziskovkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dary neziskovým organizacím se loni pohybovaly v řádech miliard korun. Ochota pomáhat se podle neziskovek zvýšila s ruskou invazí na Ukrajinu. Zároveň se zapojilo i více dobrovolníků.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Reakce na ruskou invazi do Ukrajiny se stala největším a nejdůležitějším projektem v historii Člověka v tísni. Naše operace v Ukrajině byla jeden čas největší humanitární akcí probíhající uvnitř Ukrajiny ze všech humanitárních organizací na světě,“ uvedla mediální koordinátorka organizace Člověk v tísni Adriana Černá.

V roce 2022 půlmilionu dárců přispělo Člověku v tísni 2,35 miliardami. „To je pětkrát více než v do té doby rekordním roce 2021. Z toho více než dvě miliardy se sešly na kontě SOS Ukrajina,“ podotkla Černá.

I další neziskové organizace označují rok 2022 za rekordní, co se darů týče. Do veřejné sbírky na pomoc Ukrajině organizace ADRA přispěli dárci jen v prvním týdnu téměř 31 miliony z celkových 115 milionů. Charitě ČR přispělo 41 tisíc dárců 365 miliony korun, z toho šlo 190 milionů na pomoc Ukrajině. Jednalo se především o humanitární dodávky přímo do země, ale i o asistenční infolinku v ukrajinštině či regionální pomoc s adaptací a integrací.

Na domky Ukrajině poslali čtenáři Práva a Novinek přes půl milionu

Domácí

„Ruská agrese na Ukrajinu mnoho našich lidí zaskočila. Současně však mnohé doslova zvedla ze židle a vybudila k nebývalé aktivitě. Jinými slovy, ukázala na to lepší v každém z nás: solidaritu, obětavost, soucítění s napadenou zemí a jejími obyvateli a na naši štědrost,“ podotkl tiskový mluvčí Charity České republiky Jan Oulík.

Lékařům bez hranic, jejichž pracovníci přímo na Ukrajině pomáhali nejen se zdravotnickou a humanitární pomocí, ale i s převozem více než 2600 pacientů z přeplněných nemocnic u frontových linií do bezpečnějších oblastí, loni lidé darovali přes 180 milionů. Třicet milionů bylo určeno přímo pro Ukrajinu.

Neziskové organizace zaznamenaly i zvýšený zájem dobrovolnictví. Ke stávajícím dobrovolníkům Adry se jen v Moravskoslezském zapojilo dalších 1293. „Pomáhali na nádražích, s registracemi, chodem asistenčních center, výdejem humanitární pomoci, ale třeba i s hlídáním dětí či tlumočením. Změnila se především náplň dobrovolnických aktivit, k návštěvám osamělých českých seniorů, hendikepovaných, dlouhodobě nemocných a dětí přibyly aktivity spojené s integrací uprchlíků,“ přiblížila tisková mluvčí organizace ADRA Ema Klementová.

Česko i zahraničí

Lékaři bez hranic na jaře zaznamenali mírný nárůst počtu doktorů, kteří chtěli pomáhat na Ukrajině. „Hledáme zdravotnické i nezdravotnické profesionály, kteří jsou připraveni pomáhat kdekoliv ve světě, kde jsou nejvíce zapotřebí,“ konstatovala ředitelka české kanceláře Lékařů bez hranic Sylva Horáková.

Dodala, že v tomto roce se jejich organizace bude kromě Ukrajiny dále věnovat pomoci například v karibském Haiti, kde je špatně dostupná zdravotnická péče, mimo jiné kvůli násilným střetům.

„Přírodní katastrofy či jiné krizové situace se však nedají předvídat, proto stejně jako v každém roce budeme připraveni zasáhnout, kdekoli to v danou chvíli bude nejvíce potřeba,“ nastínila Horáková.

Člověk v tísni bude v pomoci dále pokračovat mimo jiné ve válečných zónách v Jemenu a v Sýrii. Organizace ADRA se například stále věnuje projektu na pomoc dětem s autismem v Moldavsku, zároveň se bude nadále věnovat českým seniorům i příchozím z Ukrajiny.

Aby vítězství bylo už letos. Devět států včetně Česka se zavázalo k bezprecedentní pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám