Hlavní cenu Trilobit dostali tvůrci filmu o pilotech RAF a série o znásilnění

foto Udělování audiovizuálních cen Trilobit, 21. ledna 2023, Dolní Břežany u Prahy. Režisér Tomáš Bojar převzal hlavní cenu za film Good Old Czechs.

Praha - Hlavní cenu Trilobit 2023 Český filmový a televizní svaz FITES udělil tvůrcům filmu Good Old Czechs, který pojednává o dvou československých pilotech RAF. Stejnou cenu FITES udělil také dokumentární televizní sérii Pět let, jejíž autoři se věnovali tématu dávného znásilnění a jeho vlivu na osud dvou mladých lidí. Cenu Vladislava Vančury dostal kostýmní výtvarník Theodor Pištěk za celoživotní dílo, jímž přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální i divadelní tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu.

Fotogalerie

Ceny se udílely v Dolních Břežanech. Jedněmi z nejstarších filmových cen už pošestatřicáté jejich pořadatelé poukázali na díla s výraznou uměleckou kvalitou a s etickým a společenským přesahem. Spolek před udílením cen zveřejnil své prohlášení o tom, že kvůli nízké společenské podpoře i nízké podpoře "příslušného ministerstva" živoří.

Za film Good Old Czechs dostali cenu střihač Šimon Špidla a mistr zvuku Václav Flegl, kteří s využitím archivních a dobových dokumentárních materiálů přiblížili osudy Františka Fajtla a Filipa Jánského, kteří bojovali ve druhé světové válce jako piloti RAF. "Zvukové, střihové a režijní ztvárnění tohoto poutavého příběhu vytváří ryzí filmový zážitek, který by neměl ujít pozornosti nejen odborné, ale i širší divácké veřejnosti, a v neposlední řadě i filmovým a televizním distributorům," uvedla porota.

Ceny Trilobit 2023 FITES udělil také Tereze Nvotové, režisérce a spoluscenáristce filmu Světlonoc, Adamu Sedlákovi za režii filmu Banger, Patriku Lančaričovi za režii dokumentu Dežo Hoffmann - fotograf Beatles a Martinu Kubovi za režii filmu Vinland.

Cenu moc bezmocných FITES udělil Tomáši Kratochvílovi za film Pongo Calling. "Dokument nápaditým a citlivým způsobem vytváří portrét Štefana Ponga – člověka, který svými názory i činy popírá a vyvrací předsudky a zjednodušující náhledy na romskou problematiku, jež jsou tak hluboce zakořeněné v naší společnosti," uvedla porota. Osobní zkušenost s rasismem ho přivedla k emigraci, kde našel podmínky pro vzdělání i osobnostní rozvoj svých dětí a začal pomáhat sociálně vyloučeným romským společenstvím v ČR.

Kritickou cenu Citron FITES udělil volebnímu výboru Sněmovny. "Tato vitaminová injekce je tentokrát cenou pro povzbuzení k odvaze uskutečňovat bez průtahů i nepopulární opatření, například dorovnat konečně veřejnoprávní poplatky vzhledem k inflaci a novelizovat zákon o audiovizi," zmínila porota, jak by se podle ní poslanci měli zachovat.

Zákon o audiovizi by měl být podle poroty, která tak vyjádřila i přání mnoha zástupců tuzemského audiovizuálního průmyslu, novelizován tak, aby zasáhl i globální streamovací hráče typu Netflix či Amazon, "které na našem trhu na rozdíl od Polska, Chorvatska, Rumunska, Francie, Dánska, Británie a dalších evropských zemí, mohou podnikat, respektive parazitovat bez jakýchkoli závazků k domácí tvorbě". Cenu si přišel převzít člen volebního výboru Lubomír Brož a sklidil za to pochvalu za odvahu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 9°C

Celá předpověď