metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Nebuďte překvapení. S mobilem, jehlou a židlí, i tak se chodí do knihovny

  5:22
Nemusíte jen číst a studovat. V knihovně se dá dělat leccos. Vyzkoušet tu jde virtuální realitu, kurzy šití i truhlářskou dílnu.

Další 2 fotografie v galerii
Chtěli byste si vyzkoušet práci truhláře? Můžete! | foto: DOK16

Už se nemusíte bát, že dostanete v knihovně škytavku nebo budete muset vypnout mobil. Právě naopak. „Běžná praxe je, že k nám na workshopy přijde třída a vyučující děti vyzve, aby byly zticha a schovaly mobily. První, co jim řeknu já, je, že mají mobily zase vyndat a připojit se na wi-fi nebo použít data,“ usmívá se Ondřej Hudeček, metodik a koordinátor dobrovolníků Městské knihovny v Praze, který vytvořil workshop deFacto.

Knihovny už nejsou jen tiché regály plné knih. Mají i druhou tvář – stávají se z nich komunitní centra. Stejně tak to má i Městská knihovna v Praze. „Smyslem knihovny není to, aby byla místem s velkým množstvím knížek. Měla by být místem, které lidem pomáhá zorientovat se v dnešním oceánu informací,“ vidí budoucnost knihoven Hudeček. Kromě tradičních oblíbených setkání s autory a seminářů tvůrčího psaní nabízí pražská knihovna i řadu kreativních dílen. Například jak šít a pracovat se střihy vás naučí na pobočce Jezerka. Na workshopy je třeba se dopředu přihlásit, účastník většinou platí pouze za použitý materiál a částka tak podle typu workshopu vychází do 50 korun.

Co vše si lez vyzkoušet, bylo k vidění i na Festivalu otevřených dílen.

Jako maják ve světě informací slouží kurzy pro seniory Zdravý selský rozum v době informační a pro žáky druhého stupně deFacto, který získal ocenění Bibliotheca inspirans od Nadace Open Society Fund Praha (OSF) a České spořitelny jako jeden ze sedmi nejlepších knihovnických projektů mediálního vzdělávání v Česku. „Workshop Ondřeje Hudečka přináší konkrétní inspiraci i dalším knihovnicím a knihovníkům. Síla této obce je právě i v její ochotě sdílet příklady dobré praxe – a tou workshop deFacto bezesporu je. Jasně totiž ukazuje, jak důležité je, abychom si ve správný čas uměli klást ty správné otázky. A také abychom napříč generacemi měli vůli společně hledat odpovědi,“ říká Tereza Lišková z Nadace OSF, která s knihovnami právě na rozvoji mediálního vzdělávání spolupracuje.

Workshopy deFacto ukazují žákům, jak média fungují „ve skutečnosti“ a čím se vyznačuje kvalitní novinařina. Cílem workshopu je, že je třeba přemýšlet o tom, co vidí a sdílí. „Často žáky překvapí, že jsou společnými silami schopni dát dohromady základní pravidla, jak ověřit pravdivost nějakého mediálního sdělení. Tedy že existují jisté postupy, které sice znají, ale v praxi je málokdy sami používají,“ vysvětluje Hudeček.

Během února se v Ústřední knihovně zaměří mediální cyklus Zdravý selský rozum na to, jak se orientovat v záplavě informací na internetu a jak rozeznat pravdu od lži. „Senioři budou mít možnost zeptat se zkušené novinářky Terezy Engelové, jak zprávy v médiích vlastně vznikají, a také se od ní dozvědí, jak poznat kvalitní novinářskou práci. Závěrečné setkání se zaměří na nácvik ověřování informací přímo u počítačů,“ říká Hudeček.

Opravit si židli můžete v sousedské dílně DOK16 na Hořejším nábřeží. Stačí si jen rezervovat pracovní stůl, nářadí vám tu půjčí. Vybaveni jsou zejména na práci se dřevem, papírem a knihami, částečně i na práci s kůží či kovem.

Virtuální realita zavítá na Mariánské náměstí. „Návštěvník bude moct procházet budovou knihovny na Mariánském náměstí v průběhu důležitých historických dekád, kterými návštěvníky provedou různé minihry. Virtuální knihovna bude sloužit i pro vzdělávání v oblasti programování nebo v programech pro školy. Zdarma si nyní můžete virtuální realitu ochutnat na pobočkách Jezerka nebo Opatov,“ odtajňuje Miloslav Linc, metodik Městské knihovny v Praze.

Městská knihovna podporuje také sousedské či komunitní dění. „Spolupracuje s řadou místních občanských spolků či sdružení a podílí se na jejich aktivitách – nabízí například poskytnutí prostor, pomoc s produkcí či propagací nebo propojení s dalšími hráči v okolí. Jednou z nejoblíbenějších komunitních akcí je například Zažít město jinak, které se pobočky knihovny pravidelně účastní a kde se potkávají desítky lidí,“ uzavírá Věra Chmelárová, koordinátorka komunitních aktivit Městské knihovny.

Autor: Lucie Mottlová Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek