Zimní plavkyně z Třebíče brala i s rýmou medaile z mistrovství světa

  9:56
Voda má teplotu čtyři až pět stupňů. Studená je už na napití. A zkuste si v ní plavat. Na čas. Andrea Klementová z Třebíče je v takzvaném zimním plavání opravdu dobrá. Dokonce natolik, že patří mezi světové hvězdy tohoto ne příliš obvyklého sportu. Svědčí o tom úspěchy na mistrovství světa.

Andrea Klementová v areálu ve francouzském Samoëns, kde se konalo mistrovství světa v zimním plavání. | foto: Petra Klementová

Zatímco loni na šampionátu v Polsku vylovila z chladné řeky Odry dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, letos plavala ještě lépe. Na mistrovství světa ve francouzském Samoëns, přesněji v horském jezeře Lac aux Dames získala minulý týden ve své kategorii sedm medailí, z toho pět stříbrných a dvě bronzové. K tomu ještě přidala dvě čtvrtá místa. Šampionát přitom absolvovala s rýmou, která se jí spustila těsně před odjezdem do Francie.

„Jsem nadšená. Už když jsem se loni v Polsku dozvěděla, že příští mistrovství bude ve Francii, představila jsem si modré jezero v horách, kolem kterého je metr sněhu. Sněhu bylo ale bohužel docela málo, a jelikož do toho často pršelo, za chvíli z něj nic nezbylo,“ popsala devatenáctiletá závodnice z třebíčského otužileckého Klubu ledních medvědů.

„Až na ten sníh se mi představy docela vyplnily. Plavali jsme v krásném jezeře, na kterém byl položený bazének s devíti závodními drahami. Kolem nás byla nádherná krajina. A hlavně ty hory!“ rozplývala se.

Druhá místa brala na tratích 50 metrů znak, 50 m motýlek, 50 m kraul, 100 m kraul a 100 m polohový závod. Bronz vybojovala na 100 m prsa, 100 m motýlek. Konkurence byla obrovská. Vítězily hlavně domácí závodnice. Celkem se mistrovství zúčastnilo 464 plavců z jednačtyřiceti zemí světa.

Dopoledne v ledové vodě

„Při celém pobytu ve Francii jsem byla nachlazená. Stejně jako minulý rok na MS v Polsku. Tudíž jsem i proto měla obavy, že závody nebudou na sto procent, ale nakonec se to docela vydařilo. Přitom přes celý rok nebývám téměř vůbec nemocná,“ doplnila úspěšná závodnice.

Letos zjistila, že jí v ledové vodě asi nejvíc vyhovují plavecké techniky prsa a motýlek.

„Protože když plavu kraul a znak, okamžitě bloudím na vedlejší dráhy. Sestra říká, že je to vždy vidět i ze břehu a občas se prý i rozhodčí smáli. Aspoň je při plavání pobavím,“ zasmála se několikanásobná světová medailistka.

Nejvíc nabitý program měla v sobotu dopoledne. To byla hodně v ledové vodě, protože startovala celkem čtyřikrát. Závodníci měli po závodech možnost zahřát se ve vířivce a sauně.

K otužování studentku přivedla její třídní učitelka z obchodní akademie Hana Krátká, která chodí v zimě pravidelně plavat i se svými dětmi v rámci Klubu ledních medvědů.

Autor: