Stendhal: Kartouza parmská. Milostné pletky mladého šlechtice pokračují i za mřížemi

29. leden 2023

Ani po návratu z války nečekal obdivovatele Napoleona klid, zamotal se do milostných afér a skončil v parmské věznici. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Fabrizzio (Alfred Strejček), Gina (Věra Galatíková), Mosca (Martin Růžek), Klélie (Jana Preissová), Conti (Josef Patočka), Kníže (Čestmír Řanda), Rassi (Antonín Hardt), Cecchina (Daniela Hlaváčová), Raversiová (Karolína Slunéčková), Marietta (Jana Drbohlavová), Giletti (Alois Švehlík), herec (Artur Šviha), hlas (Milan Mach) a Fontana, generál (Vladimír Pospíšil)
Dramaturgie: Rudolf Ráž
Překlad: Miloslav Jirda
Režie: Miroslava Valová
Natočeno: 1976

Děj příběhu je zasazen do Itálie, kterou Stendhal dobře znal a v mnoha ohledech ji stavěl nad svou pravou vlast. Mladý italský šlechtic Fabricio del Dongo je jako druhorozený syn markýze určen pro kněžskou dráhu, obdivuje však Napoleona a touží po válečné slávě. Zážitky ze skutečné bitvy ho však připraví o všechny dosavadní iluze, vrací se do Itálie a pod ochranou své půvabné tety se začne pohybovat u parmského dvora knížete Ernesta IV. Svého osobního kouzla využívá k mnoha milostným dobrodružstvím, která ho nakonec přivedou do věznice v Parmě. Za zabití soka v souboji je odsouzen na 12 let do nejstřeženější cely Farneské pevnosti, kde se zamiluje do dcery velitele věznice půvabné Klélie de Conti. Jejich láska však skončí tragicky.

Čtěte také

Stendhal (vlastním jménem Henri Beyle) se proslavil především jako autor tří velkých románů Červená a černá (1830), Lucien Leuwen (1823−1935) a Kartouza parmská (1839). Ve všech podal strhující obraz rozporuplné doby, kterou byl v Evropě konec 18. a začátek 19. století. Ve všech třech zmíněných románech je hlavním hrdinou mladý muž na počátku své životní dráhy, který hledá své místo ve světě. Stendhal ho vždy obdařil velkým osobním kouzlem, nezkrotnou svobodomyslnou duší nebo silnou ctižádostí a jeho mladí hrdinové se brzy dostávají do konfliktu se zkostnatělým mocenským aparátem a ustálenou společenskou hierarchií.

autor: Rudolf Ráž
Spustit audio

Související