Hlavní obsah

O výměnu řidičáku můžete žádat přes nový portál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, dokdy platí váš řidičský průkaz? Více než 875 tisícům motoristů letos jeho platnost vyprší. Dalším desítkám tisíc řidičů podle údajů ministerstva dopravy propadl loni a dosud si ho nevyměnili. Řidičský průkaz platí deset let, u nákladních automobilů pět let. Pokud propadlý řidičák odhalí až policejní kontrola, zaplatíte pokutu dva tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O výměnu řidičáku zdarma lze žádat tři měsíce před koncem jeho platnosti. Nemusíte se ovšem hned hnát na úřad, ale požádat si elektronicky na webu portaldopravy.cz. Ušetříte tak jednu cestu a nový doklad si dojdete už jenom vyzvednout.

Co je pro žádost online potřeba

Do portálu se musíte přihlásit například pomocí bankovní identity, stejně jako se dnes hlásíte do internetového bankovnictví přes počítač a ověřením na mobilním telefonu. Nyní můžete využívat různé informační služby portálu, třeba výpis trestných bodů a podobně. Pro samotnou žádost o řidičský průkaz potřebujete mít připojenou ještě datovou schránku. Její zřízení je bezplatné, a navíc o ni lze zažádat online na webu chcidatovku.gov.cz.

Kdo by si nevěděl přes internet rady, může si ji nechat zřídit u okénka Czech POINT na poště.

Portál při žádosti předvyplní osobní údaje a fotku použije z registru z dalších dokladů, občanského průkazu nebo pasu. Výjimečně, pokud je fotka starší a nesplňuje požadavky, budete se muset přece jen na úřadu nechat vyfotit.

„Elektronické podání v případě výměny z důvodu končící platnosti je zdarma, dále v případě odcizení, ztráty nebo při změně osobních údajů je správní poplatek 200 Kč. Pro všechny uvedené situace si můžete také požádat o vydání ve zkrácené lhůtě, tedy do 5 pracovních dnů, kdy správní poplatek činí 700 korun,“ upřesnil Právu mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský.

V tuto chvíli se správní poplatek hradí při vyzvednutí průkazu na úřadě, do budoucna plánují umožnit úhradu správních poplatků na jednotlivé obecní úřady obcí online přes platební bránu. Standardní doba vyhotovení nového průkazu je 20 dní. I při vydání řada úřadů nabízí na svém webu online objednávku termínu vydání na určitý časový interval. Po vyzvednutí pořadového čísla se pak dá věc vyřídit do čtvrt hodiny.

Při ztrátě nemusíte na policii

V případě, že žádáte z důvodu jeho ztráty nebo odcizení, stačí jen, abyste při žádosti zaškrtli jednu z těchto kolonek. Úřad pak dá váš řidičský průkaz do pátrání, pokud tak již neučinila policie, a zpátky do datovky vám zašle potvrzení o oznámení ztráty či odcizení, které slouží jako náhradní doklad do vydání nového řidičáku.

O výměnu průkazu lze již delší čas požádat analogickým způsobem přes Portál občana, někteří ale o této možnosti nevěděli. Úplnou novinkou je možnost žádat online právě i při ztrátě či odcizení přes Portál dopravy spuštěný na konci loňského roku. Tento portál nabízí i řadu dalších funkcí, třeba přehled všech dříve vlastněných vozidel. Slouží nejen řidičům, ale také třeba pilotům dronů či kapitánům plavidel, kterým umožňuje například objednat se na zkoušky.

Bankovní identitu si zřídila většina Čechů, aktivně ji používají čtyři lidé z deseti

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám