Bundesliga - souhrn 16. kola: Výhry Dortmundu a Leverkusenu

20.01.2023, 22:28, aktualizováno 22.01.2023, 19:34
Komentáře a souhrny
Giovanni Reyna (© AFP)

Dortmund v neděli zvládl přestřelku s Augsburgem, Leverkusen pro změnu v Mönchengladbachu. 1. FC Köln vykročil do jarní části skvěle, Brémám nadělil sedmičku. Šokující debakl 6:0 schytal ve Wolfsburgu Freiburg, na který se tak dotáhly Frankfurt po výhře nad Schalke a Union po úspěchu s Hoffenheimem. Oba tak zároveň předehnaly Lipsko, které už v pátek remizovalo s Bayernem...

Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen 2:3

22.01.2023 17:30

Góly: 82. Lars Stindl, 90+3. Lars Stindl - 21. Mitchel Bakker, 43. Amine Adli, 67. Nadiem Amiri

Boj o Severní Porýní-Vestfálsko zvládl lépe Leverkusen, který navázal na svou třízápasovou vítěznou sérii a po světovém šampionátu uzmul tříbodový výsledek také počtvrté v řadě. Po celou dobu měl tenhle duel v Mönchengladbachu pod kontrolou, akorát závěrečné pasáže mu nevyšly. Domácí na každý pád stačili reagovat na celkem tři obdržené branky pouze dvakrát.

Hosté se nasměrovali za konečným vítězstvím ve 21. minutě. Palacios u vlastního vápna ve svůj prospěch získal míč a postupoval s ním po pravé straně, následně svou přihrávku poslal na rozeběhnutého Frimponga, který se ocitl až v soupeřově pokutového území, odtud vypálil, nicméně jeho pokus zablokoval bránící Elvedi. Akce však pokračovala dál a dopadla gólově.

Hložek o pár chvil později dobře umístil svou střelu na vzdálenější tyčku, debutující gólman Omlin, jenž teprve nedávno dorazil k řadám Borussie, balón vyrazil do brankové konstrukce, od ní se každopádně odrazil do volného prostoru, kam si seběhl Bakker, a ten neměl jediný problém umístit ho za brankovou čáru. Mönchegladbach na tohle inkasování zprvu odpověď nenacházel, ba naopak se těsně před přestávkou dostal do ještě daleko nepříjemnější situace.

Hosté se znovu přemístili na protivníkovu stranu hřiště bleskovým způsobem. A i proto, že si Elvedi počínal opravdu hodně laxně a pod tíhou napadajícího Adliho přišel o merunu. Toho v podstatě nevědomky vyslal do šance Hložek, který z krkolomnějšího postavení jen naslepo posouval míč Francouzovým směrem. A ten následně znemožnil švýcarského stopera, jemuž pláchnul velmi snadno, pronikl až do bezprostřední blízkosti gólmana Omlina a lehce zacílil.

Die Fohlen věděli, že potřebují svůj výkon dostat na úplně jinou úroveň, pokud chtějí ještě s negativním výsledkem něco udělat. Především v ofenzivě bylo potřeba zabrat, být zkrátka na první dobrou kreativnější. V 55. minutě zkoušel snížit stav Elvedi, jenž tak mohl odčinit svou obrovskou hrubici z prvního poločasu, jenomže hlavičkou nestřílel do prostoru třech tyček.

Leverkusen směrem dopředu nikterak nezářil, nutno říci, že ani nepotřeboval. Každopádně si byl také vědom, že odpor rivala může nadobro zlomit, pokud by zapsal třetí přesný zásah. A k němu skutečně došlo v 67. minutě. Adli se střídajícím Amirim si vyměnili balón na hranici šestnáctky, přičemž druhý jmenovaný pak po rychlém zpracování mířil po zemi na bližší tyč.

Die Borussen se ovšem ani za těchto pořádně nelichotivých okolností nevzdali a utkání ještě stihli pořádně zdramatizovat. Vsítili ale nakonec pouze dva góly, takže si bodový zisk na své konto nepřipsali. Dvakrát se na střeleckou listinu uvedl Stindl. V 82. minutě nejprve využíval pobídku Wolfa levou nohou. A poté zapadla jeho pumelice, vyslaná pravačkou, parádně pod břevno. Druhá Stindlova trefa se přitom bezpochyby zařadí mezi nejpohlednější tohoto kola.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - FC Augsburg 4:3

22.01.2023 15:30

Góly: 29. Jude Bellingham, 42. Nico Schlotterbeck, 75. Jamie Bynoe-Gittens, 78. Giovanni Reyna - 40. Arne Maier, 45+1. Ermedin Demirović, 77. David Čolina

Hned čtyřikrát si Dortmund musel proti Augsburgu vypracovat gólový náskok. Houževnatý soupeř z Bavorska se totiž v Porúří nechtěl vzdát a na přesné trefy domácích dokázal najít odpověď. Až povedený volej Giovanniho Reyny zajistil Borussii vydřený zisk tří bodů.

Diváci na tribunách i u televizních obrazovek si rozhodně přišli na své. A to především během dvou strhujících pasáží. Dortmund otevřel skóre po půlhodině hry, avšak do přestávky se průběžný stav měnil ještě třikrát a do druhé půle vstupovaly oba týmy za stavu 2:2. Po změně stran se na branky čekalo až do 76. minuty, načež se v následující pětiminutovce vlnila síť dvakrát.

Žluto-černý dres Borussie na sebe poprvé navlékl Ryerson, který se od začátku postavil na pravý kraj obrany. V útoku nechyběl Moukoko, který teprve před několika dny podepsal novou smlouvu, nemoc naopak do hry nepustila Reuse. Také v základní sestavě Augsburgu se objevily nové posily. Do zálohy se postavil Engels, na hrotu zase operoval Beljo.

Skórovat mohl jako první Malen, avšak v 18. minutě si nepřišel na brankáře hostů Gikiewicze. O pět minut později vtrhl do řad protivníka domácí Brandt - nejprve si míč narazil s Adeyemim a poté jej prostrčil na Moukokoa. Mladý forvard ale šajtlí minul bránu.

Zadařilo se až Bellinghamovi. Anglický středopolař si ve 30. minutě udělal prostor pro přízemní střelu z hranice pokutového území, na kterou Gikiewicz nedosáhl - 1:0. Za dalších sedm minut mohl náskok Borussie navýšit Hummels, jenž si našel centr Guerreira ze standardní situace, avšak hlavička zkušeného fotbalisty přeletěla břevno.

Poklidné kontrolování hry ze strany BVB dostalo trhliny ve 40. minutě. Schlotterbeck se na kraji hřiště dostal při postupné rozehrávce do problémů a odevzdal balón napadajícímu Beljovi. Následně vletěl do vápna Dortmundu Maier, který šťastně přešel přes Özcana a zakončením na zadní tyč vyrovnal. Odpověď domácích na sebe nenechala dlouho čekat. Nico Schlotterbeck své pochybení odčinil za dvě minuty: naskočil si na centr Brandta a vrátil svému týmu vedení.

Borussia měla znovu šanci dostat se do dvoubrankového náskoku, avšak další hlavičku Hummelse zastavil Gikiewicz. A tak v nastaveném čase prvního poločasu udeřil ještě jednou Augsburg. Po kolmici Engelse mohl na gólmana Dortmundu Kobela pelášit Demirović. Bosenský útočník Kobela překonal a cestu míče do sítě nezastavil ani Ryerson, který si místo zachraňujícího odkopu připsal vlastní gól.

Trenér domácích Terzić po změně stran prostřídal a jeden z nových mužů na hrací ploše se v 75. minutě odvděčil za důvěru gólem. Bynoe-Gittens si z levé strany hřiště navedl balón do středu a přes Bellinghama, který se v pravý čas sehnul, se povedeně trefil ke vzdálenější tyči. Jenže dvě minuty nato znovu špatně rozehrál Schlotterbeck, střídající Yeboah ještě trefil tyč, avšak další náhradník Čolina si svůj debut v dresu Augsburgu osladil gólovou dorážkou - 3:3.

Zdálo se, že Dortmundu není souzeno FCA porazit. Jenže Schlotterbeck se v 80. minutě zase revanšoval. Diagonální pas levonohého stopera prodloužil Bellingham hlavou k Reynovi, který po zpracování napálil merunu z voleje mimo dosah Gikiewicze. Američan se tak stal dalším střídajícím borcem, jenž se v druhé půli gólově prosadil.

Augsburg ještě mohl v závěru naposledy vyrovnat, Demirovićovi ale nesedlo zakončení a jeho projektil přeletěl Kobelovu svatyni. Hráči Dortmundu (Reyna či Guerreiro) zase neproměnili své brejky a bláznivý zápas tak skončil výsledkem 4:3 ve prospěch Borussie.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Werder Brémy 7:1

21.01.2023 18:30

Góly: 9. Linton Maina, 16. Steffen Tigges, 21. Steffen Tigges, 31. Ellyes Skhiri, 36. Denis Huseinbašić, 54. Ellyes Skhiri, 77. Marco Friedl (vl.) - 38. Niclas Füllkrug

Když v odpoledním utkání 16. bundesligového kola zvítězil Wolfsburg nad Freiburgem v poměru 6:0, málokoho by asi napadlo, že se zrodí ještě jeden podobně divoký výsledek. Přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by třináctí "Kozli" měli soupeři z Brém, který po zimní části okupoval devátou pozici, takhle nadělovat. Jiří Pavlenka na tento duel jistě jen tak nezapomene.

První střelu vyprodukoval Florian Kainz, ale trefil jenom obránce Niklase Starka. V 9. minutě hosté naprosto zpackali rozehrávku přímého kopu, což vyústilo ve smrtící protiútok, v jehož závěru posunul Ellyes Skhiri na Lintona Mainu, který cílil z rohu malého vápna po zemi k protilehlé tyčce - 1:0. Opravdu mistrovsky sehráno!

A domácím tahle branka evidentně dodala na sebevědomí, což potvrdili v době, kdy z časomíry utekla dohromady čtvrthodinka. Kainz chtěl možná najít druhého nabíhajícího spoluhráče, jenže přihrávku si sebral Steffen Tigges, načež doběhnul do vápna a jeho ránu český gólman v žádném případě nemohl zkrotit - 2:0.

Hned po rozehrávce se řítil na svatyni klubu z hanzovního města další útok, který neskončil dalším zásahem, jelikož Eric Martel o kousek minul. Ale ve 21. minutě to byl opět čtyřiadvacetiletý rodák z Osnabrücku Tigges, kdo lobem z téměř poloviny hřiště potrestal předaleké vyběhnutí českého brankáře - 3:0.

Že skvadra Steffena Baumgarta neměla pražádnou chuť zvolnit, předvedla po půl hodině hry. Při Mainově přihrávce si Ellyes Skhiri pohlídal ofsajdovou hranu, takže mohl nerušeně ze čtyř metrů celkově počtvrté rozvlnit síť - 4:0.

Za šest minut vidělo padesát tisíc diváků na RheinEnergieStadionu další gól. Tigges až nečekaně snadno přihrál přes Veljkoviće do ideálního prostoru, kam si naběhnul Denis Huseinbašić. Míč se od Pavlenky odrazil na místo určení - 5:0.

Po rozehrávce střílel Mitchell Weiser a Werder dostal příležitost zahrávat rohový kop. Marvin Ducksch centroval na hlavu Niclase Füllkruga, jehož hlavička z jedenácti metrů zapadla k pravé tyči - 5:1. Pro německého reprezentanta, který v Kataru zařídil remízu v duelu se Španělskem, se jednalo už o jedenáctý zásah v sezoně. Do konce poločasu stihnul Steffen Tigges ještě orazítkovat tyč.

Po změně stran odpískal rozhodčí Robert Schröder gól už jenom dvakrát. Poprvé v 54. minutě - krátce poté, co Tigges zahodil svoji další příležitost. Ellyes Skhiri si na zadní tyči počíhal zcela neobsazený, načež se nádherně položil do Mainova centru a svým volejem zvýšil na 6:1. Florian Kainz si záhy našel další prostor ke střele, leč poslední branka byla vlastní.

Marco Friedl jí demonstroval naprostý zmar Werderu, protože při přihrávce Mainy z levé strany byl opravdu nekompromisní a zavěsil pod břevno. Jiří Pavlenka si připsal na konto alespoň jeden čestný zákrok, když v 84. minutě vyrazil střelu střídajícího Dejana Ljubičiće. "Kozli" si tedy před cestou do Mnichova výrazně zvýšili sebevědomí, zatímco Ole Werner má před střetnutím s Unionem Berlín dost o čem přemýšlet.

Více informací k zápasu

Union Berlín - TSG Hoffenheim 3:1

21.01.2023 15:30

Góly: 73. Danilho Doekhi, 89. Danilho Doekhi, 90+6. Jamie Leweling - 43. Ihlas Bebou

Už před přestávkou, kterou vyplnilo mistrovství světa v Kataru, bylo zřejmé, že se s méně proslulým berlínským celkem letos musí počítat. O jeho síle se nyní přesvědčili svěřenci Andrého Breitenreitera, kteří tudíž drží pouze tříbodový náskok na barážovou pozici, zatímco die Eisernen okupují tu třetí, ovšem stejný počet bodů mají na kontě i druhý Frankfurt a třetí Freiburg.

Už ve 4. minutě se pokusil ohrozit domácí svatyni Robert Skov, nicméně obrana byla pozorná. Sheraldo Becker na opačném pólu mířil nad. Při další šanci Angeliño našel před bránou Toma Bischofa, který zcela selhal. Aktéři na hrací ploše nadále hráli aktivně, což vyústilo ve skutečnost, že Ihlas Bebou zahrál ve vlastní šestnáctce ruku.

Nařízené penalty se ujal Jordan Siebatcheu a poslal ji do tyče. Krátce poté, tedy ve 28. minutě, se ujal rozehrávky přímého kopu Skov a Frederik Rønnow musel předvést výborný zákrok. Ve 41. minutě se minisouboj obou borců opakoval a znovu z něj vyšel vítězně muž mezi třemi tyčemi. Jenže další střela už byla gólová.

Rychlý protiútok zakončil Skov přihrávkou na Beboua, jenž zakončoval z patnácti metrů neomylně k bližší tyči - 0:1.

Druhé dějství začalo náporem Unionu, který vyústil ve tři po sobě jdoucí rohové kopy. Při tom posledním se míč odrazil k Habererovi, jemuž střela nesedla podle představ, takže Oliver Baumann zasahoval bez větších potíží.

Po dalším centru do vápna defenziva hostujícího výběru, jejíž součástí byl v té době i Pavel Kadeřábek, naprosto zapomněla na Christophera Trimmela, jehož volej se mezi tři tyče k velké nelibosti kouče Urse Fischera nevešel. Teprve v 73. minutě byla jeho skvadra odměněna za svou aktivitu. Při dalším rohu, kterých hráči berlínského klubu v utkání rozehrávali dohromady devět, vyskočil nejvýše Danilho Doekhi a na jeho přesnou hlavičku neměl brankář šanci dosáhnout - 1:1.

Většina z necelých 22 tisíc diváků na Stadionu An der alten Försterei vycítila příležitost. A stejně na tom byli i jejich oblíbenci. Minutu před vypršením řádné hrací doby centroval do vápna opět od praporku Trimmel a Doekhi byl o něco rychlejší než Baumann - 2:1.

V šesté nastavené minutě udělal za výsledkem definitivní tečku Jamie Leweling, když po rychlém brejku zacílil přesně mezi gólmanovy nohy - 3:1.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Schalke 04 3:0

21.01.2023 15:30

Góly: 22. Jesper Lindstrøm, 84. Rafael Borré, 90+1. Aurélio Buta

"Orli" prodloužili svou bundesligovou sérii neporazitelnosti na čtyři zápasy, což za současné konstelace stačí na druhou příčku, jelikož mají lepší skóre než Union Berlín a SC Freiburg. Oproti tomu die Königsblauen zůstávají přikovaní na osmnácté pozici s tím, že na první nesestupovou a nebarážovou ztrácejí zatím hratelných šest bodíků.

V 5. minutě to pro domácí vypadalo hodně nadějně, neboť Randal Kolo Muani si to od středového kruhu štrádoval k bráně, jenže Jere Uronen se stačil vrátit a útočníka, který na mistrovství světa vybojoval s francouzskou reprezentací stříbro, když přidal pojistku v semifinálovém duelu s Marokem a ve finále proměnil jednu ze dvou penalt, dokázal zakřižovat.

Bývalý hráč Nantes byl nadále aktivní, což přineslo ovoce těsně po konci úvodní dvacetiminutovky, když prodloužil na rozeběhnutého kolegu Jespera Lindströma, kterému se podařilo obejít Henninga Matricianiho a následná rána na vzdálenější tyč byla pro Alexandera Schwolowa prostě nechytatelná - 1:0.

Ve 28. minutě se k hlavičce dostal Simon Terodde a Kevin Trapp měl co dělat, aby míč vytáhnul alespoň na tyč. Poté to zkusil Éric Dina-Ebimbe, jenže ze své pozice nepochybně mohl vymyslet něco nebezpečnějšího. Ze všech tří japonských hráčů, kteří se dostali na hrací plochu, byl v prvním poločase nejvíce vidět Soichiro Kozuki. Po jeho pobídce pálil Marius Bülter a Dina-Ebimbe srážel na roh.

V závěru úvodní půle se ještě šťastně dostal k balonu Randal Kolo Muani, leč v rámci této partie mu nebylo přáno. Hned po změně stran centroval Uronen na hlavu Kozukiho a muž v rukavicích měl velikou kliku, že stál na správném místě. V 54. minutě zůstal ve vápně neobsazený Terodde a k nelibosti hostujících příznivců potvrdil, že jeho doménou jest druhá Bundesliga, kde je s celkovými 172 brankami historicky nejlepším střelcem.

Na další akci se muselo čekat až do 84. minutě. Ovšem byla gólová. Rafael Borré převzal kulatý předmět od Lindströma, udělal si prostor mezi dvěma protihráči a zakončil v podstatě bodlem z nějakých sedmi metrů - 2:0.

Autor této trefy se při třetí proměnil v asistenta, když ve vápně nezištně posunul na střídajícího Portugalce Butu, jenž díky výstavní ráně pod břevno oslavil svůj debut přesným zásahem - 3:0. V poslední minutě ještě měli spoustu práce Evan Ndicka a Kevin Trapp. Zapeklitou situaci však vyřešili bez pohromy.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - SC Freiburg 6:0

21.01.2023 15:30

Góly: 2. Patrick Wimmer, 28. Jonas Wind, 37. Jonas Wind, 56. Yannick Gerhardt, 81. Ridle Baku, 90+4. Luca Waldschmidt (pen.)

Tým Christiana Streicha měl před utkáním šestnáctého kola na kontě pouhé tři porážky, a kdyby tento duel zvládnul, ztrácel by na vedoucí Bayern jenom dva body. Bohužel "Vlci" dokázali, že přes reprezentační přestávku hrát fotbal nezapomněli a soupeře šestkrát pokousali, díky čemuž si připsali páté vítězství v řadě.

Rodit se začalo už po necelých 120 sekundách. Yannick Gerhardt poslal do sóla Patricka Wimmera, kterého sice doběhli Ginter a Günter, ale přesto stačil přízemní střelou pravačkou překonat Marka Flekkena, jenž si na míč pouze sáhnul - 1:0.

Po čtvrthodině hry se po rohovém kopu dostal ke střele z deseti metrů Nicolas Höfler. Před Koenem Casteelsem nepříjemně skočila, přesto ji stačil vyrazit do bezpečí. Záhy musel zasahovat znovu, avšak tentokrát nešlo o nic dramatického.

Přesto dopomohl k tomu, aby ve 28. minutě zvýšil Jonas Wind na 2:0. Jak? Inu, Maximilian Arnold poslal přihrávku do vápna, kde z první pobídnul dánského útočníka Wimmer. Tady Mark Flekken docela zaváhal. Alespoň částečně to odčinil šest minut poté, když lapil nepříjemnou střelu z kopačky Patricka Wimmera.

Deset minut po druhém zásahu se dostavil třetí. Arnoldova střela se odrazila na levou stranu k Mickymu van de Venovi, jehož přihrávka se štěstím doputovala před bránu, kde z první skóroval opět Jonas Wind - 3:0. Zbývající fáze úvodního dějství probíhala v režii domácího výběru. Sice si nevytvořil žádnou další příležitost, ale ani soupeře do žádné takové nepustil.

Šestapadesátá minuta přinesla přesný zásah jak v zápase Bochumi s Herthou na Vonovia Ruhrstadionu, tak ve Volkswagen-Areně. Protiútok a situaci čtyř proti třem vyřešili svěřenci Niko Kovače tak, že Felix Nmecha našel neobsazeného Yannicka Gerhardta, pro kterého opravdu nebyl problém ze sedmi metrů procedit balon mezi gólmanovýma nohama - 4:0.

Oba protihráči proti sobě stanuli za osm minut znovu, tentokrát všechno dopadlo dobře pro toho opačného než předtím. Čtvrt hodiny před koncem řádné hrací doby si poradil i s pokusem Arnolda. Přesto na jednadvacátý leden roku 2023 vskutku nebude vzpomínat rád. V 81. minutě po centru Kevina Paradese defenziva nezachytila náběh Ridleho Bakua, který cílil pod břevno - 5:0.

Omar Maroush byl pak sice vychytán, nicméně "Vlci" si pro nebohého soupeře přichystali na cestu do Bádensko-Württemberska ještě jeden hřebíček. V poslední minutě nastaveného času proměnil Luca Waldschmidt pokutový kop, který byl odpískán proto, že se faulem provinil Yannick Keitel, jenž akorát přišel na hřiště - 6:0.

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Hertha BSC 3:1

21.01.2023 15:30

Góly: 22. Phillipp Hofmann, 44. Keven Schlotterbeck, 57. Phillipp Hofmann - 87. Suat Serdar

Die Unabsteigbaren navázali na dobu před pauzou vyplněnou mistrostvím světa a po Gladbachu s Augsburgem si tedy vyšlápli i na slavnější z berlínských klubů, který přehráli poprvé od srpna 2009. V tabulce jej proto o dva bodíky přeskočili a patří jim čtrnáctá pozice.

Už v 5. minutě měl dobrou možnost Philipp Förster, když k němu propadnul míč, jenže zařízení o kousek minul. Po deseti minutách hry napálil balon do sítě Lucas Tousart. Jenže se ukázalo, že předtím centrující Jean-Paul Boëtius nezastihnul kulatý předmět na hrací ploše. Sudí Martin Petersen tudíž tuhle trefu nemohl uznat.

Ve 22. minutě už ale bylo všechno v pořádku. Förster svým centrem pobídnul Philippa Hofmanna, jenž vyskočil nepoměrně výš než Marc Oliver Kempf a po odrazu od země doputovala meruna do brány - 1:0. Marco Richter pak vymyslel skákavou střelu ze střední vzdálenosti a Manuel Riemann mohl být rád, že byla o něco méně přesná, než by bývalo bylo pro Herthu nutné.

Ve 34. minutě rozehrával Kevin Stöger přímý kop v podstatě z hranice šestnáctky a Oliver Christensen si výrazně oddychnul, když viděl a slyšel, že za ním cinká břevno. Domácí stihli svoje vedení navýšit ještě do poločasového hvizdu. Förster centroval od rohového praporku do malého vápna, kde míč propadnul až na zadní tyč, kde z bezprostřední blízkosti uklízel do prázdné Keven Schlotterbeck - 2:0.

Nedlouho po startu druhé půle se nikterak nerozpakoval Anthony Losilla, jenže pár centimetrů mu nakonec chybělo. Danilo Soares pak zahrál ve vlastním vápně rukou, která ovšem byla u těla. V 56. minutě rozjeli svěřenci Thomase Letsche rychlý protiútok, v jehož závěru byla střela Philippa Hofmanna tečována tak, že vzniknul vysoký oblouček, na který Christensen nedosáhnul - 3:0. Tohle už pro Bochum vypadalo hodně nadějně.

A všechno mohlo být ještě veselejší, kdyby autor třetí branky čtvrt hodiny před vypršením řádné hrací doby nepřestřelil. Hned po něm o sobě dali vědět dva střídající borci, kteří oblékají dres "Staré dámy". Myziane Maolida centroval a Jessic Ngankam orazítkoval břevno. Dočkal se tedy až v 87. minutě Suat Serdar, když se k němu odrazil balon a jeho rána byla dostatečně razantní na to, aby přinesla alespoň snížení - 3:1.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - 1. FSV Mainz 05 1:1

21.01.2023 15:30

Góly: 36. Serhou Guirassy - 40. Marcus Ingvartsen (pen.)

Domácí sice šli do vedení, ale nedokázali si ho udržet ani pět minut. Díky tomu neopustí barážovou pozici, kdežto čekání na tříbodový zisk v podání die Nullfünfer pokračuje už od října.

Už ve 4. minutě se chopil balonu Silas Katompa Mvumpa, jenže jeho rána směřovala přesně do prostoru, kde stál připravený Finn Dahmen. Po čtvrt hodině hry pobídnul Ingvartsen kolegu Leandra Barreira, jehož střelu bývalý brankář Mohuče Florian Müller kontroloval očima. Na další se čekalo do minuty pětadvacáté.

Po rohovém kopu se míč odrazil k Aymanemu Barkokovi, který strážce stuttgartské svatyně pořádně protáhnul. Marcus Ingvartsen se pak rychle otočil, leč Hiroki Ito předvedl účinný blok. Jeho krajan Wataru Endo pak z první přihrával za obranu, kam si neohroženě naběhnul Sehrou Guirassy, jenž tváří v tvář vybíhajícímu Dahmenovi volil zakončení šajtlí na bližší tyč - 1:0.

Felix Brych si potom u videa potvrdil, že Ahamada skutečně nakopnul Barreira a tým Bo Svenssona dostal výhodu pokutového kopu. Müller sice uhodnul směr, nicméně Marcus Ingvartsen byl při penaltové exekuci až příliš přesný na to, aby neproměnil - 1:1. Tolik úvodní poločas v Mercedes-Benz Areně.

Druhé dějství započalo Guirassyho centrem na zadní tyč, kde o kousek nedosáhnul Tiago Tomás. Autor jediné branky VfB měl další šanci v 56. minutě, když se k němu odrazil balon, který z dobré pozice napálil z voleje mimo. Barkok se při následné protiútoku nijak nerozpakoval a rozezvučel břevno. Velká škoda pro Mohuč.

Stejné části brankové konstrukce mohl za 180 sekund děkovat i Müller, protože zastavila jedovatý pokus Guirassyho. Katompa Mvumpa chtěl taky skórovat, jenže muž v rukavicích byl striktně proti. V závěru odmítnul zařídit čtvrtou výhru pro Stuttgart střídající Josha Vagnoman, když z bezprostřední blízkosti trestuhodně přestřelil - 1:1.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Bayern Mnichov 1:1

20.01.2023 20:30

Góly: 52. Marcel Halstenberg - 37. Eric Choupo-Moting

Oba týmy měly před vzájemným kláním výbornou bilanci, z posledních deseti bundesligových duelů prohrály jediný. Vzájemné souboje v minulých letech bývaly často bohaté na góly. S tím, že při přestřelkách se většinou radoval mnichovský velkoklub, kterého Die Roten Bullen na nejvyšší úrovni dokázali porazit pouze jednou.

Tentokrát mohli prohrávat už po osmi minutách hry, to když tečovaný pokus Leroye Saného skončil na pravé tyči. Další čtvrt hodina mnoho fotbalového vzruchu nepřinesla. Až ve 22. minutě se osmělil Emil Forsberg, ale Yann Sommer, debutant v dresu obhájce titulu, neměl s touto střelou sebemenší problémy.

Švédský křídelník pak pobídnul Daniho Olma, tomu se však zakončení nepovedlo podle představ. Ve 30. minutě se již přece poprvé třepotala branková pavučina z provázků, a to ta za zády Blaswiche. Z pravé strany centroval před bránu Benjamin Pavard, Eric Maxim Choupo-Moting stihnul míč akorát posunout na zadní tyč, a odtud se prosadil Leon Goretzka. Avšak tahle trefa nemohla platit, protože při počátečním centru do vápna se v ofsajdu stojící Matthijs de Ligt zapojil aktivně do hry.

Sedmatřicátá minuta již všem příznivcům a příznivkyním Nagelsmannovy skvadry přinesla radost, protože Gnabryho pobídku uklidil - i s trochou štěstí - na místo určení na malém vápně číhající Choupo-Moting - 0:1. Okamžitě po rozehrávce zatoužil po vyrovnání Forsberg, nicméně neměl optimálně seřízená mířidla.

Ze druhého dějství nebylo odehráno ani sedm minut, když André Silva centroval na Dominika Szoboszaie, jemuž se hlavička hrubě nepovedla. Touto nepřesností však vykouzlil naprosto ideální pobídku pro Marcela Halstenberga, pro kterého nebyla pražádná potíž z bezprostřední blízkosti rozvlnit síť - 1:1.

Po obratu následně zatoužil Dani Olmo, leč Sommer byl striktně proti. Další fáze utkání se musela obejít bez vyložené příležitosti na té či oné straně, přestože Timo Werner, Matthijs de Ligt, Konrad Laimer a Thomas Müller se postupně ocitli v pozicích, ze kterých se rozhodně dalo skórovat. Remíza udržela Bayern po šestnácti kolech na první příčce s minimálně dvoubodovým náskokem na Freiburg. Lipsko naopak klesne ze třetího nejhůře na páté místo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
16
10
5
1
50 : 14
35
2
Eintracht Frankfurt
16
9
3
4
35 : 24
30
3
Union Berlín
16
9
3
4
27 : 21
30
4
SC Freiburg
16
9
3
4
25 : 23
30
5
RB Lipsko
16
8
5
3
31 : 22
29
6
Borussia Dortmund
16
9
1
6
29 : 24
28
7
VfL Wolfsburg
16
7
5
4
30 : 20
26
8
Borussia Mönchengladbach
16
6
4
6
30 : 27
22
9
Bayer Leverkusen
16
6
3
7
28 : 28
21
10
Werder Brémy
16
6
3
7
26 : 34
21
11
1. FC Köln
16
5
5
6
28 : 30
20
12
1. FSV Mainz 05
16
5
5
6
20 : 25
20
13
TSG Hoffenheim
16
5
3
8
23 : 25
18
14
VfL Bochum
16
5
1
10
17 : 37
16
15
FC Augsburg
16
4
3
9
21 : 30
15
16
VfB Stuttgart
16
3
6
7
19 : 28
15
17
Hertha BSC
16
3
5
8
20 : 25
14
18
Schalke 04
16
2
3
11
13 : 35
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Krausio_Real_M

Mno slušnej debakl, to je spíš k smíchu než k pláči

Reagovat
Rudnevs

Köln

Reagovat
Pablos

Tak to si Pavlenka celkem za čápnul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele